K

Kantapöydässä: Suomen alkoholiverojen korotuksilta ja viinarallilla pelaamiselta meni lopullinen pohja pois

Lehtitietojen mukaan Viron hallitus päättää tänään mietojen alkoholijuomien verojen korotuksista luopumisesta. Valtiovarainministeri Toomas Tõniste esittää, että valmisteveroihin ensi helmikuulle suunniteltu 10 prosentin korotus perutaan. Naapurimaan päätökset vievät pohjan pois Suomen alkoholilain uudistuksessa käytetyltä Viro-kortilla pelaamiselta.
Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen. Sen on saanut konkreettisesti tuntea Viron hallitus, joka on aikonut toteuttaa valtavat asteittaiset alkoholiverojen korotukset vuoteen 2020 mennessä. Korotusohjelma kohdistuu erityisesti mietoihin juomiin, varsinkin olueen.
Viron alkoholiverojen kymmenien miljoonien eurojen tuotto-odotukset ovat kääntymässä pelkästään tänä vuonna jopa sadan miljoonan tappioksi, kun virolaiset ja suomalaiset ovat siirtäneet alkoholihankintojaan etelänaapuriin Latviaan.
En ole hetkeäkään uskonut, että Viron alkoholivero-ohjelma pääsisi maaliin asti. Toki luulin vielä viime päiviin saakka, että homma etenisi ensi helmikuun korotuksiin asti, mutta nyt peli on puhallettu poikki jo ennen ensimmäisen erän päättymistä. Viron valtiovarainministeriö purkaa koko veropaketin.

EHYT ja Pekka Puska aloittivat puoli vuotta sitten Viron-verokortilla pelaamisen.

Olen kirjoittanut viime vuosina lukemattomia artikkeleita Viron-viinarallista. Juomien raahaamisen perustana on yksi maailman suurimmista hintaeroista alkoholin kuluttajahinnoissa ja juomien verotuksessa kahden naapurimaan välillä. Se johtuu ennen kaikkea Suomen alkoholiverotuksen tasosta, joka on Euroopan Unionin ylivoimaisesti korkein.

Kristiina Hannula toimii nykyisin Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n johtajana.

EHYT ry:n silloinen toiminnanjohtaja Kristiina Hannula väitti Maaseudun Tulevaisuuden kirjoituksessaan viime toukokuussa, että ”paras lääke Suomen näkökulmasta viinaralliin on Viron omat alkoholiveron korotukset.” Hannula kysyi vielä kaukoviisaasti: ”Kuinka moni mahtaa raahata laatikko­kaupalla olutta Tallinnasta vuonna 2020?”
Vastasin Hannulalle, että ”Höpö höpö. Paras lääke viinarallin vähentämiselle olisi, että alkoholijuomien valmisteveroja laskettaisiin Suomessa edes Ruotsin tasolle.”
Viro-korttiin tarttui oitis myös kansanedustaja Pekka Puska (kesk.), joka sotki Viron verojen korotukset valmisteilla olevaan alkoholilakiin ja ennen kaikkea kampanjaansa kaupoissa myytävien mietojen juomien rajan nostamisen vastustamiseksi 4,7:stä 5,5 prosenttiin.
Puska kertoi Suomenmaa-lehden haastattelussa, että vaatimukselta tuoda vahvemmat alkoholijuomat kauppoihin putosi pohja pois, kun Viron hallitus päätti tulevien vuosien isoista korotuksista oluen verotukseen.
Puska sotkee manöövereihinsä häikäilemättä milloin Viron veropolittiikkaa, milloin taas suomalaisia ohranviljelijöitä ja sekalaista tutkimustietoa. Jos joltakin on pohja mennyt pois, uskottavuusongelma kohdistuu nyt Puskan omaan alkoholilain jarruttamispolitiikkaan ja terveysprofessorin asemaan alan johtavana asiantuntijana, kuten kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) twiittasi viime viikolla.

Viron veropolitiikan sotkeminen Suomen alkoholipäätöksiin on puuttumista naapurimaan sisäisiin asioihin.

Viron-korteilla pelaaminen Suomen alkoholi- ja verolainsäädännön perusteena on poliittista typeryyttä. Kirjoitin viime toukokuisessa kolumnissani, että ”suomalaisen raittiusväen tulisi ymmärtää, että nyky-Viro on aivan jotakin muuta kuin sääntely-Suomi. Virossa alkoholijuomien myynnillä ja valmistuksella on maan kansantaloudelle suuri merkitys”.
Suomalaisten Viron-matkailun perusta on meitä edullisemmassa hintatasossa. Sitä virolaiset eivät halua enää riskeerata. Pelkästään 10 prosentin vähennys Viron-reissuissa tekee 100 miljoonan euron loven suomalaisten ostoksiin etelänaapurissa.

Suomalaiset ovat Tallinna ravintoloille tärkeä asiakaskunta. Kuva: Heikki Kähkönen.

Koko Viron uuden itsenäistymisen ajan etelänaapurissa on ravannut suomalaisia alkoholiasiantuntijoita neuvomassa ja opastamassa sekä meikäläistä politiikkaa tuputtamassa. Ristiretken ensisijaisena päämääränä on ollut Suomen alkoholilainsäädäntöön vaikuttaminen naapurimaan kautta.
Samalla sääntelysatraapit ja ylivertaiset alkoholiasiantuntijamme ovat puuttuneet Viron sisäisiin asioihin – ennen kaikkea naapurimaan fiskaalipolitiikkaan ja verolainsäädäntöön. Nyt Viron valtio saa maksaa tästä ristretkestä kalliin hinnan.
Etelä-Virossa lakkautetaan pieniä kauppoja ja palveluyrityksiä hurjempaa vauhtia kuin Suomen syrjäseuduilla kyläkouluja. Valtion kassassa ammottaa 100 miljoonan aukko. Se raha olisi tullut tuiki tarpeeseen esimerkiksi Viron kansanterveyden hoidossa. Nyt sijaiskärsijöinä ovat Viron sairaat vanhukset ja köyhyysrajan alapuolella elävät eläkeläiset.
Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö, joka on viime aikoina matkustellut Helsingin ja Tallinnan väliä edestakaisin kerran viikossa.

CategoriesYleinen

Facebook Comments