B

Brexit ei näy vielä brittijuomien hinnoissa Suomessa

Britannian äänestystulos EU:sta eroamisesta ei näy vielä Isosta-Britanniasta Suomeen tuotavien juomien hinnoissa ja valikoimissa. Britannian juomanvalmistajat uskovat, että Brexitin aiheuttama punnan kurssin notkahtaminen lisää maan juomatuotteiden vientiä ulkomaille lyhyellä aikavälillä. Suomen juomamarkkinoille asti brittipolitiikan laineet eivät ole vielä vielä lyöneet.
Kuluttajahintoihin ja valikoimiin saattaa kuitenkin tulla melko pikaisella vauhdilla muutoksia, mikäli punnan kurssi pysyy halpana.
”Punta on ollut pitkään vahva ja tämä on heijastunut myös hintoihin. Mikäli punnan kurssi pysyy matalalla tai laskee vielä nykyisestä, saattaa se laskea kuluttajahintoja. Se myös lisää kiinnostusta uusiin tuotteisiin”, myöntää Servaalin toimitusjohtaja Erkka Schönberg.
Valuuttakurssien muutokset ovat arkipäivää kaupankäynnissä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Maahantuojat ovat valmistautuneet kurssien heilahteluihin etukäteen.
”Lyhyellä aikavälillä Brexitillä ei ole vaikutusta, sillä emme spot-hinnoittele tuotteitamme. Koska käymme runsaasti puntamääräistä kauppaa, olemme tehneet valuuttasuojauksia. Tämä puolestaan loiventaa kurssiheilahteluita suuntaan jos toiseenkin”, kertoo Diamond Beveragesin toimitusjohtaja Walter Himanen.
Britannian juomateollisuuden mukaan Brexitillä saattaa olla pidemmällä aikavälillä haitallisia vaikutuksia maan juomatuotteiden vientiin EU-maihin mahdollisten uusien tariffien muodossa. Tariffimuutosten vaikutuksia on kuitenkin juomatukkureiden mukaan ennenaikaista pohtia.
”Tämä on melko aikaista spekulointia. Mikäli tariffimuutoksia tulee, ovat ne osa hinnoittelurakennetta. Mitään mielenkiintoista emme jätä tämän takia Suomeen tuomatta”, Himanen tähdentää.
”Yhteydenpito päämiehiin on ollut varsin vähäistä tämän asian tiimoilta. Asiat varmasti selviävät, kun aikataulut ja neuvottelut kaupankäynnin ehdoista EU:n kanssa konkretisoituvat”, Schönberg sanoo.
Servaali tuo Britanniasta Suomeen muun muassa oluita ja siidereitä. Diamond Beveragesin brittivalikoimassa on oluiden ja siidereiden lisäksi long drink -juomia

CategoriesJuomat Olut

Facebook Comments