R

Ruoka- ja juomakirjoja joululahjaksi, osa 1

Joulu on taas, ja lahjaideat ovat tiukassa? Kirja on aina sekä antajansa että saajansa näköinen lahja, ja samalla se on lupaus mukavasta ja rauhallisesta lukuhetkestä, joka innoittaa yhteisiin ruokahetkiin.
Ruoan ja juoman ystäville on taas julkaistu maukas valikoima keittokirjoja. Juoma-aiheiset kirjat ilmestyvät osassa 2.

Laivoja, merenkulkua ja ruokaa

Kirjailija Juha Ruusuvuoren Kampelaa ja kadonneita luumuja on samaan aikaan Suomen merenkulun pieni historiateos, kaunokirjallisuutta sekä keittokirja.
Juha Ruusuvuori, John Nurmisen säätiö
Ruusuvuori yhdistää yhdeksässä tarinassa oikeita aluksia, aitoja historian henkilöitä, mutta tapahtumat ovat kirjoittajan mielikuvitusta. Tarinoita sitoo yhteen matkan aikana valmistettu ja nautittu ruoka kuten savustettu kampela, lapskoussi, prottoa ja tyrnipannacotta.
Kirjaan valikoituneet alukset ovat seilanneet pääosin Suomen ympärillä Ruotsin ja Venäjän vallan aikana. Aiheina ovat 1300-luvun vitaaliveljet eli merirosvot Itämerellä, Itä-Intian maustekauppa, Amerikan tupakka- ja turkiskauppa 1600-luvulla, Nordenskjöldin Koillisväylän valloitus aina Viking Gracen sekä Queen Elizabethin syöminkeihin.
Juha Ruusuvuori, John Nurmisen säätiö
Teos puhuttelee erityisesti merenkulusta innostuneita, mutta jos tarinat kiinnostavat, Ruusuvuori tarjoaa lukijalle mahdollisuuden osallistua ruoan, henkilöiden, laivojen sekä eri vuosisadoille sijoittuviin tapahtumiin. Tämä teos ei ole vain ajankulua vaan myös tiivis tietopaketti, joka lisää ymmärrystä historian hämäristä sekä siitä, miten ja mitä ruokaa on laivoilla nautittu – ja kuljetettu.
KAMPELAA JA KADONNEITA LUUMUJA – MAKUMUISTOJA LAIVAN KAPYYSISTA, JUHA RUUSUVUORI, 128 s., JOHN NURMISEN SÄÄTIÖ
 

Ihmemies Richard McCormick Tokiossa

Monissa liemissä keitetty, ravintola-alan Duracell-pupu Richard McCormickin Matkustava Kokki -sarja on saanut uuden osan: Tokio.
Richard McCormick, Tokio
Alkujaan ruotsalais-amerikkalainen kokki McCormick on liikkuvaa lajia, nopea ymmärtämään ruokakulttuurin ytimen ja selkeä konseptoija. Tämä näkyy myös Tokio-kirjassa, jossa Richard-san tiivistää helppotajuisesti japanilaiseen kulttuuriin liittyvät viisi voimaa: aistit, viisi väriä, viides maku umami, ja viidellä eri keittotavalla valmistetut ateriat. Myös tapakulttuuri avataan.
Valtaosa kirjan sivuista käsittelee kuitenkin keskeisiä japanilaiseen keittiöön liittyviä ruokia. Reseptiikka on selkeää, samoin annoskuvat ovat havainnollisia. Tämän kirjan avulla jokainen keittiön kutsun tunteva ja japanilaisesta ruoasta kiinnostunut pääsee pitkälle.
Richard McCormick, Tokio
Japanilaisen keittiön idea käyttää raaka-aineita on suomalaiselle tuttu, sillä annoksissa korostuvat raaka-aineen ominaismaku ja annoksen selkeys ja tekstuurissa tarvitaan hampaita.
RICHARD MCCORMICK’S TOKIO, 176 s., TAMMI
 

