Ask– ja Jord -ravintoloiden Filip Langhoffin ja Linda Stenman-Langhoffin Chefs Dinner 2018 lähestyy. Viime vuonna kokit olivat Pohjoismaista, nyt kaukaisimmat Michelin-tähditetyt kokkivieraat saapuvat Itävallasta ja Turkista.
Tänä vuonna ravintola Jordin tiloissa tapahtuva Chefs Dinner 2018 on kaksiosainen. Sunnuntaina 6.5.2018 Michelin-kokit valmistavat 50 hengelle illallisen, jossa jokainen kokki vastaa yhdestä illallisen osasta. Maanantaina on vuorossa lounasaikaan paneelikeskustelu, johon on vapaa pääsy.
Teemana molemmissa tapahtumissa ovat kestävä kehitys ja vastuullisuus.
Idea teemasta syntyi ravintola Tianissa Wienissä, missä Filip Langhoff oli vierailevana tähtenä.
”Kysyimme Lindan kanssa itseltämme, paitsi että käytämme luomua ja biodynaamisia tuotteita, voimmeko tehdä jotakin enemmän”, Filip Langhoff kertoo.
”Kysyimme, mitä tehdään, miksi tehdään, miten tehdään? Mitä syömme, miten ruoka vaikuttaa meihin? Näin päädyimme myös asiakkaiden omaan hyvinvointiin. Kaikki on ympäristöä, mutta myös sitä, miten pidämme itsestämme huolta. Tämä on ohjeena myös kaikille Chefs Dinneriin osallistuville kokeille. Annosten takana on idea ja syy”, Langhoff selvittää.
”Yritämme ratkoa sitä, miten tämän päivän tekeminen ei uhraa tulevaisuutta.”
”Kaikkia vieraita yhdistää ravintolan vastuullinen toiminta. He ratkovat työssään ja ruoanlaitossaan, miten tämän päivän tekeminen ei uhraa tulevaisuutta” Linda Stenman-Langhoff kertoo.
”Kaikki he osaavat tietenkin tehdä hyvää ruokaa. Mutta meitä kiinnostaa tapahtumassa, mitä tästä kokkien yhdistelmästä kehkeytyy. Todennäköistä on, että vastaava kokoonpano ei enää ikinä tee yhdessä ruokaa. Siten ilta on ainutkertainen. Kokemuksesta tiedän, että tällaisissa kokoontumisissa keittiössä vallitsee ilo ja innostus. Kaikki auttavat ja oppivat toisiltaan”, Filip Langhoff suitsuttaa.
”Jokainen annos on heidän omista ravintoloistaan. Siten Chefs Dinnerillä syödään useammassa tähtiravintolassa yhden illan aikana. Lisäksi asiakkailla on mahdollisuus keskustella kokkien kanssa, joka ei ole mahdollista muutoin”, Stenman-Langhoff muistuttaa.
Kaikki Chefs Dinner -illalliseen osallistuvat kokit ovat läsnä seuraavan päivän paneelikeskustelussa, jossa jatketaan kestävän kehityksen teemaa ideoiden ja puheen voimalla.
Vierailevat kokit ovat Paul Ivic (ravintola Tian, Wien), Maksut Askar (Neoloka, Istanbul), René Mammen (Substans, Århus), Mikael Svensson (Kontrast, Oslo), Sayan Isaksson (Esperanto, Tukholma), Saori ichihara (Ichi, Tukholma) sekä Toni Kostian (Grön, Helsinki).
Paneelikeskustelu SUSTAINABILITY NOW!
Paneelikeskustelussa pohditaan, miten vastuullinen elämäntapa näkyy nykyhetkessä, mutta myös tulevaisuudessa. Välineinä ovat mm. elämäntapa, ruoka, hyvinvointi, luomu ja mm. biodynaaminen viljely. Paneelin vetäjän toimii toimittaja Kaj Kunnas.
Paneeliin osallistuvat ruokakulttuuriprofessori Johanna Mäkelä, biodynaaminen viljelijä Atte Hermansson (Majvik), keittiömestari Sasu Laukkonen (Ora), professori Aila Rissanen (ravitsemus ja lihavuus) ja kahviasiantuntija Lari Salomaa (Johan & Nyström).
