K

Kolille suunnitteilla 100 miljoonan euron hotelli- ja luontomatkailukeskus

Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Kolin kansallispuiston viereen on suunnitteilla yli 1200 petipaikan ja 100 miljoonan euron matkailukeskus. Kansainvälisen Koli Cultura -keskuksen laskelmat ja suunnitelmat julkistettiin tiistaina.

Koli Cultura -hankkeen taustalla oleva Napa-Koli Oy kertoo tiedotteessaan, että hankkeen kustannusarvio on 103 miljoonaa euroa, josta lähes 70 miljoonaa kohdistuu hotelli- ja palveluliiketoimintoihin.

Toteutuessan hanke toisi Kolille lisää 1250 majoitusvuodetta, joista 700 sijoittuisi hotelleihin ja yli 300 lomahuviloihin. Kokonaisuuteen on suunnitteilla lisäksi viiden tähden leirintäalue palveluineen.

Hankkeen kaavoitusprosessi kesti useita vuosia. Nyt Napa-Koli hakee rakentamiseen ja toteutukseen yhteistyökumppaneita.

”Luontomatkailijat kaipaavat lisää palveluita luontokohteiden äärelle. He etsivät hyvätasoista majoitusta sekä ruoka- ja hemmotteluelämyksiä. Kolilla majoitus- ja palvelutarjonta on ollut riittämätön jo vuosia”, perustelee hanketta Napa-Kolin omistaja Ari Uusitalo.

Kolilla maistellaan lähiruokaa luonnossa ja ravintoloissa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Napa-Koli omistaa kokonaisuudessaan Koli Culturalle kaavoitetun 10 hehtaarin alueen, joka sijaitsee Kolin kylän ja Ukko-Kolin välissä Purnulammen rannalla. Ylä-Kolintien varrelle sijoittuva alue rajoittuu Kolin kansallispuistoon.  Laaksomaisen maaston läpi kulkee yksi Kolin ja hiihto- ja vaellusreiteistä.

Kokonaisuuteen sisältyy päähotellin ravintola- ja kokoustilojen ohella wellness-palveluita sekä sauna- ja elämysmaailma Purnulammen rantaan. Rakennuksista on maan päällä 26 000 neliömetriä ja maan alla liki 10 000 neliötä.

”Tiivis rakentaminen mahdollistaa autottoman liikkumisen luontokohteessa ja jättää ympärilleen koskematonta luontoa. Kokonaisuus toteutetaan huolellisesti kansallispuistoa kunnioittaen sekä sijoittamalla varsinainen rakentaminen  puiston ulkopuolelle” Uusikangas peustelee.

Koli Cultura on suunnitteilla parin kilometrin päähän Kolin vaaralta.

Kolin kansallispuistossa vieraili vuonna 2017 runsaat 200 000 kävijää. Turistien määrä kasvaa noin 15 prosentin vuosivauhdilla. Kolin laella oleva hotelli on sesonkiaikaan kapasiteetiltaan riittämätön. Myös pysäköintipaikkoja on nykyiselle kävijämäärälle liian vähän.

”Koli Cultura tarjoaa ratkaisun Kolin ongelmalliseen pysäköintitilanteeseen ja liikennesuunnitteluun. Se sijoittaa autot kansallispuiston arvojen mukaisesti puiston ulkopuolelle pois kansallismaisemasta, mutta edelleen retkeilyreittien äärelle”, Uusikangas perustelee.

Karttapiirros Koli Cultra -luontomatkailukeskuksesta. Kuva: Napa-Koli Oy.

 

Valokuvat: Andres Teiss ja Heikki Kähkönen.

CategoriesMatkalla

Facebook Comments