Satu Silvon kasvisruokafilosofiaa

Näyttelijä-ravintoloitsija Satu Silvon Silvopleeelinvoimaa kasvisruoasta perustuu oman Silvoplee-ravintolan kokkien reseptiikkaan.
Satu Silvo, Silvoplee
Niin ravintolassa kuin kirjassakin idea kasvisten terveyttä edistävistä vaikutuksista on selkeä osa konseptia. Kirja on kasvis- raakaruoan ohella lupaus siihen, miten ruoka voi toimia buustina sekä mielelle että keholle.
Kirja jakautuu kahteen osaan. Alku taustoittaa, miten ruoka vaikuttaa elimistössämme ja miten kasvisruoka tasapainottaa suolistomme hyvinvoinnin ja siten koko hyvinvointimme. Toinen puolisko kirjaa keskittyy Silvoplee-ravintolassa hyväksi havaittuihin 60 reseptiin. Siten kirja on avain Satu Silvon ravintolan kokonaisajatteluun.
Satu Silvo, Silvoplee
Kirjan toimittaja Virpi Melleri on tehtäviensä tasolla ja lopputuloksena on asiasta kiinnostuneita puhutteleva ja opastava teos. Kirjan taitto, piirrokset sekä kuvat ovat selkeitä ja helposti lähestyttäviä.
SATU SILVO & SILVOPLEE – ELINVOIMAA KASVISRUOASTA, 182 s., WSOY
 
Kokki Helsingin henkeä etsimässä
The Helsinki Book on Vanhasta Kauppahallista tutun Soppakeittiön ja sittemmin Helsingin Kruununhaan Qulmasta tutuksi tulleen, alunperin Brysselista kotoisin olevan kokki-ravintoloitsijan Marc Aulénin näkemys- ja kokemusteos Helsingistä.
Marc Aulén, Qulma
Aulénin katse on samalla ulkopuolisen, mutta myös selvästi kaupunkia uteliaasti tutkineen sisäpiiriläisen, joka haluaa kertoa omasta Helsingistä sinne saapuville turisteille.
Englanniksi kirjoitettu teos pyrkii poimimaan matkaoppaita henkilökohtaisemman Helsingin. Ravintolat eivät ole fine diningia vaan rosoisempia ja muilla elämyksen tasolla toimivia kohteita. Sama koskee muitakin valintoja on sitten kyse nähtävyyksistä, kahviloista, baareista, tapahtumista, musiikista, shoppailusta jne.
Marc Aulén, Qulma
Marc lähtee siitä, että hänen valintansa ovat aivan yhtä päteviä kuin kenen tahansa kaupunkiaan rakastavan. Marc Aulén vain nyt on päättänyt tehdä valinnoistaan kirjan, jota muut eivät tee. Kirja on valittu ulkoministeriön Suomi 100v -patteristoon jaettavaksi sopivissa tilanteissa. Kovat kannet ja melko suuri koko sekä liitupaperin paino antavat kirjalle vakuuttavuutta, mutta samoista syistä kirja ei ole helpoimmin mukana kulkeva matkaopas.
Kirjan lopussa on vielä lyhyt opastus pohjoisiin raaka-aineisiin, erikoisuuksiimme sekä sesonkeihin.
Kirjan kuvista vastaa Helsingissä seitsemän vuotta asunut etelä-koreasta kotoisin oleva Jaeseong Park, josta Helsinki teki valokuvaajan.
THE HELSINKI BOOK, 254 s., NOLLASTA OY
 

Super-Micken kalasaalis

Ahvenanmaan lahja Suomelle ja Ruotsille, Michael Björklund vie Micken Kalaherkut -kirjan lukijan kalastusveneellä myrskyiselle merelle, kalastusvinkkeihin, kalansavustamon tuoksuihin, kalapuoteihin, kalan käsittelyn sekä mainioiden valmistusmenetelmien, liemien ja kastikkeiden äärelle. Omana kokonaisuutena on kaviaari sekä muut mädit.
Michael Björklund,
Micke päästää lukijan myös Smakbyn-ravintolassaan käyttämien ahvenanmaalaisten sekä ruotsinkielisen rannikkoalueen tuottajien tarinoiden ja ainutlaatuisten tuotteiden äärelle.
Kirjan kuvituksessa on kaksi tasoa: toinen vie tunnelmoiden taustoihin ja paikkoihin (Linus Lindholm), muut kuvat ovat herkullisia tuote- ja annoskuvia (Tiina Tahvanainen). Alkuperäisen ruotsinkielisen teoksen tekstit ovat Linda Forthin käsilaa ja käännöksestä vastaa Jari Löf.
Michael Björklund, Smakbyn
Reseptiosuudessa on Micken täysosumia ja joitakin salaisuuksia. Yleensä reseptit ovat helposti lähestyttäviä ja lopputulos on mainio, selkeää ja maukasta, jossa kunnioitetaan raaka-ainetta ja sen ominaismakua. Kirjaa voi suositella kaikille kalan ystäville.
MICKEN KALAHERKUT, 224 s., MICHAEL BJÖRKLUND JA HSS MEDIA
 

