K

Käsityöoluista syntyi maukkaita artesaanijäätelöitä Kotkassa

Loviisassa artesaanijäätelöitä valmistava Il Duo ja Kotka Steam Brewery ovat yhdessä kehittäneet kolme erimakuista olutgelatoa. IPA:sta, portterista ja red ale -oluesta valmistetut gelatot ovat tiettävästi ensimmäiset kauppa- ja kahvilamyyntiin tarkoitetut olutjäätelöt Suomessa. Olutgelatot tulivat myyntiin Kotkassa tällä viikolla. 

Idea olutjäätelöistä syntyi, kun loviisalaiset jäätelöyrittäjät Claudio Pierro ja Angelo Simeone maistoivat keväällä Kotka Steam Breweryn oluita kotkalaisessa kauppakeskus Pasaatissa. Oluenvalmistaja Kari-Jukka Koivistoinen suhtautui aluksi hieman huvittuneena italialaisten ideaan alkaa yhteistyönä valmistamaan olutgelatoja.

”Sitten rupesin pohtimaan asiaa tarkemmin. Olen ammattitaustaltani kokki ja mietin aluksi, minkälaisia makuyhdistelmiä olutjäätelössä voisi olla. Portteri ja suklaa ovat klassinen pari. IPA:lle keksin kaveriksi sitruunan, koska oluessa on myös käytetty sitruksisia aromeja antavia humalia. Kolmas pari on kuparinruskean alen ja marjojen muodostama liitto”, Koivistoinen kuvailee.

Useita erilaisia gelatoja Loviisan pienessä jäätelötehtaassa kehitelleet italialaissyntyiset valmistajat eivät tarvinneet montaa päivää reseptien tekemiseen, kun jo ensimmäiset tuotteet olivat koemaistettavina.

”Kun maistoin ensimmäisiä olutjäätelöitä, mun leuat suorastaan loksahtivat auki. En voinut kuvitella, kuinka hyvää olutgelato voikaan olla!”, Kovistoinen sanoo.

Olutgelaton pohjana on käsityönä valmistettu kotkalainen pienpanimo-olut. Kuva: Heikki Kähkönen.

Albatross IPA Lemon -gelatossa on maun antajana sitruuna. Bird Porter Chocoladessa on maukasta tummaa suklaata. Smuggler Berry on nimensä mukaisesti maustettu aidoilla metsämarjoilla.

Olutgelatot ovat tulleet tällä viikolla myyntiin Kotka Steam Breweryn myyntipisteessä kauppakeskus Pasaatissa. Kulinaariset herkut myydään 160 g:n pikareissa.

”Kaikki kolme tuotetta ovat laktoosittomia ja vegaanisia. Alkoholia jäätelöissa on n. 0,8 % eli vähemmän kuin esimerkiksi kotikaljassa”, Koivistoinen muistuttaa.

Olutgelatoja valmistetaan kolmea eri makua. Jokaisen pohjana on aito käsityöolut. Kuva: Heikki Kähkönen.

Koivistoisen mukaan artesaanivalmistajien olutgelatot ovat saaneet ylistäviä arvioita ruoka-alojen ammattilaisilta sekä muilta testaajilta. Olutjäätelö on uusi tapa nauttia oluiden makumaailmasta.

”Artesaanijäätelö ja pienpanimo-olut sopivat yhteen yllättävällä tavalla. Käsityönä valmistettu olut ei nouse häiritsemään ainutlaatuista makukokemusta, mutta olut erottuu kuitenkin maussa. Olutgelatot ovat yksi syy lisää tulla Kotkaan. Me odotetaan olutjäätelöistä kesän uutta hittituotetta.”

Lemon Artesaani Gelato. Valmistuksessa käytetty mm. Albatross IPA -olutta, sitruunaa ja sokeria. Laktoositon ja vegaaninen. Alkoholia 0,8 %.

Bird Porter Artesaani Gelato. Valmistuksessa käytetty mm. Bird Porter -olutta, sokeria ja kaakaota. Laktoositon ja vegaaninen. Alkoholia 0,8 %.

Smuggler Berry Artesaani Gelato. Valmistuksesi käytetty mm. meripihkanruskeaa Smuggler-alea, metsämarjoja ja sokeria. Laktoositon ja vegaaninen. Alkoholia 0,8 %.

Kari-Jukka Koivistoinen kertoo, että olutgelatoja on myynnissä myös panimon omassa myymälässä Kotkan Höyrypanimolla.. Kuva. Andres Teiss

Facebook Comments