M

Michael Björklund on vuoden matkailuhenkilö – SOPP-olutfestivaali paras tapahtuma

Ruokamatkailu nousi vahvasti esiin vuoden 2016 matkailupalkintojen valinnoissa. Keittiömestari ja ravintoloitsija Michael Björklund Maarianhaminasta on vuoden 2016 matkailuhenkilö.

Kuva_: Smakbyn.ax.
Michael Björklund. Kuva: Smakbyn.ax.

Paras kotimaan kohde on Pohjois-Karjala ja ulkomainen kohde hollantilainen Keukenhofin kukkapuisto. Vuoden matkailutapahtuma on eri paikkaunnilla järjestettävä Suuret oluet – pienet panimot -olutjuhla.
Palkinnot jakaneen Matkailutoimittajien Killan mielestä Michael Björklund on aito lähiruoan puolestapuhuja. Hän on perustanut Ahvenmaalle Kastelholman linnan kupeeseen Smakby – Makujen kylä  -kokonaisuuden.
”Björklund on Ahvenanmaan ruokamatkailun sielu ja henki, jonka myötä koko rannikkoseutu esittäytyy meille kokonaan uudella tavoin kulinaaristen elämysten puistona”, palkintoraati toteaa.
Suomen ja Ruotsin Vuoden kokki -tittelillä palkittu Björklund toimii myös Ny Nordisk Mat ja New Nordic Kitchen -lähettiläänä.

Pohjois-Karjala kotimainen matkakohde

Pohjois-Karjala on laaja matkailullinen kokonaisuus, jossa yhdistyvät Kolin ja Pielisen Karjalan vaaramaisemat, Ilomantsin Raja-Karjalan kulttuurinen vetovoima, Joensuun runsas tapahtumatarjonta sekä verevä Keski-Karjala. Maakunta tarjoaa luontoelämysten ohella maukkaita ruokamatkailukohteita ja karjalaista vieraanvaraisuutta.

Kolin vaaramaisema. Kuva: Heikki Kähkönen.
Kolin vaaramaisema. Kuva: Heikki Kähkönen.

Pohjoiskarjalaiset tekevät sisukkaasti Euroopan laidalla olevaa maakuntaansa tunnetuksi myös maamme rajojen ulkopuolella. Kuten Saksassa tuhansia karjalanpiirakoita messuilla paistanut nuori matkailuyrittäjä sanoi: ”Myö männään piirakka eellä Eurooppaan”.
”Pohjois-Karjala ansaitsee tulla palkituksi Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Maakunnan matkailualan toimijat ovat ymmärtäneet, että luonto, hiljaisuus, paikallinen karjalainen kulttuuri ovat alueensa valtteja, joilla kannattaa houkutella matkailijoita sekä kotimaasta että ulkomailta”, matkailutoimittajat kiittävät.

Pienpanimojuhlasta vuoden matkailutapahtuma

Lammin Sahdin järjestämä Suuret oluet – pienet panimot -olutjuhla on tarjonnut jo 15 vuoden ajan monipuolisen leikkauksen kotimaisten pienpanimoiden toiminnasta. Lahden Satamatorilta alkunsa saanut olutfestivaali on laajentunut Helsinkiin, Raumalle, Turkuun, Tampereelle ja Jyväskylään.

Suuret oluet - pienet panimot Helsingin Rautatientorilla 2016. Kuva: Heikki Kähkönen.
Suuret oluet – pienet panimot Helsingin Rautatientorilla 2016. Kuva: Heikki Kähkönen.

Viime vuonna Suuret Oluet – Pienet Panimot kokosi lähes 50 000 kävijää, heistä yli 20 000 Helsingin Rautatientorille. Tapahtumat keräsivät myös tuhansia ulkomaisia vieraita.
”Suomessa on tällä hetkellä pienpanimoita liki joka maakunnassa. Käsityönä valmistetuista juomista on tullut elintarvikeviennin keihäänkärki, jossa meillä on todellinen aarre vielä matkailullisesti hyödyntämätt”, Matkailutoimittajien Kilta perustelee.
Palkinto on myös kunnianosoitus Lammin Sahdin yrittäjien Pekka ja Sirpa Kääriäisen monen kymmenen vuoden työlle suomalaisen ruokamatkailun puolesta.

Kukkaturismin helmi paras ulkomanan kohde

Garden Tourism, eli puutarhaturismi, on tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvavia teematurismin muotoja. Hyvä todiste tästä on Hollannissa, Amsterdamin eteläpuolella Lissessä, sijaitseva Keukenhofin kukkapuisto, josta on tullut yksi maailman suosituimmista puutarhaturismin kohteista.
Keukenhof on poikkeuksellinen matkailukohde. Viime keväänä siellä vieraili yli 1,1 miljoonaa matkailijaa. Kävijöitä tulee ympäri maailmaa. Suomalaistenkin vierailijoiden määrä on vuosi vuodelta noussut, ja nykyään keväisessä Keukenhofissa vierailee tuhansia suomalaisia.
”Keukenhof on avoinna keväisin vain kahdeksan viikon ajan. On mielenkiintoista, miten suuri kävijämäärä ei kuitenkaan vaikuta Keukenhofin tarjoamaan elämykseen. Yksilöllinen elämys syntyy jokaisen omista aistikokemuksista – katselemalla, haistelemalla, kuuntelemalla”, raati runoilee.
Matkailutoimittajien Kilta on jakanut vuoden parhaat matkailukohteet ja -tuotteet vuodesta 1972 lähtien. Viime vuosina palkinnot on jaettu Helsingin Matkamessujen avajaisten yhteydessä. Lista aiemmista palkittavista on nähtävissä killan Keukenhofuilla.
 

CategoriesMatkalla

Facebook Comments