V

Viinin katastrofivuosi 2017 tullaan muistamaan jäästä ja tulesta

Vuosi 2017 painuu kollektiiviseen viinimuistiin ainakin kahdella mantereella. Samalla kun Ranskassa ja Italiassa on kerätty ennätyspieni sato epävakaan ja jäisenä käynnistyneen kasvukauden päätteeksi, maastopalot riehuvat Yhdysvaltojen Kaliforniassa polttaen tieltään kokonaisia viinitiloja.
Ranskan viinisato on ollut määrällisesti heikoin kuuteenkymmeneen vuoteen. Syy on ennen kaikkea hyytävässä keväässä, joka tärveli osan sadosta jo ennen kuin kasvukausi oli kunnolla käynnistynyt. Huhtikuisen hallan lisäksi muun muassa Beaujolaisin ja Rhônen alueet kärsivät kesällä kuivuudesta, mikä heijastui satoon.
Katastrofivuosikerta 2017 näyttelee merkittävää roolia Italian lisäksi myös Saksassa, jossa sato näyttää jäävän eräillä alueilla jopa useita kymmeniä prosentteja pienemmäksi kuin tavanomaisina vuosina.

Kalifornian metsäpalot tuhoavat vuoden sadon ohella kokonaisia viinitiloja.

Kalifornian Napassa ja Sonomassa sen sijaan riehuvat metsäpalot, jotka ovat vaatineet ainakin kymmenen ihmishengen lisäksi kokonaisia viinitiloja. Kaikkinensa metsäpalojen sanotaan tuhonneen jo 1500 rakennusta.
Vaikka sadonkorjuu on liki kokonaan jo Napassa ohi, se ei ole estänyt tulta tuhoamasta paikoitellen tulevan vuoden satoa. Palojen vaikutuksia erään maailman arvokkaimman alueen viiniteollisuuteen on vaikea arvioida tarkasti, mutta menetykset ovat mittavia.
Kyse lienee ainakin osittain ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen seurauksista.

CategoriesViini

Facebook Comments