7

7 cocktail-maailmaa muuttavaa trendiä – signature-elämyksiä, ja ekologisuutta

Cocktail-kulttuuri on kasvanut kansainväliseksi trendiksi, joka nivoo maailman suurimmat kaupungit yhteen idästä länteen. Ideat matkustavat historiallisen nopeasti, pysyyydet haperoituvat ja vanhat toimintamallit murtuvat. Tässä seitsemän cocktail-kenttää pyyhkivää muutosvoimaa, jotka kertovat mihin suuntaan cocktail-kulttuuri kehittyy vuonna 2018.

Ekologisuus ja lähiruoka

Cocktail-baarit ovat luopuneet muovipilleistä, jotta ympäristö kuormittuisi mahdollisimman vähän. Myös hävikkiä minimoidaan hyödyntämällä raaka-aineita mahdollisimman monipuolisesti. Kyse on paitsi hiilijalanjäljestä, myös taloudesta: mitä pienempi hävikki, sitä parempi tulos. Zero waste -ajattelun lisäksi baarit kiinnittävät yhä enemmän huomiota raaka-aineiden alkuperään. Parhaat baarit haluavat ilmentää maantieteellisen sijaintinsa erityispiirteitä raaka-ainevalinnoissaan. Cocktail-kulttuuri lipuu globaalista glokaaliksi ravintolakulttuurin vanavedessä, paikallisuus jyrää tuoretavarassa ja reseptiikassa.

Keittiötekniikat jatkavat leviämistä baareihin

Cocktailien valmistuksessa on kyse herkullisuuden rakentamisesta. Tämä johdattelee baarimestarit mahdollisimman tuoreiden ja laadukkaiden raaka-aineiden äärelle. Niiden työstäminen vaatii samankaltaista osaamista kuin kokkaaminen, minkä vuoksi baarimestareilta vaaditaan kokkien perustekniikoiden hallintaa yhä enenevissä määrin. Baarimestarin pitää osata esimerkiksi käyttää sirkulaattoria, fermentoida, hyödyntää maillard-reaktiota, keitellä makusiirappeja sekä ymmärtää maustamisen perusteet.

Hima-cocktailien comeback

Kekkosen aikaan monessa kodissa oli viinakärry, eräillä jopa täysiverinen baaritiski. Cocktailien valmistaminen kotioloissa on jälleen nouseva trendi, mutta Galliano hotshottien ja cuba librejen sijasta kotona valmistetaan 2018 GT:n ja old fashionedin kaltaisia klassikkojuomia ja sekoitellaan monipuolisia versioita bloodymarysta. Koti-cocktailit perustuvat laadukkaisiin tisleisiin ja helposti varioitaviin klassikoihin, joiden valmistaminen ei vaadi erityistä osaamista tai varusteita.

Signature-juomista signature-elämyksiin

Cocktail-baarien signature-cocktailit vetävät elämyksennälkäisiä asiakkaita puoleensa ja synnyttävät uusia klassikoita. Vastaisuudessa pelkät signature-juomat eivät kuitenkaan riitä, sillä kehityksen seuraavat tehot löytyvät asiakaskokemuksen muotoilun puolelta. Parhaat baarit ovat signature-ajattelun ilmentymiä lattiasta kattoon, lähtien palvelukokemuksesta, päätyen yksittäisiin juomiin. Huippulaatuinen cocktail-baari on uniikki elämys, joka on yhdistelmä persoonallisuutta, uskallusta ja pistämätöntä asiakaspalvelua.

Illallinen cocktail-ravintolassa

Tyypillinen asiakas pistäytyy cocktaililla ennen tai jälkeen illallisen jättäen baariin kympin tai kaksi. Sitten hän menee läheiseen ravintolaan, ja jättää sinne kaksi sataa. Tämä heijastuu baarien käyttöasteeseen ja tulokseen kielteisellä tavalla. Korkeiden kustannusten ja tiukan kilpailun ikeessä cocktail-baarit haluavat laajentaa repertuaariaan pysyäkseen hengissä. Näemme tulevaisuudessa yhä enemmän paikkoja, joissa asiakas voi viettää aikaansa aperitiivista digestiiviin, nauttien täysipainoisen illallisen matkan varrella. Suuriin kaupunkeihin versoaa cocktailit edellä konseptoituja ravintoloita.

Holittoman ja holillisen hämärtyvä ero

Yhä useampaan seurueeseen kuuluu joku, joka ei käytä lainkaan alkoholia tai käyttää sitä pienissä määrin. Perinteinen cocktail-baari marginalisoi kehityksen ikeessä itsensä, ellei se kykene vastaamaan asiakaskunnan muuttuviin tarpeisiin. Syömisen ja juomisen sulautumisen lisäksi holillisen ja holittoman raja jatkaa hälvenemistä. Vastatakseen muuttuvan markkinan heittämään haasteeseen, cocktail-baarit satsaavat vähäalkoholisiin vaihtoehtoihin, mocktaileihin ja käsityölaatuisiin mehuihin, jotta seurueet kokisivat cocktail-baarin toimivaksi ratkaisuksi illanviettoon jatkossakin.

Cocktail-turismin nousu

Cocktail-turismi on syntymässä. Tämä tarkoittaa baarien perässä reissaamista hieman samalla tavalla kuin maailman parhaiden ravintoloiden kohdalla. Kaupunkiloman näyttämö valitaan sen perusteella, että kaupungista löytyy maailmankuulu baari. Parhaista baareista muodostuu kuuluisiin ravintoloihin verrattavia gastronomisia pyhiinvaelluskohteita. Niihin matkustetaan toiselta puolelta maailmaa viettämään iltaa mukit kädessä ja julkaisemaan kokemuksesta Instagram-kuvia.
//Artikkelin lähteinä on käytetty baarimestarilegendoja, Alex Kratenaa ja Charles Jolya, jotka tuomaroivat World Class 2017 -cocktail-kisoja Mexico Cityssa.

Facebook Comments