Joulu on sekamelska lapsia, tunnelmaa, valmisteluita ja odotusta

Näyttelijä-bloggari Olga Temosen joulukirja tunnelmoi puitteissa, johon kuuluvat talo maalla, puhdas lumi, ympärillä kirmaavat lapset, hevoset ja joka puolelta halaava joulun atmösfääri. Olga Temonen on Suomen Karl Larsson.
Olga Temonen
Olgan kotona -blogin seuraajille kirja on täyttymys, monille muille kenties liian romanttinen pläjäys.
Olgan ja hänen Apulanta-yhtyeestä tutuksi tulleen ex-basistin,mtuottaja-ohjaaja Tuukka Temosen ja heidän lastensa elämään kurkistava teos käynnistyy pikkujoulun valmisteluista joulun odotukseen leipomisineen ja päättyy aattopöytään ja jouluaamun tunnelmointiin.
Olga Temonen
Emilia Ikäheimon ruskeasävyiset kuvat ja Päivi Häikiön suunnittelema ulkoasu ovat kirjan tunnelmaa ylläpitävä selkäranka, johon nivoutuvat Olgan joulun ajan tarinointi ja joululta maistuva reseptiikka. Ohjeet ovat selkeitä ja kotikeittiöön sopivia, eivätkä uuvuta ja stressaa.
OLGAN JOULU, OLGA TEMONEN, 154 s., TAMMI
 

Sara Australian ruokatrendien jäljillä

Sara La Fountainin uusin kirja on toinen puolisko Australiaan suuntautunutta ruokamatkaa. Toinen puoli on TV-sarja. Kaikki se, mikä näkyy ohjelmassa on myös kirjassa, mutta paremmin taustoitettuna ja jäsenneltynä.
Sara La Fountain
Sara’s Australia -kirjan perushavainto on se, että Australia on yksi tämän hetken kiinnostavimmista ruokatrendien lähteistä. Suuressa maassa neljä ilmansuuntaa vie erilaisiin ympäristöihin: kuivalle aavikolle, kuumaan tropiikkiin, metsiin, pitkille uimarannoille, suurkaupunkeihin tai viinialueille.
Kirja on matka eri puolille Euroopan kokoista Australiaa, samoin myös reseptit. Yhteistä niille on värikkyys, tuoreus, raikkaus, terveellisyys, hedelmät, vihannekset ja meren elävät. Saran reseptit ovat selkeitä ja onnistuvat myös kotioloissa, sillä raaka-ainevalinnat on sovellettu Suomen olosuhteisiin.
Sara La Fountain
Kirja hengittää Olga Poppiuksen kuulailla ja annosten värikkyyttä korostavilla ruokakuvilla, joihin Hanna Voutilaisen kuvat Saran matkalta tuovat lisätaustaa ja pitävät kirjan Australian eri puolet hyvin kasassa.
SARA’S AUSTRALIA – RAIKAS RUOKAMATKA, SARA LA FOUNTAIN! 160 s., TAMMI
 
Mielensäpahoittajan parempi mieli
Tämä se vielä puuttui, Mielensäpahoittajan keittokirja. Tuomas Kyrö kulkee rinnakkaista polkua Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijan kanssa, mutta konseptoidummin.
Mielensäpahoittaja, Tuomas Kyrö
Koska mielensäpahoittaja syö suurin piirtein kolmasti päivässä kuten kuka tahansa suomalainen, on selvää, että kustantamo on tämän kirjaidean kätilö.
Ja mikä ettei? Tuloksena on hauskaa jutustelua ruoka suussa lähinnä perinneruoiksi kutsutuista annoksista ja ruokalajeista. Siinä on tämän kokoelman arvo. Se leikkii kielellä, muttei ruoalla – vanhat tutut ruoat ovat vakava asia, vaikka ruokien nimissä ja taustoittavissa teksteissä on pilke silmäkulmassa ja voisilmä puurossa.
Mielensäpahoittaja, Tuomas Kyrö
Jos ystäväpiirissä on ennestään Tuomas Kyrö -fani, ei ole kysymystäkään siitä, etteikö lahja ole jo valinnut saajansa. Aina paranee, jos saaja syö ylipäänsä ruoaksi tunnistettavia annoksia ja on kiinnostunut edes hitusen, mitä vatsaansa tunkee.
TUOMAS KYRÖ MIELENSÄPAHOITTAJAN KEITTIÖSSÄ, 144 s., WSOY

CategoriesYleinen

Facebook Comments