V

Virtuaalitodellisuus voi parantaa syömiskokemusta ja helpottaa syömään terveellistä ruokaa

Tulevaisuuden ravintola tai kodin ruokailutila voi olla virtuaalinen heijastus seinällä yhdistettynä rentouttavaan musiikkiin. VTT:n tutkimuksen mukaan virtuaalitodellisuus voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen kokemuksiin syömistilanteesta.
Terveellinen ja ravitseva ruokavalio muodostavat hyvinvoinnin kulmakiven. Digitaalisilla työkaluilla voidaan parantaa elintarvikkeiden ominaisuuksia ja niiden maistelukokemuksia sekä houkutella ihmisiä syömään terveyttä edistävää ruokaa.
Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä on kokeiltu, miten virtuaalitodellisuuden (Virtual Reality) ja lisätyn todellisuuden (Augmented Reality) avulla voidaan parantaa kokemuksiamme ruokailutilanteesta.
Tulokset ovat rohkaisevia, sillä terveyttä edistävien elintarvikkeiden houkuttelevuutta voidaan lisätä digitaalisilla apuvälineillä luomalla kuluttajille miellyttävämpi ruokailuympäristö ja siten myös parempi ateriointikokemus.

Ruissipsejä ja suklaata aurikoisella ja sateisella virtuaalipiknikillä.

Osallistujat maistelivat välipaloina terveellisinä pidettyjä ruissipsejä ja epäterveellisiksi luokiteltua maitosuklaata kolmessa testiympäristöissä. Neutraalin kontrollitilanteen ohella luotiin kaksi virtuaalitodellisuuden avulla miellyttävän aurinkoinen ja tylsempi sateinen päivä.
Osallistujat arvioivat olleensa rauhallisempia ja paremmalla tuulella viettäessään piknikkiä aurinkoisessa virtuaalitodellisuudessa. Sateisessa maailmassa he tunsivat olleensa yksinäisempiä ja huolestuneempia.
Aivosähkökäyrien perusteella osallistujat pitivät suklaata ruissipsejä houkuttelevampana vaihtoehtona erityisesti sateella. Virtuaalitodellisuus lisäsi aivojen näköalueiden aktiivisuutta erityisesti, kun alkoi sataa ja tuulla.

Virtuaalitodellisuus vaikutti merkittävästi aivosähkökäyrään sekä koehenkilön arvioihin syömistilanteesta ja sen herättämistä tunnereaktioista. Kuva: VTT.

”Nyt on korkea aika yhdistää virtuaalitodellisuus ruokaan ja ravitsemukseen. Uusi digitaalinen liiketoiminta ylittää perinteisiä sektorirajoja ja luo yhteistyömahdollisuuksia digitaalisen teollisuuden ja elintarviketeollisuuden välille”, toteaa VTT:n johtava tutkija Nesli Sözer.
Virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus tarjoavat uusia mahdollisuuksia lisätä terveellisinä pidettyjen elintarvikkeiden vetovoimaa. Lähestymistapa herättää kiinnostusta sekä elintarvike- että terveys- ja hyvinvointiteollisuudessa. Amerikkalainen Grand View Research Inc. on arvioinut, että alan markkinat kasvavat vuoteen 2024 mennessä jopa 100 miljardiin euroon.

CategoriesYleinen

Facebook Comments