J

Juomatalo Anora ostaa Tanskan johtavan viiniyhtiön 80 miljoonalla eurolla

Suomalainen Anora ostaa Tanskan johtavan viiniyhtiön, Globus Winen. Kaupan myötä Anora vahvistaa asemaansa Pohjoismaiden suurimpana viinien ja väkevien alkoholijuomien talona. Kauppahinta on 80 miljoonaa euroa.

Suomalaisen Altian ja norjalaisen Arcuksen yhdistymisen tuloksena syntynyt pörssiyhtiö Anora ostaa 100 prosenttia Tanskan johtavasta viiniyhtiöstä Globus Wine A/S:stä. Globus Winellä on Pohjois-Euroopan suurin hanapakkausten kapasiteetti.

Globus Winen osto vahvistaa Anoran asemaa Pohjoismaiden suurimpana viinitalona. Anoralla on johtava asema Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa.

Hankinnan myötä Anora nousee markkinajohtajaksi myös Tanskan viinimarkkinoilla. Anoran pörssitiedotteen mukaan yritysosto tarjoaa myös mahdollisuuden laajentaa Anoran päämies- ja omien viinien liiketoimintaa Pohjoismaissa.

Globus Winen liikevaihto oli viime vuonna reilut 73 miljoonaa euroa. Kaupan arvo on noin 80 miljoonaa euroa, joka vastaa 90 miljoonan euron velatonta kauppahintaa.

“Hankinnan myötä Tanska liittyy niiden markkinoiden joukkoon, joissa meillä on johtava asema sekä viineissä että väkevissä alkoholijuomissa. Globus Wine käyttää tuulivoimaa ja on vähentäneet viinien hiilijalanjälkeä merkittävästi logistiikkaratkaisuilla ja ympäristöystävällisillä pakkauksilla”, Anoran toimitusjohtaja Pekka Tennilä kertoo tiedotteessa.

Vuonna 2006 perustettu Globus Wine on Tanskan johtava viiniyhtiö.

Globus Wine hankkii pakkaamatonta viiniä, jonka se pakkaa hanapakkauksiin tai pulloihin tuotantolaitoksella Tanskan Køgessä. Tuotteet myydään omina brändeinä tai kolmansien osapuolten brändeinä.

Tanskassa yhtiön tunnettuja brändejä ovat mm. Il Capolavoro ja California Route 2. Asiakkaisiin kuuluvat johtavat kauppaketjut Tanskassa sekä suuret kansainväliset viinitalot.

Globus Wine työllistää 139 henkilöä Tanskassa. He jatkavat edelleen yhtiön työntekijöinä. Globus Winella on vuonna 2018 valmistunut tehokas ja moderni tuotantolaitos Køgessä. Globus Winen tuotantovolyymi ylitti 50 miljoonaa litraa vuonna 2021.

Tanskan on Pohjoismaiden toiseksi suurin viinimarkkina, jossa viinien kulutus henkeä kohti on samalla tasolla kuin Ruotsissa. Anoran markkinan arvioidaan kasvavan 1–3 prosenttia vuosina 2021–2025. Punaviinit ovat suurin kategoria, kun taas rosee- ja valkoviinit kasvavat eniten sekä arvossa että volyymissä.

Anora muodustui, kun kaksi viinien ja väkevien alkoholijuomien talot, suomalainen Altia ja norjalainen Arcus, yhdistyivät syyskuussa 2021. Anora Group Oyj:n kotipaikka on Helsinki.

CategoriesJuomat Kansi Viini

Facebook Comments