K

Kantapöydässä: Tipaton tammikuu on kuolinisku ravintoloille – Nyt jos koskaan kannattaa piipahtaa yhdellä

Raittiusväen masinoimat Tipaton tammikuu ja Huikaton helmikuu -kampanjat ovat pahinta, millä ravintola-alaa voidaan kiusata parin seuraavan kuukauden aikana. Nyt jos koskaan kannattaa käydä lähikuppilassa yhdellä tai toisellakin. Parin kuukauden kuluttua tuttua baaria ei saata olla edes olemassa.

Raittiusväki aloitti heti joulun jälkeen kampanjoinnin tipattoman tammikuun viettämiseksi. EHYT ry:n tiedotteen mukaan lähes joka viides alkoholia käyttävästä suomalaisesta vietti tipatonta tammikuuta vuosi sitten. Tipattoman viettäjien määrä on viime vuosina lisääntynyt ja sen suosio on kasvanut varsinkin alkoholin kohtuukäyttäjien joukossa.

Koronaepidemian vuoksi käyttöön otetut tiukentuneet ravintoloiden toiminnan rajoitukset ovat ajaneet alan yritykset ahdinkoon. Pientä lohtua joillekin toi kesän hyvä myynti, mutta loppuvuosi on ollut yhtä tuskaa. Vuoden paras sesonki eli pikkujoulut sekä joulu ja uusivuosi olivat toimialalla umpisurkeita.

Alkuvuosi on perinteisesti jo muutenkin ravintoloiden kehnointa myyntiaikaa. Turhat tipattomat kuukaudet syventävät koronarajoitusten aiheuttamaa ahdinkoa entisestään.

Nyt on aika antaa periksi ja välttää tipattoman tammikuun ja huikattoman helmikuun viettämistä. Ravintoloissa ja kahviloissa käyminen ei ole kiellettyä. Nyt jos koskaan on monta hyvää syytä piipahtaa yhdellä tai parilla omassa tutussa kuppilassa sekä tukea ravitsemisliikkeen toimintaa ja turvata tutun tarjoilijan työpaikka.

On aika toimia heti. Tipattoman tammikuun jälkeen tuttua baaria ei saata olla enää olemassa.

Mara-alalla on ollut poikkeuksellisen vähän konkursseja korona-aikana. Kuluvan tammikuun lopussa päättyvä väliaikainen konkurssilaki on auttanut yrityksiä kassakriisissä ja estänyt velkojia – erityisesti verottajaa ja työeläkelaitoksia – hakemasta yrityksiä konkurssiin.

Konkurssilaki on tarkoitettu väliaikaiseksi instrumentiksi. Sen tie on mitä ilmeisimmin käyty loppuun, sillä sen aikana monet velkojat ovat joutuneet nuolemaan näppejään. Konkurssilain velallisia suojaava säännös muuttuu helmikuun alussa, ellei uutta lakia sorvata kiireellisenä.

Väliaikaisen velallisen suojan poistuessa useat matkailu- ja ravintola-alan yritykset joutuvat velkojien armoille. Jokainen siitä aiheutuva konkurssi on menetys ja sisältää usein suuren tragedian niin haihtuvana liiketoimintana kuin katoavina työpaikkoinakin.

Koronarajoitukset näyttävät jatkuvan pitkälle kevääseen, mikä uhkaa hiihtoloma- ja pääsiäissesonkeja sekä juomapainotteisissa ravintoloissa perusmyyntiä. Mara-yrityksiä on käytetty koronapolitikoinnin pelinappuloina. Valtiovallan on tultava vastaan ja tuettava alan yrityksiä ja työpaikkoja.

Alkoholikulttuuri kieroutuu, kun juominen siirtyy yhä vahvemmin kotisohville. Kotijuominen on suurin olutkulttuurin muutos 2000-luvulla.

Olen useissa yhteyksissä sanonut, että oluen juomisen siirtyminen ravitsemisliikkeistä ja kuppiloista kotisohville on ollut suurin olutkulttuurin muutos 2000-luvulla. Tapakulttuurisesti se on ollut jopa suurempi kuin pienpanimoiden perustaminen.

Vuosituhannen vaihteessa yli 30 prosenttia kotimaassa myydystä oluesta anniskeltiin ravintolakanavan kautta. Vuonna 2019 määrä oli enää 14 prosenttia ja 2020 koronan vuoksi osuus painui selvästi alle 10 prosentin. Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan, sillä Valviran kotimaan myyntitilastot laahavaat vielä viime elokuussa.

Kuluttajan kannalta olutravintolan sulkeminen tarkoittaa palveluiden ja tarjonnan vähenemistä sekä kuluttajapoliittisesti valinnanmahdollisuuksien kaventumista. Alkoholipoliittisesti se vie perustan valvoituissa olosuhteissa tapahtuvalta turvalliselta juomien nauttimiselta.

Ravintola-ahdinko on jo kuukausien ajan heijastunut tavarantoimittajiin, joista monet, kuten esimerkiksi useat kauppapuutarhat, ovat jo ajautuneet konkurssiin. Onko helmi-maaliskuussa ravintoloista riippuvien pienpanimoiden ja muiden juomien käsityövalmistajien vuoro?

Kuinka monta turhaa konkurssia sekä irtisanottua työntekijää tarvitaan vielä lisää ennen kuin ymmärretään ottaa järki käteen ja turvata palveluelinkeinojen tulevaisuus? Toivottavasti ei yhtään.

Unohdetaan tipattomat ja huikattomat kuukaudet ja piipahdetaan yhdellä tai parilla. Himassa läträämistä voi jokainen vähentää helposti sulkemalla korkin tai viinikotelosta hanan.

Tekti ja kuva: Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viiden Tähden toimituspäällikkö, joka lopetti tipattoman tammikuun heti alkuunsa ja vietti pitkän illan anniskelupaikassa tutussa ja turvallisessa seurassa kuluvan vuoden ensimmäisenä lauantaina.

Facebook Comments