B

Bryggeri Helsingin ravintolapäällikkö Olli Majanen on olutväen Vuoden 2018 Hyvä Tuomas

Olutliitto on nimennyt tämän vuoden Hyväksi Tuomaaksi Bryggeri Helsingin ravintolapäällikön Olli Majasen. Tunnustus myönnetään vuosittain ansiokkaasta työstä suomalaisen olutkulttuurin hyväksi. 

”Tule meille, Tuomas kulta, tuo joulu tullessas, oluttynnör olallas!”

Olutliiton vuosittainen kiertopalkinto myönnettiin perjantaina, Tuomaan päivänä,  Bryggeri Helsingin ravintolapäällikölle, olutsommelierille ja Rakuuna Oy:n toimitusjohtajalle Olli Majaselle, 54. Koulutukseltaan Majanen on restonomi. Hänestä tuli tittelin 29. haltija.

Valinnan suorittivat edellisten vuosien vanhat Tuomaat. Perustelujen mukaan Majanen on monipuolisesti ansioitunut ravintolatyössä baaritiskiltä johtotehtäviin.

Hän on kouluttanut monta sukupolvea olutosaajia ja ollut sparraamassa pienpanimoyrittäjiä. Suurimmat kiitokset hän kuitenkin ansaitsee asiakkailta eli suomalaisilta oluenystäviltä.

Palkittu ravintolapäällikkö, olutsommelier ja alan kouluttaja.

Majasen luotsaama Bryggeri Helsinki valittiin Helsinki Beer Festivalilla Vuoden Olutravintolaksi 2016. Samana vuonna hän suoritti Lontoon Beer & Cider Academyn olutsommelierin tutkinnon.

Majanen järjesti Bryggerissä ensimmäiset virolaisten oluiden pienpanimoviikot Suomessa sekä perusti Helsinkiläisen Oluen Päivän, jota vietetään 3. maaliskuuta.

Ravintola-alalla Majanen on työskennellyt vuodesta 1983. Olutliikkeen pioneerit muistavat hänet Helsingin Annankadun William K:sta, jossa hän pokkasi Panimoliiton ja Suomen Olutseuran Vuoden Olutravintoloitsija -tittelin jo 1994.

Aikaisemmassa työpaikassaan Pub Angeleteressä Majanen sai suunnan uralleen. Siellä julkaistiin brittiläisen olutgurun Michael Jacksonin Olutkirjan suomennos, ja hän tutustui Jacksonin lisäksi moniin suomalaisiin olutkirjoittajiin, kuten Kari Ylänteeseen, Mikko Montoseen ja Unto Tikkaseen.

Klassikko-oluiden ystävä mukana kehittämässä oman panimon oluita.

Oli Majanen tuli Bryggeri Helsingin ravintolapäälliköksi ja osakkaaksi panimoravintolan avattua ovensa vuonna 2013. Työssään hän on päässyt seuraaman oluenvalmistusta aivan lähituntumalta. Mentoreikseen hän mainitsee Pekka Kääriäisen, Mathias Hüffnerin ja Ali Suvialan, joiden kanssa hän on luonut Brygeristä omaleimaisen olut- ja ruokaravintolan.

”Oluen ja ruoan yhdistöminen on minulla erittäin lähellä sydäntä. Vaikka Pekka on jäänyt Bryggerissä taka-alalle sekä Ali ja Mathias ovat siirtyneet muihin tehtäviin, olen ylpeä Bryggerin saamasta arvostuksesta suomalaisen olut- ja ruokakulttuurin ytimessä” Majnen sanoo.

Majanen on seuranut suomalaisten pienpanimoiden kehitystä koko niiden historian ajan ei liki kolme vuosikymmentä. Vaikka hän arvostaa uusia panimoita ja niiden oluentekijöitä, klassikko-oluet ja -panimot ovat hänelle jatkuva kiinnostuksen kohde ja olutmaailman perusta.

”Maailmalla on osattu tehdä hienoja oluita jopa satoja vuosia. Perinteisten panimoiden osaaminen ja niiden laadukkaiden oluiden valtava makujen kirjo ei ole kadonnut pienpanimobuumin myötä minnekään. Itse asiassa päinvastoin: klassikko-oluet ovat tulossa takaisin, mikä on koko olutkulttuurin kannalta hieno asia”, Majanen pohtii.

Hyvä Tuomas -palkinto on jaettu vuodesta 1994. Aiemmin sen oli saanut 28 suomalaista oluenpanijaa, ravintoloitsijaa, kirjailijaa ja muuta alan vaikuttajaa. Palkintoon liittyvän oluttynnyrin luovutti Majaselle olalta olalle viime vuoden Hyvä Tuomas olutkouluttaja, tietokirjailija ja oluenpanija Mikko Salmi.

Hyvä Tuomas, palkitut 1994-2018
1994 sahtiyrittäjä Pekka Kääriäinen
1995 ylipanimomestari Boris Orlo
1996 ravintoloitsija Jarkko Kovasiipi
1997 messuisäntä ja ravintoloitsija Markku Korhonen
1998 tietokirjailija Seppo Bonsdorff ja panimomestari Kimmo Jääskeläinen
1999 olutjournalisti Unto Tikkanen
2000 ravintoloitsija Juha Lehto
2001 alkoholivirkamies Pentti Salmi
2002 johtava tutkija Silja Home
2003 olutasiantuntija Kari Likovuori
2004 ravintoloitsija Anssi Pyysing
2005 ravintoloitsija Otto Lamberg 2005 (postuumisti)
2006 panimomestari Sam Viitaniemi
2007 toimitusjohtaja Rami Aarikka
2008 toimituspäällikkö Kari Ylänne
2009 olut- ja viskimestari Mika Heikkinen
2010 ravintoloitsijat Thomas Aschan ja Markku Ristevirta
2011 olutkouluttaja, kunniapuheenjohtaja Eve Vaittinen
2012 panimomestari, FM Ilkka Hyttinen
2013 olutmestari ja -kouluttaja Lassi Puupponen
2014 panimoyrittäjä, ravintoloitsija Pertti Oksa ja päätoimittaja Sakari Nupponen
2015 olutalan grand old man Esko Pajunen ja panimomestari Tuomas Markkula
2016 panimomestari, ETM Timo Huttunen
2017 olutkouluttaja ja tietokirjaiija Mikko Salmi
2018 olutsommelier, ravintolapäällikkö Olli Majanen

Kuvat: Heikki Kähkönen, päkuva: Bryggeri Helsinki

CategoriesYleinen

Facebook Comments