R

Ruisleipä on Suomen kansallisruoka – pizza jäi kauas äänestyksessä

Perinteinen ruisleipä on valittu Suomen kansallisruoaksi. Se sai neljäsosan äänestykseen osallistuneesta noin 40 000 yleisöäänestä. Äänestyksen kärjessä olivat myös karjalanpaisti, karjalanpiirakka sekä paistetut kalat perunamuusin kanssa.

Ruisleipä oli myös alle 30-vuotiaiden äänestäjien ylivoimainen suosikki. Nuorten suosikki oli myös karjalanpiirakka. Yli 60-vuotiaat kannattivat eniten karjalanpaistia ja paistettuja muikkuja tai silakoita muusilla. Mustikkapiirakka oli suosituin jälkiruoka kaikenikäisten keskuudessa.

Äänestyksen tukena toimineen kansallisruokaraadin suosikki oli sesonkeihin soveltuva kalakeitto, joka sopii tarjoiltavaksi aina ruisleivän kanssa.

Ruoka-alan asiantuntijoista muodostettu raati ehdottaa, että suomalaisen kulttuurin päivä eli Kalevalan päivä 28. helmikuuta nimetään myös ruokakulttuurin päiväksi. Rukiin ympärillä toimivat yritykset ja yhteisöt ovat päättäneet nostaa jokapäiväisen ruisleivän juhlinnan kohteeksi.

Raati valitsi viime syksynä kaksitoista kotimaista ruoka-aarretta. Ne ovat pitsa, hernekeitto, ruisleipä, mämmi, kalakeitto, viili, karjalanpiirakka, mustikkapiirakka, paistetut muikut/silakat/ahvenet perunoilla, karjalanpaisti, graavi kala ja maksalaatikko.


Kansallisruokaäänestyksen järjestivät ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa. ELO-säätiö yhteistyökumppaneineen nostaa jokaisen kahdestatoista ruoka-aarteesta esiin omana nimikkokuukautenaan.

CategoriesKilpailut Ruoka

Facebook Comments

Comments are closed.