K

Kirkkokansa saa oman Armo-oluen

Nokian Panimo juhlistaa uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlaa tuomalla myyntiin Armo-oluen. Evankelisuterilaisen kirkkokansan oma olut on mukana reformaation juhlavuoteen liittyvissä tapahtumissa ainakin Tampereen seudulla ja Helsingissä. Olut on tyyliltään wittenbergiläinen mieto arkiolut.

Armo-oluen suunnittelussa on ollut mukana teologian maisteri Lari Junkkari, joka toimii hengenmiehistä ja -naisista koostuvan Olutseura Lutherin vetäjänä Tampereella. Junkkari on kirjoittanut uskonpuhdistaja Martti Lutherin sekä evankelisluterilaisen kirkon suhteesta olueen kirjassaan Olut ja elämisen taito.

Armo-olutta on suunniteltu myös maistettavaksi helsinkiläisen Paavalin seurakunnan kirkkoherran Kari Kanalan järjestämillä Kirkkokaljoilla.

Martti Luther oli oluen ystävä

Reformisti Martti Luther oli hyvien ruokien ja oluiden ystävä. Lutherin vaimo, luostarista karannut nunna Katharina von Bora, loihti maatilaltaan pöytään päivä toisensa perään makoisaa ruokaa ja olutta, joita saivat nauttia niin sukulaiset kuin vieraatkin.

Käthe-rouvan panimotaidot olivat varsin laajalti tiedossa. Niihin tiettävästi tutustui myös Suomen uskonpuhdistaja ja kirjakielen isä Mikael Agricola, joka on saanut Suomessa myös nimikko-oluensa. Sen on valmistanut Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.

Reformaatioksi kutsutaan ilmiötä, joka käynnistyi Martti Lutherin julkaistua teesinsä anekaupan väärinkäytöksiä vastaan 31. lokakuuta 1517. Perimätiedon mukaan Luther naulasi teesinsä saksalaisen Wittenbergin linnankirkon oveen.

CategoriesJuomat Olut

Facebook Comments

Comments are closed.