O

Oluen ja viinin verotus kiristymässä Virossa

Viron uutta hallitusta sorvaavat puolueet suunnittelevat nostavansa  mietojen alkoholijuomien valmisteveroja. Kahden hallituspuolueen, Isänmaan ja Res Publican liiton (IRL) sekä sosiaalidemokraattien (SDE) sekä oppositiossa toimivan keskustan neuvottelijat ovat päässeet alustavaan sopimukseen korotuksista. Päätöksestä uutisoi Viron yleisradioyhtiö ERR tiistaina.

A. le Coqin pullotuslinjasto Tartossa. Kuva: Heikki Kähkönen.
A. le Coqin pullotuslinjasto Tartossa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Eri juomaryhmien korotusten määriä puolueet eivät ole vielä päättäneet. Edellisen kerran kaikkien alkoholijuomien valmisteveroja nostettiin tämän vuoden helmikuussa 15 prosentilla.
Neuvottelijat ovat sopineet myös sokeriveron käyttöönottamisesta. Verojen korotukset liittyvät puolueiden sopimukseen uusista vero- ja talouspoliittista linjauksista.
Viron hallitus kaatui parlamentin epäluottamusäänestyksessä viikko sitten. Parhaillaan maassa käydään hallitustunnusteluja keskustan, sosiaalidemokraattien ja IRL:n välillä.

Matkustajatuonti Latviasta kasvaa

Viron valtiovarainministeri Sven Sester (IRL) myöntää, että verojen korotuspaineita hillitsee lähes räjähdysmäinen matkustajatuonnin lisääntyminen etelänaapurista Latviasta. Viron-vastaiselle rajalle on perustettu useita alkoholijuomien kauppaan erikoistuneita supermarketteja.
Eräiden arvioiden mukaan jopa reilu viidennes Viron kotitalouksien alkoholista käydään ostamassa rajan takaa. Virossa ollaan myös huolestuneita suomalaisten turistien juomaostosten siirtymisestä Latvian halpakauppoihin.
Litrassa 4,7-prosenttista olutta Virossa on alkoholiveroa 0,39 euroa ja Latviassa 0,20 euroa. Viron olutvero on EU:n kuudenneksi korkein. Suomen veron määrä 1,51 euroa on EU-maiden suurin.

CategoriesMatkalla Olut Viini

Facebook Comments