S

Suomen paras sommelier vannoo asiakaspalvelun nimiin

Trophée Laroche the Best Sommelier of Finland 2017 -kilpailu miteltiin maanantaina Hotelli Havenin tiloissa. Suomen Sommelierit ry:n järjestämän kilpailun fiinaaliin saakka olivat selviytyneet Kirsi Seppänen ravintola Deli 1909 & Wine BaristaJuulia Eloranta ravintola C:stä ja Taneli Lehtonen ravintola Murusta, joista viimeinen pokkasi vuoden 2017 pokaalin.
Sommelierkilvan finalistit ottivat toisistaan mittaa muun muassa palvelun, juomatiedon ja tarjoilun saroilla tuomariston herkeämättömän tuijotuksen alla. Kisassa nähtiin sekä virtuoosimaista juomatietoutta että täriseviä käsiä.
Voitto oli Lehtoselle jo toinen peräkkäin, sillä hän voitti sommelier-kilpailun myös vuonna 2016. Trophée Larochen voiton varmistanut kisasuoritus oli vähäeleinen ja varmaotteinen.

Tiedosta, taidosta ja tekniikasta huolimatta, tuplamestari näkee sommelierin ammatin ensisijaisesti asiakaspalveluna.

”Hyvä sommelier ymmärtää ennen kaikkea asiakasta. Hän hankkii ravintolaan juomia, jotka palvelevat asiakasta, eivät sommelieria itseään”, Lehtonen painottaa.
Mestari kertoo jännittäneensä toista voittoa ensimmäistäkin enemmän, mikä kertoo omistautumisen lisäksi poikkeuksellisesta kunnianhimosta.
”Olen valmistautunut suoritukseen kahdeksan pitkää kuukautta, joten fiilikset ovat mahtavat. Tällaisina hetkinä vapaa-ajalla ja työajalla tehty puurtaminen palkitaan”, viinin parissa vapaa-aikansakin viettävä Lehtonen sanoo.

”Kilpailu osoittaa, että viinintuottajat ovat kiinnostuneita pienen maan viinikulttuurista ja ovat valmiita panostamaan taloudellisesti kisan järjestelyihin, mikä vie suomalaista viinikulttuuria eteenpäin”, Lehtonen jatkaa.
Sommelier-kilvan voittaja pääsee edustamaan Suomea pohjoismaiden mestaruuskisoihin, joissa Lehtonen sijoittui viime vuonna kuudenneksi. Tällä kertaa tavoite on asetettu korkeammalle.
Kovasta tasosta huolimatta petrattavaakin löytyy. Yksikään kolmesta finalistista ei tunnistanut sokkona yhden tähden Jaloviinaa, mitä kisan ylituomari Samuil Angelov hämmästeli hymyssä suin.