O

Oluen ja ruoan yhteys voimistuu

Ruoan kanssa nautitut sekä ruoanvalmistuksessa nesteenä käytetyt juomat ovat tärkeä osa ravintoamme. Fysiologisesti tarkasteltuina juomat ovat elintoimintojemme kannalta jopa tärkeämpiä kuin syömämme kiinteä ruoka.
Olut on ollut tuhansia vuosia osa pohjoisten kansojen ruokavaliota. Ja maailmankaikkeudessa oluen valmistuksen historia ulottuu yhtä kauas kuin ihmiskunnan sivistyksen perintö. Itse asiassa olemme juoneet olutta yhtä kauan kuin olemme syöneet leipää. Suomessa oluella on kautta historian ollut suuri kulttuurinen ja ravintosisällöllinen merkitys.
Nyt nuo merkitykset ovat on palanneet takaisin. Olut on noussut monin paikoin viinien rinnalle ruokajuomana. Yhä enenevässä määrin oluesta on tullut myös osa ruoanvalmistusta.
Samanaikaisesti ruoka- ja tapakulttuurit ovat tulleet yhä vahvemmin mukaan olutbrändien ja tuotemielikuvien sisältöjen rakentamiseen. Olueen liitetään samoja ravintosisällöllisiä konteksteja, jotka siinä ovat olleet kautta historian. Alkoholi yhtenä oluen sadoista ainesosista menettää samalla merkitystään.
Kasvavan olutharrastuksen myötä olut on palannut kotien arki- ja juhlapöytiin sekä ruokaravintoloihin. Suomessa olut on jo osa monien casual dining- ravintoloiden valikoimia. Euroopassa johtavat fine dining -ravintolat valmistavat jo omia oluitaan. Se ei ole ihme, sillä oluiden maailma on lähes yhtä rikas kuin viinien, ellei jopa monipuolisempi. Erilaisia oluita kokeilemalla saa illalliseen sopivat ruokajuomat alkudrinkistä jälkiruokaan saakka.
Olut ei syrji viinejä tai muita ruokajuomia. Parhaimmillaan se täydentää juomakokonaisuutta sekä lujittaa meille vielä tuntematonta oluen ja viinin liittoa. Oluen ja ruoan yhdistäminen saa rinnalleen aidon siiderin ja ruoan. Onhan Suomi yksi maailman johtavista siiderin kuluttajamaista.
Oluen ravitsemusvaikutukset perustuvat sen viljapohjaisuuteen. Oluessa on samoja ravintoaineita ja terveystekijöitä kuin leivässä. Mallastus tuo vielä lisätehoa leipään ja muihin viljatuotteisiin verrattuna.
Päivittäinen tuoppi, tai jopa parikin, ehkäisee mm. diabeteksen ja osteoporoosin syntyä sekä estää ennen kaikkea sydän- ja verisuonitauteja. Tunnustaapa sen oikeaksi suomalainenkin tiedemies- ja nainen, että kohtuullisesti nautittuna olut on terveysjuoma. Ja yli 90-prosenttisesti vielä kotimainen ja yhä useammin vieläpä lähituote.
Heikki Kähkönen

Facebook Comments