O

OAD Euroopan Top-ravintolalista 2022 julki – Suomesta vain Olo ylsi 150 huippuravintolan joukkoon

New yorkilaisen huippu-foodien Steve Plotnickin vuodesta 2011 ylläpitämä OAD – Opinionated About Dining on ravintoloiden kansainvälinen listainstituutio, joka syntyy yli 6000 maailmalla matkustavan foodien ravintola-arvioista. OAD haastaa merkitykseltään Michelinin ja World’s 50 Bestin. Suomesta vain Olo yltää OAD Europe Top Restaurants 2022 -päälistalle ja on sijalla 93.

150 ravintolaa sisältävällä OAD Europe 2022 Top -päälistalla ei ole Olon lisäksi muita suomalaisravintoloita. Muutoin lista on ruotsalaisten, tanskalaisten ja espanjalaisten juhlaa.

Listan ykkönen on Rasmus Munkin Alchemist Kööpenhaminasta. Kakkosena on Björn Frantzénin Restaurant Frantzén Tukholmasta.

Seuraavana Top-hierarkiassa on Highly Recommended -listaus, jossa ovat mukana Grön, Inari, Ora ja Turun Kaskis (jonka keittiöpäälliköllä on väärä nimi).

Kolmannella Euroopan Top-tasolla, Recommended-listalla ei ole tänä vuonna ainuttakaan suomalaisravintolaa. Viime vuonna kolmannen kategorian edustus: Ora ja Inari ovat nousseet kakkosliigaan.

Ravintola Olon tunne-estetiikkaa lautasella.

Huomioitavaa on myös se, että Michelinin tähtijärjestelmässä olevat Palace, Demo ja Finnjävel Salonki eivät ole OAD-listoilla lainkaan. Joko niiden konsepti ei puhuttele kansainvälisiä ruoan rakastajia tai sitten Suomen ja Helsingin vetovoima ei ylipäänsä riitä houkuttelemaan ison lompakon matkailijoita.

Kannattaa siis pohtia, mitä Tanskalla ja Ruotsilla on, mitä meillä ei ole. Vastaavasti mitä meillä on, jota muilla ei ole, mutta joka nostaisi kiinnostavuuttamme? Ainakin niin ravintoloiden kuin kaupunkien viestintä Suomesta ulos on olematonta ravintola-asioissa verrokkimaihin verrattuna.

Olo Collectionin kruununjalokiven Olon keittiötä johtaa Tuomas Vierelä. Olo on sijalla 93. Viime vuonna Olo oli sijalla 85 ja kolme vuotta sitten sijalla 138.

OAD listaa Euroopasta myös omina kokonaisuuksinaan laadukkaat kasuaalit, klassiset sekä edulliset ravintolat. Näillä listoilla ei ole ainuttakaan ravintolaa Suomesta samaan aikaan, kun Tanska ja Ruotsi pärjäävät hyvin, Norja kohtuullisesti.

Lisäksi OAD julkaisee listat myös Yhdysvalloista sekä Aasiasta.

OAD-ravintolalistaukset perustuvat yli 6 000 arvioijan tekemiin yli 200 000 ravintolakäyntiin. Arvioijat ovat ravintolapalveluiden suurkuluttajia ja he matkustavat paljon – usein vain käydäkseen ravintoloissa. Mukana on ammattilaisia ja ns. vakavia harrastajia, jotka syövät ravintoloissa 100–150 ateriaa vuodessa.

OAD:n algoritmi painottaa käyntimääriä: mitä enemmän arvioitsija käy ravintoloissa, sitä merkittävämmäksi hänen arvionsa painottuu.

Steve Plotnicki aloitti OAD-listauksen osana ruokabloginsa keskustelufoorumia vuonna 2007. Nykyään mukana on yli 6000 foodieta ympäri maailmaa. Plotnicki on taustaltaan muusikko, jolla on plakkarissa yhden hitin ihme Front Page Love Insurance vuodelta 1979. Hitti mahdollisti Profile Records -yhtiön perustamisen vuonna 1981. Yhtiö osui kultasuoneen julkaisemalla Run-DMC:n Raising Hell -levyn, jolla on keskeinen rooli hip hopin historiassa. Toinen täysosuma toteutui, kun Plotnicki osti brittiläisen kultti-tv-sarjan, Robot Warsin oikeudet ja myi sen yli 40 maahan. Kuva: Steve Plotnickin Facebook-sivut.

Teksti Eeropekka Rislakki
OAD Europe Top Restaurant List 2022
OAD Europe Top Casual Restaurant List 2022 
Kuvat OAD, kannen ja annoksen kuvat Olo Collection

CategoriesKansi Matkalla

Facebook Comments