H

Helsingin salaisin joulupöytä on Suomalaisella Klubilla – teemana on Kekkosen ajan Tamminiemi

Helsingin Suomalaisen Klubin ravintolassa on joululounas kuten kaikkialla Suomessa tähän aikaan. Vaikka joulu on sellaisenaan konsepti, ravintoloitsija Miia Makkonen on ideoinut konseptin konseptin päälle ja teemana on joulupöytä presidentti Urho Kekkosen ajan Tamminiemen tapaan. Tietoa ovat tarjonneet Kekkosen perikunta, Tamminiemen entiset työntekijät etunenässä hovimestari Pekka Vilpas, jolla on takanaan 38 vuotta Suomen presidenttien palveluksessa Kekkosesta Koivistoon ja Ahtisaaresta Haloseen.

Vaikka Helsingin Suomalainen Klubi on jäsenyyteen perustuva yhteisö eikä se ota naisia jäsenikseen, klubin ravintola on avoinna kaikille – tietyin pukukoodein.

Siten klubiravintola on yksi Helsingin julkisimmista salaisuuksista, jonne ei osaa hakeutua, jos ei tiedä sen olemassaolosta.

Ravintoloitsijapari Miia Makkonen ja Petri Karhu tasapainoilevat klubin perinteiden, sesonkiajattelun, kotimaisten raaka-aineiden sekä aikalaiskeittiön maastossa. Atmosfääri klubiravintolassa on sekoitus porvariston hillittyä charmia ja aikakonetta menneeseen, joka kurottaa suomalaisuuden aatteelliseen pohjaan ja historialliseen keskusteluun. Asian liittyy tiettyä eksotiikkaa. Miehiltä edellytetään minimissään smart casual -pukeutumista: pikkutakkia tai ns. arkipukua. Solmiopakosta on luovuttu, mutta kauluspaita on oltava. Solmion voi tarvittaessa vuokrata narikasta, jos sellaista ei ole omasta takaa. Farkuissa ja lenkkareissa klubille ei ole asiaa.

Kekkosen ajan Tamminiemessä tulppaanit olivat juolun kukkia. Kuva Eeva Mela.

Suomalaisen Klubin jäsenkunta ei ole odotuksineen helpoimmasta päästä, ja siksi Makkonen ja Karhu etsivät ruokaperinteistä ja teemoista kokemuksellisia kärkiä, joilla yllättää asiakkaat.

Miia Makkonen on klubiravintolan salin hengen luoja, ja puoliso Petri Karhu vastaa keittiöstä. Yhdessä he ovat vetäneet ravintolaa jo vuodesta 2009 lähtien. Kuva Eeva Mela.

Joulupöytä Tamminiemen tapaan on kurkistus Suomen pitkäaikaisimman presidentin perheen jouluruokiin. Presidentti Kekkonen muistetaan hyvän ruoan ystävänä, ja hänen aikanaan ruoka ja jopa kokit nauttivat arvostusta – presidentti huolehti, että Suomen yritys- ja virkamiesjohdon sekä johtavien poliitikkojen oli viihdyttävä ruoan äärellä. Toimittajan huomiona mainittakoon, että presidentti Mauno Koiviston suosikkipala TV:n katselun yhteydessä oli nauravat nakit, joissa ei ollut juurikaan haastetta keittiöhenkilökunnalle.

Graavilohi, haukiterriini, hanhipatee, lihahyytelö ja rullasyltty olivat kinkkua tärkeämmässä asemassa Kekkosen jouluissa. Kuva Eeva Mela.

Tamminiemen joulupöytä pelasi vivahde-eroilla ja se korosti parasta raaka-aineen ominaismakua.

Presidentti Kekkosta ei voi pitää nykymittareilla uteliaana makujen kokeilijana, mutta hän tiesi, miltä raaka-aineen piti parhaimmillaan maistua. Siten joulupöydässä ei ollut suuria poikkemia perinteistä, mutta joitakin vivahde-eroja kylläkin oli: siksi Suomalaisen Klubiravintolan kylmän pöydän antimissa on myös paahdettuja kasviksia, kalojen joukossa on lasimestarinsillin ja graavilohen ym. tuttujen nimikkeiden ohella myös glögisilakkaa ja haukiterriiniä. Lämpimäisten joukossa on kinkun lisukkeena mm. haudutettua, kanelista punakaalia.

Kysykää vaikka Miia Makkoselta niin samppanja sopii joulujuomaksikin. Kuva Eeva Mela.

Ravintoloiden ja erityisesti henkilöstöravintoloiden joulupöydät ovat usein makua vailla, mutta Suomalaisen Klubin tarjonnassa on etsitty makua ja laatua suorien tuottajasuhteiden kautta. Perunat ovat siitä hyvä esimerkki: ne muistuttavat kooltaan ja rakenteeltaan uutta perunaa.

 

Juustovalikoiman lisäksi Tamminiemessä oli valikoima jouluisia jälkkäreitä. Kuva Eeva Mela.

Koska Tamminiemen joulupöytään ei kuulunut lipeäkalaa, sitä voi tilata erikseen, joten joulupöytä ei kaadu edes siihen. Blinit, mädit, porot ym. tarjoillaan kabineteissa koko joulukuun.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Eeva Mela

Helsingin Suomalaisen Klubin ravintola
Kansakoulukuja 3 A, 5. kerros, 00100 Helsinki
Joululounas Tamminiemen tapaan pe 21.12. asti, klo 11.30–13.30.
Verkossa
Facebookissa

Presidentti Urho Kekkonen sai joulutervehdyksiä ympäri maailmaa. Kuva Eeva Mela.
CategoriesRavintolat

Facebook Comments