E

Espanja on noussut vastuullisen matkailun johtotähdeksi Euroopassa

Espanja on Euroopan johtava matkailumaa turistien määrässä mitattuna. Viime vuosina Espanjasta on kasvanut myös kestävän ja vastuullisen matkailun kärkimaa, jossa turismi on osa kansallista politiikkaa ja tulevaisuuden kehitystä.

Espanjassa käy vuosittain yli 80 miljoonaa ulkomaista turistia. Espanjan mantereen puoleinen osa sekä Välimeren ja Atlantin saaret ovat suosittuja lomakohteita, joissa matkailusesonki kestää jopa ympäri vuoden.

Viime vuosikymmeninä valtavasti kasvaneet turistimäärät sekä matkailupalveluiden rakentaminen ovat muokanneet maisemaa sekä tuoneet elintärkeää vaurautta monille kehittyville alueille. Kokonaisia uusia kaupunkeja on syntynyt matkailupalveluiden ympärille.

Tänä päivänä Espanjan matkailun tulevaisuutta suunnitellaan ottamalla huomioon kestävän kehityksen periaatteet.

Elävän kulttuuriperinteen säilyttäminen on osa kestävää matkailupolitiikkaa Espanjassa. Kuva: Pixabay.

Turismi on nostettu keskeiseksi osaksi Espanjan politiikkaa ja kokonaisvaltaisia kehityssuunnitelmia.

Espanjan valtion vastuullisen ja kestävän matkailun ohjelma El Plan de Turismo Sostenible 2030 määrittelee turismin alan suuntaviivoiksi yhteistyöhön perustuvan hallinnon, kestävän kasvun, järjestelmän kilpailukyvyn ja kannattavuuden sekä turismissa mukana olevien eri toimijoiden älykkäät ratkaisut.

”Madridissa joulukuussa järjestetyssä YK:n ilmastokokouksessa kestävän matkailun kysymykset nousivat yhdeksi pääteemaksi. Uskomme, että ilmastokokouksen ympärille rakentuva työ kantaa hedelmää maailmanlaajuisesti”, sanoo Salvador Robles, joka työskentelee Espanjan Matkailutoimiston johtajana Helsingissä.

Aurinkorannat houkuttelevat vuosittain kymmeniä miljoonia turisteja Espanjaan. Kuva: Pixabay.

Robles tähdentää, että tavoitteena on pitää Espanja jatkossakin matkailun kärkimaana maailmassa. Vaikka ohjelmat ovat usein papereita ja sopimuksia, niillä on merkitystä Espanjan matkailulle.

”Espanjassa kaikkien alueiden itsehallinnolliset elimet sekä kaupunkien ja kuntien viranomaiset toteuttavat näitä ohjelmia paikallisesti. Näin olemme vakuuttuneita, siitä että ne myös toimivat käytännössä”, Robles vakuuttaa.

Gastronomian ja ravintoloiden merkitys kasvaa jatkuvasti kansainvälisessä matkailussa ja turistien kohteiden valinnassa.

Matkanjärjestäjät ja turistit seuraavat ruokakulttuurin virtauksia ahkerasti. Trendit ovat tiedossa. Espanjassa herkulliset ruoat ja eri alueiden omaleimainen gastronomia ovat kansainvälisiä vetovoimatekijöitä, jotka kutsuvat luokseen turisteja kaikkialta maailmasta.

Suomessa espanjalaiset ruoat ja raaka-aineet ovat tuttuja. Monet valitsevat hotellinsa ja kohteensa paikallisten ravintoloiden tarjonnan perusteella.

Espanjassa on tällä hetkellä peräti 213 Michelin-tähtiravintolaa, joista 11 on saanut kaikki kolme tähteä. Kun mukaan lasketaan Michelinin ravintolaoppaaseen listatut kaikki espanjalaiset ravintolat, määrä nousee yli 1300:n.

Maailman 50 parhaan ravintolan listalla pohjoisespanjalainen Asador Etxebarri on rankattu jopa kolmanneksi. Samalla listalla kymmenen joukkoon sijoittuvat myös Mugaritz San Sebastianissa (7:s) ja Disfrutar Barcelonassa (9:s).

