K

Kantapöydässä – Vielä riittää kiellettävää juomakielessä

Hannun Salaman jumalanpilkkatuomiosta tuli syyskuussa kuluneeksi 50 vuotta. Sen kunniaksi aluehallintovirastojen (AVI) alkoholitarkastajat ovat aloittaneet suuren ryhtiliikkeen ja ryhtyneet siivoamaan ravintoloiden käyttämää juomasanastoa.
Keski-Suomessa alkoholitarkastaja määräsi ravintolayrittäjän kitkemään cocktail-sanat verkkosivuiltaan. Nyt on tullut myös tuli ilmi, että helsinkiläisravintola on joutunut poistamaan netistä drinkki-sanat, myös happy hour kuuluu kiellettyjen listalle.
Yksi maan hallituksen kärkihankkeita on normien purkaminen ja typerien säännösten poistaminen lainsäädännöstä ja lakien soveltamisesta. Alkoholi- ja anniskelulainsäädäntö suorastaan vilisee toinen toistaan kummallisempia säädöksiä ja kieltolain jäänteitä, joita niin ravintoloitsijat kuin heidän asiakkaansakin joutuvat noudattamaan.
Jyväskyläläisen alkoholitarkastajan mielestä sana cocktail viittaa liikaa väkeviin alkoholeihin. Niiden mainostaminen on Suomessa kielletty. Saman logiikan perusteella ravintoloiden on vastedes siivottava ruokalistoiltaan katkarapu- ja hedelmäcocktailit. Niiden on myös luovuttava cocktailtilaisuuksien järjestämisestä sekä cocktailleipien ja -palojen tarjoamisesta. Pannaan joutuvat Kielitoimiston sanakirjaan hyväksytyt cocktailkirsikka, cocktailkutsut, cocktaillasi, cocktailravistin ja cocktailtikku.
Nyt kun myös drinkki on kielletty, pannaan mustalle listalle paukku, hörppy, tuikku, ryyppy, näkäräinen, naukku ja shotti. Samaan syssyyn kielletään glögi, toti, tuutinki, grogi, punssi ja booli. Niitähän terästetään viinalla. Vain viina-sanan käyttö on sallittua, sillä sen myynti on valtion yksinoikeus.
Uudessa alkoholilaissa on tarkoitus luopua alkoholitarkastajista. Nyt nämä satraapit haluavat jättää puumerkkinsä kirjoitettuun suomen kieleen ikiajoiksi. Hallitus on normitalkoissaan täysin mahdottoman tehtävän edessä niin kauan kun meillä on nerokkaita virkamiehiä ja tarkastajia, jotka kilvan keksivät työpöytänsä ääressä toinen toistaan kummallisempia tulkintoja voimassa olevista laeista.
Ja jos nämä nykypäivän augustahlqvistit saisivat päättää, ensi vuonna Suomen juhliessa 100-vuotista itsenäisyyttä olisi Molotovin cocktailistakin puhuminen kiellettyä.
Hyvää Aleksis Kiven ja Suomen kirjallisuuden päivää!
Heikki Kähkönen

Facebook Comments