Chefs Dinnerin kokit:
Maksut Askar, Neolokal, Istanbul Maksut Askarin vuonna 2014 perustama Neolokal vannoo nollahävikkiin, pientuottajien parhaisiin raaka-aineisiin ja vauhtia lautasille otetaan lapsuuden makukokemuksista ja Turkin historiasta. Koska ei ole olemassa yhdenmukaista turkkilaista keittiötä, Neolokalin tyyliä kutsutaan anatolialaiseksi.
Neolokal
Saori Ichihara, Ichi, Tukholma
Ichi on japanilainen ravintola, jossa tehdään pohjoisista sesongin raaka-aineista japanilaista tavalla, jonka sanotaan muuttavan ruotsalaista ruokakulttuuria ja -käsitystä. Alunperin Kiotosta kotoisin olevan Saori Ichiharan tie on osunut Ruotsin Vuoden kokki -kisoihin (3. sija 2015) ja ravintolakeittiöihin kuten Shibumi, Esperanto ja Oaxen Krog. Oman Ichi-ravintolan hän avasi vuonna 2016.
Ichi
Mikael Svensson, Kontrast, Oslo
Ravintola Kontrast on toiminut nykyisessä osoitteessa Oslossa vuodesta 2015 lähtien. Kontrast koostuu keittiöstä, joka perustuu sesonkien mukaan vaihtuvasta listasta, ja paikallisten tuottajien raaka-aineista.
Kontrast sai Michelin-tähtensä vuonna 2016.
Kontrast
Paul Ivic, Tian, Wien
Paul Ivic on syntynyt Tirolissa ja hänellä on kroatilaiset juuret. Oppinsa hän on kerännyt Saksassa, Sveitsissä ja itävallassa ennen asettumistaan ravintola Tianiin vuonna 2011.
Tian on puhtaasti kasvisravintola, jonka annokset perustuvat korkeaan osaamiseen ja laatuun sekä kestävän kehityksen periaatteisiin. Tian on Itävallan ainoa kasvisravintola, jolla on Michelin-tähti – yksi viidestä koko maailmassa.
Tian
René Mammen, Substans, Århus
René Mammenilla on sekä keittiömestarin että tarjoilijan koulutus. Hänen tiensä on vienyt maaseudun majatalosta Tanskan parhaisiin ravintoloihin. Viimeiset 12 vuotta hän on vetänyt kahta ravintolaa: Substansia, jolla on Michelin-tähti, sekä Pundusia, jolla on Bob Gourmand -maininta. Mammen keskittyy paikallisella näkökulmalla Pohjoiseen keittiöön. Ympäristötietoisuus, paikallisuus ja vuoden ajat ovat keskiössä.
Substans
Toni Kostian, Grön, Helsinki
Kostian kuvailee Grönin keittiötä maukkaaksi, keskittyneeksi, kasvislähtöiseksi ja inspiroivaksi. Idea on auttaa raaka-ainetta paremmaksi. Erityisesti talvea varten, jolloin Suomessa ei kasva luonnossa juuri mitään, Grönin keittiö säilöö eri menetelmillä kevään, kesän ja syksyn makuja. Siksi päivä alkaa usein villiyrttien keruulla metsissä, niityillä ja rannoilla.
Toni Kostian perusti Grönin yhdessä kollegansa Lauri Kähkösen kanssa vuonna 2016. Michelin-tähden Grön sai tänä vuonna.
Göran
Sayan Isaksson, Esperanto, Tukholma
Sayan Isakssonilla on thaimaalaiset juuret ja se maistuu Japanin ja Ranskan ohella Esperantossa – maailman kielessä, joka törmäyttää vaikutteet maailmalta skandikeittiön ja pohjoisen terroirin pohjalta. Michelin-tähden Esperanto sai jo vuonna 2007. Esperanto on myös tämän vuoden ulkomainen vieras Taste of Helsinki -tapahtumassa.
Esperanto
Chefs Dinner 2018 sunnuntaina 6.5. kello 18 ravintola Jordissa. Menu maksaa juomineen 299 euroa. Liput tästä.
Keskustelutilaisuus Sustainability now! maanantaina 7.5. kello 11-14 ravintola Jordissa. Vapaa pääsy, mutta paikkavarauksella tästä.
Teksti: Eeropekka Rislakki
Facebook Comments