R

Ravintolaväen avoin kirje ministeri Krista Kiurulle vaatii koronarajoituksista luopumista

Kaksikymmentä tunnettua ravintoloitsijaa ja ravintolatyöntekijää lähetti tiistaina avoimen kirjeen ravintolarajoituksista vastaavalle perhe-ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle. Alan ammattilaiset vaativat ravintoloihin kohdistuvien turhien rajoitusten ja säädösten purkamista. Kirjeessä todetaan, että alkanut kesä olisi monille perheille erilainen, jos isä tai äiti voisi palata pitkän tauon jälkeen töihin. Tuhansien perheiden kärsimys loppuisi. 

Rakas Krista Kiuru,

meidän on taas juteltava.

Sanoitte aikanaan – tai itse asiassa mietinnöt ja säädökset sanovat –,  että rajoituksista on luovuttava heti, kun ne eivät ole välttämättömiä. Näin ei ole tehty.

Lähes 80 000 ravintola-alalla työskentelevää ihmistä perheineen odottavat, että säännöistä pidetään kiinni. Kuka niistä pitää kiinni, ellei ministeri?

Kyllä kyllä, ymmärrämme hyvin, että mennään terveys edellä. Mutta nyt tuntuu, ettei kysymys ole enää siitä. Tartunnat ovat vähentyneet ripeästi, joten ripeyttä tarvitaan myös säädösten purkamisessa.

Sanotte, että tartunnat ovat vähentyneet rajoitustoimienne ansiosta. Mutta olisiko kuitenkin niin, että tartuntojen vähenemiseen olisi enemmän syynä ihmisissä tapahtunut käyttäytymisen muutos kuin ravintola-alan kuritus?

Ja mitä jos ravintola ei olekaan ongelma vaan ratkaisu? Mitä jos tilanne onkin se, että valvotuissa tiloissa syöminen ja juominen olisikin parempi idea kuin puistoissa juhliminen?

Jos esimerkiksi viidessä tiukimmin rajoitetussa maakunnassa sallittaisiin anniskelu klo 22 ja sulkeminen klo 23 asti, voitaisiin heti kutsua takaisin töihin 10 000 työntekijää. Kesä olisi monille perheille erilainen, kun isä tai äiti voisi palata pitkän tauon jälkeen töihin. Perheiden kärsimys loppuisi.

Samasta aiheesta puhuu ja samaan lopputulokseen tulee myös PAM:in puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen blogissaan ”Ravintolatyön estämisestä näyttää tulleen uusi normaali” (29.5.).

Faktat ovat selkeät. Haluammekin uskoa, että muutos tapahtuu nyt todella nopeasti; että suomalaisille saadaan parempi kesä. Toivomme, ettei kyse ole nyt periaatteesta. Eihän?

Terveisin,

Aku Vikström, toimitusjohtaja, NoHo Partners
Tapio Ojanen, pääluottamusmies, työsuojeluvaltuutettu, NoHo Partnersin työntekijöiden puolesta
Henri Alén, kokki, omistaja, Muru, Pastis, Sue-Ellen ja Ultima
Sasu Laukkonen, ravintoloitsija, ORA Restaurant
Pekka Terävä, keittiömestari, ravintoloitsija, Olo
Matti Wikberg, ravintoloitsija, BW-Restaurants
Kalle Kiukainen & Nicolas Thieulon, ravintoloitsijat, Baskeri & Basso
Jyrki Sukula, ravintoloitsija, keittiömestari, Financier Group
Sikke Sumari, ravintoloitsija, Sikke’s
Helena Puolakka, keittiömestari, Savoy
Yrjänä Raitanen, ravintoloitsija, The Glass
Kari Aihinen, kokki, ravintoloitsija, Roster
Anders Westerholm, yrittäjä, We Are Group
Samuil Angelov, sommelier, ravintoloitsija, Muru
Atte Tapana, vuoropäällikkö, Teatteri
Satu Löfgren, tarjoilija, Palace
Eero Suhonen, keittiömestari, Elite
Ari Tommola, tarjoilija, Strindberg
Siiri Rämö, baarimestari, The Bank
Kati Laine, ravintolapäällikkö, Ilona

CategoriesKansi Koronavirus

Facebook Comments