K

Kantapöydässä: Alkoholipolitiikassa on aika ottaa seuraava askel – juomien markkinointia koskevat säädökset tuotava 2000-luvulle

Ensi kuussa tulee kuluneeksi kaksi vuotta, kun eduskunta päätti uudesta alkoholilaista. Koeaika on ohi. Me suomalaiset osaamme nauttia alkoholijuomia kuten muutkin maailman kansat. Nyt on aika ottaa seuraava askel ja ryhtyä purkamaan juomien markkinointia koskevia säädöksiä.

Sosiaalisessa mediassa on kohistu Valviran linjauksesta, jonka mukaan tislaamot eivät saa kertoa some-kanavissaaan kansainvälisissä kilpailuissa saamistaan palkinnoista. Valvira tulkitsee valmistajien oman uutisviestinnän väkevien alkoholijuomien mainonnaksi.

Asiasta on herättänyt keskustelua Tornion Panimo, jonka valmistama Lójhtu – The Magical Gin of Lapland sai hopeaa Hongkongin International Wine & Spirit -kilpailussa modernien ginien sarjassa. Mainittakoon, että samainen Lójhtu sai myös hopeaa ja pronssia Lontoon IWSC-juomakisassa heinäkuussa sekä pronssia viime keväänä International Spirits Challengessä Britanniassa.

Edellä kirjoitettua valmistaja ei saa itse kertoa suurelle yleisölle sosiaalisessa mediassa. Meillä täällä verkkolehdessä kisamenestyksen uutisoiminen sekä tuotekuvien ja mitalien esitteleminen on sallittua.  Näytämme myös alla kielletyn kuvan, josta on tuotenimi pyyhitty pois.

Me teemme uutistyötä ja valmistaja markkinointia. Lain tulkinnan  mukaan kyse on eri asioista, vaikka viestin sisältö on sama.

Paradoksaalista, tai itse asiassa saamarin typerää, tässä koko kuviossa on se, että sen minkä STM:n alainen Valvira kieltää, sen kaksi muuta ministeriötä eli UM ja TEM tekevät ilmaiseksi suomalaista osaamista ja tuotteita uilkomaille markkinoivan Business Finlandin sivuilla.

Valtion toinen käsi tarjoaa pähkinöitä ja toinen raippoja. Aivan kuin suoraan hölmöläisten tarinoista.

Nyt jäämmekin odottamaan, että Valvira vaatii myös Good News From Finlandia poistamaan kaiken väkeviin juomiin liittyvän sisällön some-kanavistaan ja verkkosivuiltaan.

Olen ollut useissa Suomen elintarvikevientiin liittyvissä tilaisuuksissa sekä Suomessa että ulkomailla parin viime vuoden aikana. Niissä ministereiden ja johtavien virkamiesten suulla on kilvan kehuttu suomalaisia alkoholijuomia sekä niiden puhtaita raaka-aineita ja pohjoisia makuja.

Poliitikkojen hokemaksi on muodostunut lause, että ”tislatut juomat ovat koko maan elintarvikeviennin keihäänkärki”.

Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander kirjoitti männä viikolla Facebookissa, että ”tiedottamisemme sosiaalisessa mediassa on poikinut kiinnostuneita yhteydenottoja useista maista. Jatkossa joudumme jättämään tämän edullisen vienninedistämiskanavan hyödyntämättä.”

Somessa kertominen on poikinut kauppoja ulkomaille – siis elintarvikevientiä, josta poliitikkomme laseja kohtotellessaan ovat niin ylpeitä.

Valviran satraappien mielestä tästä on tehtävä loppu. Somessa ylenpalttisen viinakisojen mitaleilla retostelun pauloihin saattaa langeta viaton lukiolais- tai amisnuori, joka uutisen nähtyään viskaa koulukirjat ja penaalit nurkkaan ja aloittaa hillittömän ryyppäämisen sata euroa litralta maksavalla Lapin ginillä.

Kuvakaappaus Ylen urheilulähetyksestä.

Sen sijaan nuoren kasvamista raittiiksi ja reippaaksi kansalaiseksi tukee verovaroilla kustannetun Yleisradion tv-kanavalla Pikkukakkosen jälkeen esitettävä mäkihyppykisa, jossa 16-vuotias urhelijanuori pakotetaan poseeraamaan ulkomaisen olutmerkin logo rinnassaan. Siihen Valvira ei puutu.

Alkoholijuomien kulutus vähenee koko ajan. Varsinkin Alkossa myytävien tiukkojen viinojen myynti on kovassa laskussa. Nuoria ei viina kiinnosta. Alle 18-vuotialle nuorille puuhataan äänioikeutta, mutta heiltä pitää piilottaa juomakilpailu-uutiset Facebookista

Sen verran minäkin tiedän näistä kotimaisista arvotisleistä ja craft-gineistä, että niiden naukkailu ei tee ketään alkoholistiksi. Kyllä ryyppäämiseen kimmoke tulee aivan muualta.

Vuonna 2015 voimaan astuneen juomien mainontaa koskevien pykälien (AlkoL 33 §) purkaminen on käynnistettävä heti. Tämä mainontakieltolaki oli susi jo syntyessään, minkä tunnustivat monet kansanedustajatkin siitä neljä vuotta sitten äänestettyään. Ottakaa nyt etujärjestöt tästä koppi ja pistäkää kansanedustajanne töihin.

Kuvakaappaus Yle Urheilun verkkosivuilta.

Teksti: Heikki Kähkönen

Facebook Comments