T

Tallink Siljan syysmenu pelaa varman päälle ja juhlii 100-vuotiasta Viroa

Tallink Silja on ruotsinlaivoillaan tottunut esittelemään Suomen ja Ruotsin keittiöiden huipputekijöitä ja -makuja. Nyt vuoron saa virolainen keittiömestari Peeter Pihel jonka viiden ruokalajin menu tuo lautaselle virolaisia raaka-aineita ja perinteisiä ruokia.

Silja Linen ja Tallinkin laivojen syyskauden pohjoismainen menu on ensimmäistä kertaa virolaisen keittiömestarin suunnittelema. Aiemmin menun ovat luoneet Suomen ja Ruotsin huippukokit. Menu Nordic juhlistaa samalla itsenäisen Viron 100-vuotisjuhlaa.

Keittiömestari Peeter Pihel käyttää viiden ruokalajin kokonaisuudessa runsaasti virolaisia raaka-aineita. Saarenmaalta kotoisin oleva Pihel tuo lautaselle siikaa, viiriäisiä ja porsasta yhdistettyinä syyskauden vihanneksiin ja juureksiin. Pihel hyödyntää myös virolaisten perinneruokien reseptiikkaa.

Keittiömestari Peeter Pihel (vas.) on suunnitellut Silja Linen ja Tallinkin laivojen syksyn menun., johon sopivat viinit on valinnut sommelier Matti Timmemann.

”Maut ovat hyvin yksinkertaisia. Tavoitteena on korostaa jokaista raaka-ainetta sellaisenaan eikä tukahduttaa niitä liioilla makuyhdistelmillä. Siksi lautasella on enintään 3-5 erilaista elementtiä”, Pihel perustelee.

Pihel pyrkii välttämään kikkailua, vaikka heinälaatikossa kypsytetty punajuuri voi sellaiselta tuntua. Yksinkertaiset maut toimivat, mutta kokonaisuudesta jää hieman tasapaksu ja varman päälle pelaamisen maku. Toisaalta se on ymmärrettävää, sillä menu valmistetaan usean eri laivan keittiössä ja illasta toiseen samanlaisena.

Viiniparit annoksille on valinnut virolainen sommelier Matti Timmermann, jonka perusteellinen makuparien esittely menun julkistamistilaisuudessa Tallinnassa keskviikona toimi viinin ja ruoan perusteellisena oppituntina. Viinipareihin olisi kaivannut virolaista makumaailmaa. Esimerkiksi jäkiruoalle olisi todennäköisesti löytynyt oiva kaveri maan perinteikkäästä marjaviinien valikoimasta.

Menun hinta viiniannoksineen (10-12 cl) on 118 euroa, Tallinkin Club-kortilla 109 euroa.

Heinissä kypsytettyä punajuurta, karhunlaukan marjoja ja 6 kk suolattua porsaankylkeä. Viinivalinta: Pfaffl Weissbrugunder, Itävalta.

Heinässä kypsytettyä punajuurta, karhunlaukan marjoja ja 6 kk suolattua porsaankylkeä. Viinivalinta: Pfaffl Weissbrugunder, Itävalta.

Paahdettua mustajuurta, graavattua siikaa ja siianmätiä sekä hera-tilliöljykastiketta. Nespoli Campodora Albana Secco, Italia.

 

Turskanposkea, Peipsin sipulia ja jokirapukastiketta. Bila-Haut Côtes du Roussillon Blanc, Ranska.

 

Viiriäistä Järveotsan tilalta, pikkelöityä porkkanaa ja savustettua maa-artisokkaa. Joseph Drouhin Rully Rouge, Ranska.

 

Punaherukka-semolinamoussea, rahkalunta ja tuoksumataralla maustettua maitoa. Acquesi Piemonte Brachetto Spumante, Italia.

 

Teksti ja kuvat: Heikki Kähkönen.

CategoriesMatkalla Tallinna

Facebook Comments