H

Helsinkiläiset ravintolat toimivat alkuviinien näyttämöinä

Luonnonmukaisesti tuotettujen alkuviinien suosio kasvaa Helsingissä. Minimaaliseen työstämiseen ja vähäiseen sulfiittien käyttöön nojaava kategoria on kuplinut viinikulttuurin pinnan alla jo viitisen vuotta, mutta on murtautunut ulos asiaan vihkiytyneiden kammareista valtavirran ilmiöksi viimeisen vuoden aikana.
Kulttuurin näyttämönä toimivat helsinkiläiset ravintolat. Alkuviinien osuus viinien kokonaismarkkinoista on edelleen marginaalinen, mutta kasvu on maahantuojien mukaan nopeaa.
”Kyllä, luonnonmukaisten viinien kysyntä on kasvanut rivakasti viimeisen vuoden aikana. Ongelmaksi muodostuu jo tarjonnan rajallisuus, sillä alkuviinituotanto on useimmiten hyvin pientä”, viinejä maahantuovan Vindirektin Jean-François Galtat kertoo. ”Monilla Ranskan viinialueilla vuoden 2016 sato oli harvinaisen pieni. Kysyntä tulee ylittämään paikka paikoin tarjonnan. Kaikille halukkaille ei valitettavasti riitä.”

”Ongelmaksi muodostuu jo tarjonnan rajallisuus.”

”Alkuviinien kysyntää ovat draivanneet natuviinejä suosivat ravintolat, jotka ovat opettaneet kuluttajat etsimään aiempaa luonnonmukaisempia viinejä. Tällaisia ovat muun muassa BasBas, Grön, Spis ja Chef & Sommelier. Myös uudet viinibaarit ovat muokanneet kulutustottumuksia. Vaikutukset tuntuvat jo Helsingin ulkopuolella”, Soil Wine Groupin Janne Halla kertoo.
Halla irtaantui vuoden alussa Fredalla sijaitsevasta Soil Wine Room -ravintolasta Lari-Pekka Ikosen kanssa, koska markkinoilla oli imua viinille. Kaksikko keskittyy nyt täysipäiväisesti maahantuontiin.

”Ihmisiä kiinnostavat nyt viinit, joissa on persoonallisuutta. Viineiltä vaaditaan aiempaa enemmän, kehitys on samansuuntaista kuin ruokakultturissa muutoinkin”, artesaaniviinejä maahantuovan Gusto Partnersin Kristian Blanco Sequeiros vahvistaa.
Ravintolakulttuurin merkityksen trendin vahvistajana voi lukea osoituksena sommelierien aseman vahvistumisesta viinimaun määrittelijöinä.
”Evoluutio tapahtuu siellä missä se tällä hetkellä voi tapahtua, eli ravintoloissa. Alko taipuu huonosti alkuviineihin, koska se suosii suuria eriä ja suuria tuottajia. Kiinnostus johonkin muuhun kuin valtion valitsemaan makumaailmaan jatkaa kasvua. Ravintolat paikkaavat monopolin puutteita”, Blanco Sequeiros toteaa.

CategoriesViini

Facebook Comments