Ravintola Oudon kollektiivi lupaa: ”Mukavuusalue, jollaista et ole koskaan ennen kokenut.”

Outo on kaiken herkullisen sulatusuuni ja hiukkaskiihdytin, joka ei olisi mahdollinen ilman Juho Saralehdon 17-vuotista historiaa keittiöissä, mukaan lukien Michelin-tähtiravintoloissa Englannissa ja Hollannissa kuten kolmen tähden De Librijessä, sekä Helsingissä tähtiravintoloissa Olossa, Ask:issa sekä Inarissa; ilman loputtoman pitkien päivien ja paineen tuottamaa loppuun palamista, ahdistusta ja primaarihuutoa, mikä lopulta johti kovien huumeiden pimeyteen.

Saralehdon tarina on juuri se, mistä olemme lukeneet ylikehittyneen kunnianhimon ja työmoraalin aiheuttamista kokkikohtaloista suuren maailman vinoutuneessa tähtiloisteessa. Saralehto ei ole piilotellut tarinaansa, vaan on tuonut sen rohkeasti esiin.

Outo on syntynyt kaatumisesta ja ylösnousemisesta; uudelleen oppimisesta, kuinka rakastaa työtänsä ja tulla onnelliseksi. Siksi Oudon työviikko on nelipäiväinen. Siten kaikilla on aikaa levätä ja kelata – aikaa myös parisuhteelle ja ystäville.

Ravintolan ensimmäinen lokaatio Kallion Pengerkadulla pinkkeine ikkunateippauksineen lainasi estetiikkansa seksibisneksestä, ja pinkillä valolla sävytetty sisustus oli karua kuin persaukisten taideopiskelijoiden salakapakassa. Musiikki on Oudossa yhtä kuin mielentila ja sisustus..

Tätä kirjoittaessa Oudon puolivuotinen vuokrasopimus oli katkolla, ja Outo avautui Tukkutorilla Helsinki Distilling Companyn Tislaamo-rakennuksessa, mutta jälleen muutaman kuukauden väliaikaistilassa. Vain muutos on pysyvää, vaikka kohti vakituista tilaa mennäänkin.

Outo tarjoaa vakivalikoimaa, joka ”muuttuu samalla tavalla kuin me muutumme.” Menu on kokoelma epäpyhiksi nimettyjä herkkuja ympäri maailmaa – usein Koreasta ja Kiinan Sichuanista, mutta tavalla, joka on tuttua Hollannin huippukeittiöiden tavasta miksata aasialaisia vaikutteita Euroopan keittiöihin. Kokkauksesta vastaa hollantilainen Lucas Ophorst, Juho Saralehto hallinnoi salia.

Tarjolla on vaihtelevasti kuudesta yhdeksään ruokalajia, eikä hintakaan ei ole kiinteä. Vaihteluväli on 69€ – 109€ riippuen menun raaka-aineista.

Asiaan kuuluu, että ruokaa ja juomaa ei pariteta vakiintuneeseen tyyliin. Sen sijaan fiilis on päällimmäisenä, ja molempien, eli ruoan ja juoman pitää olla kiinnostavia ja herätteleviä ihan omillaan. Jollekin annokselle on luvassa sekä itse pantu olunen että sake. Toinen sääntö on se, että pääruoka on idealtaan jaettava.

HUOM! Outo voitti äänestyksessä kategorian Paras Innovatiivinen ravintola. (Yhteistyössä Wihuri Metro-tukku).

Lopuksi Oudon kotisivuilta englannista suomennettua:

”Me kaikki olemme hieman outoja ja elämä on hieman outoa, ja kun löydämme jonkun, jonka outous sopii yhteen meidän omamme kanssa, liitymme hänen kanssaan yhteen ja lankeamme keskinäiseen outouteen ja kutsumme sitä rakkaudeksi.”
Dr. Seuss (toim. huom. 600 miljoonaa kirjaa myynyt amerikkalainen lastenkirjailija ja sarjakuvapiirtäjä).

Kuvat Heikki Kähkönen ja Restaurant Outo

Äänestäjiltä
”Uuden sukupolven innovatiivinen fuusiokeittiö, jossa yhdistyvät suvereeni ranskalainen keittotaito ja taitavasti toteutetut aasialaiset makumaailmat. Jakaa mielipiteitä, mutta jää mieleen. Rohkea, yllätyksellinen, erilainen, vaikuttava ja hämmentävä yhtä aikaa. Lisää tällaisia ravintoloita Suomeen!”

Outo

Teurastamo, Tislaamo-rakennus
Työpajankatu 2a R3, 00580 Helsinki
Verkossa

 

 

CategoriesYleinen

Facebook Comments