Victor Arguinzoniz on nostanut Asador Etxebarrin maailman ehdottomien kärkiravintoloiden joukkoon. Kuva: The World’s 50 Best Restaurants 2018.

Takavuosien peräti viisi kertaa maailman parhaaksi listattu Costa Bravalla Rosesinlahden rannalla sijaitseva kolmen Michelin-tähden El Bulli on ylennetty jo ikuisten voittajien sarjaan, jossa mukana olevia maailman parhaita ravintoloita ei voi enää äänestää.

Gastronomiastaan tunnettuja kaupunkeja ovat Madrid, Bilbao, Barcelona, Sevilla, San Sebastián, Valencia ja Palma. Varsinkin lukuisille suomalaisille vuosine varrella tutuksi tullut Mallorcan pääkaupunki Palma ja saaren useat hienostuneet ravintolat yllättävät matkailijat.

Tänä päivänä lähiruoka ja paikalliset raaka-aineet ovat peruslähtökohtia espanjalaiselle keittiölle. Myös erikoisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat otetaan erittäin hyvin huomioon tarjonnassa.

“Jos vierailee esimerkiksi suurissa gastronomisissa tapahtumissa, kuten Madrid Fusiónissa ja San Sebastián Gastronomikassa tai vuoden 2020 gastronomisessa pääkaupungissamme Murciassa, erityisruokavaliot ovat erittäin hyvin esillä. Se on tärkeä osa tämän päivän normaalia palvelua ja tarjontaa”, Robles sanoo.

Merenelävistä avotulella valmistettu paella on yksi Espanjan kansallisista herkuista. Kuva: Pixabay.

Kestävän matkailun yhteydessä lentomatkustaminen nousee väistämättä esille. Suomesta Espanjan kohteet ovat käytännössä saavutettavissa vain lentäen.

Espanjassa on kenties Euroopan paras ilmasto, sillä rannikolla aurinkoa riittää vuodessa keskimäärin jopa 300 päivää. Monet suomalaiset hakeutuvat Espanjaan nimenomaan auringonpaisteen ja lämpimien säiden vuoksi.

Lentokentät ja lentoyhtiöt ovat ottaneet tavoitteekseen kasvihuonepäästöjen vähentämisien sekä ilmastonmuutoksen hillitsemisen. Toimintoja on tehostettu ja samalla tarjolla on ympäristöä ja energiaa säästäviä palveluita.

”Meillä on useita metsien uudelleen kasvatushankkeita. Pyrimme minimoimaan hiilijalanjälkeämme tukemalla alueita myös maamme rajojen ulkopuolella kehittyvissä maissa. Näin haluamme olla mukana kantamassa vastuutamme globaalista ilmastotyöstä”, Robles kertoo.

Patikointi vuoristossa kuuluu monen Espanjan-turistin matkaohjelmaan. Kuva: PIxabay.

Matkustajat voivat itse kompensoida hiilijalanjälkeään maksamalla lentomatkoistaan osan kansainvälisiin rahastoihin.

Lentoyhtiöt ja matkanjärjestäjät ovat myös sitoutuneet ilmastokompensaatioihin. Toisin sanoen ne investoivat erilaisiin puiden istutus- ja muihin hankkeisiin, joiden kautta pystytään vähentämään päästöjä saman verran kuin lennoista aiheutuu. Kompensoinnissa huomioidaan kaikki kasvihuonekaasut, ei pelkästään hiilidioksidipäästöt.

Salvador Robles muistuttaa, että kestävä matkailu on myös sosiaalisen vastuun kantamista. Espanjalle matkailu on elintärkeä toimiala. Jopa kymmenesosa kansantulosta tulee turismista. Matkailu on keskeisellä sijalla myös kansakuntien ja kulttuurien vuorovaikutuksessa.

”Ihmisen toiminnalla voi olla kielteisiä vaikutuksia. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti meidän kaikkien tulee olla mukana ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Espanja on sitoutunut tekemään kaikkensa kestävän, turvallisen ja vastuullisen matkailun edistämiseksi kotimaassa ja maailmalla.”

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Espanjan Matkailutoimiston Visit Spainin ja toptasten kanssa.

CategoriesKansi Matkalla Ruoka

Facebook Comments