O

Olli Majanen on uusi olutsommelier

Bryggeri Helsingin ravintolapäällikkö Olli Majanen on valmistunut olutsommelieriksi Lontoon Beer Academystä. Helsingin ydinkeskustan Torikortteleissa sijaitseva Bryggeri on Suomen ainoa panimoravintola, jossa työskentelee koulutettu olutsommelier.
Beer Academy on kouluttanut olutsommeliereja vuodesta 2011 alkaen. Brittiläisen panimo- ja tislausteollisuuden ylläpitämän koulutuselimen näyttökokeen on tähän mennessä suorittanut hyväksytysti noin 120 ammattilaista 17 maasta. Majanen valmistui akatemiasta juhannuksen alla.

Olutsommelier Olli Majanen. Kuva: Pentti Hokkanen.
Olutsommelier Olli Majanen. Kuva: Pentti Hokkanen.

Beer Academy odottaa olutsommelierilta kykyä tunnistaa, kuvailla ja kertoa maistamansa oluen ominaisuudet oikealla tavalla. Sokkomaistelussa kandidaatin tulee tunnistaa oluen alkuperä ja tyyli sekä suositella perustellusti sopiva ruokapari maistetulle oluelle. Hyväksyttävä suoritus edellyttää lisäksi oluen makuvirheiden tunnistamista.
Näyttökokeen lisäksi opinnot koostuvat koulutuksista Lontoossa sekä itseopiskelusta ja osaamisportfolion rakentamisesta. Yli 25 vuoden kokemuksella Majanen ei pitänyt koulutusta erityisen vaativana.
”Vuosien varrella olutosaaminen on kertynyt melko vankaksi. Täytyy myöntää, että loppukokeessa oli perhosia vatsassa”.
Majanen vastaa palkitun olutravintolan juomavalikoimasta. Eniten työssä olutsommelierin osaamista vaatii kolme kertaa vuodessa vaihtuvan ruokalistan olutsuositusten valinta.
”Kymmenen listaa olemme yhdessä keittiöpäällikkö Ali Suvialan kanssa jo työstäneet. Joka kerta tehtävä on sekä haastava että palkitseva. Ruoan ja oluen makujen yhdistäminen on kerrassaan kiehtovaa”, Majanen kertoo.
Beer Academyn olutsommeliereiksi valmistuu vuosittain noin 25 ammattilaista panimomestareista ravintoloitsijoihin ja toimittajiin.  Jyväskyläläinen toimittaja Maria Markus valmistui akatemiasta vuonna 2015. Tunnettuja koulutuksen suorittaneita ammattilaisia ovat muiden muassa yhdysvatalaisen Brooklyn Breweryn panimomestari Garrett Oliver, tanskalaisen Kissmeyer-panimon perustaja Anders Kissmeyer sekä ravintoloitsija ja kellarimestari Mark Dorber.
 

Facebook Comments