S

Suomen joukkue tänään tositoimissa Bocuse d’Or -kisassa Lyonissa – katso annoskuvat

Ismo Sipeläinen, assistenttinsa Johan Kurkela ja koko muu Suomen joukkue aloitti Bocuse d’Or -kilpailun finaalisuorituksen aamuyhdeksältä Suomen aikaa. Sipeläinen tähtää mitaleille. Tulokset ovat selvillä tänään klo 19.

Suomen joukkue on valmistautunut Bocuse d’Or -kilpailuun viine syyskuusta lähtien. Takana on parikymmentä täyttä viiden tunnin ja 35 minuutin kilpailuharjoitusta. Itse kisassa tehdään 14 lautasannosta ja 14 annosta vadilta tarjoiltaviksi.

Bocuse d’Or -finaalissa Ranskan Lyyonissa on mukana 24 maata. Suomea kilpailuissa edustaa Ismo Sipeläinen assistenttinaan Johan Kurkela. Joukkueen valmentaja on Tommi Tuominen ja Suomen tuomari Matti Jämsén.

Lautastehtävässä kunnioitetaan vastikään edemennyttä Joël Robuchonia.

Lautasannosten pääraaka-aineina ovat kasvikset ja nilviäiset: osterit, kampasimpukat, sinisimpukat sekä sydänsimpukat. ja valmistetaan moderni tulkinta chartreusesta – klassisesta lämpimästä, koristeellisesta terriinistä. Lisäkkeenä tarjotaan kilpailijan tulkinta salaatista.

Pikkelöidyillä salaatinlehdillä päällystetty sinisimpukka-juurisellerichartreusemme on koristeltu osterihelmillä ja viimeistelty osterispraylla. Suomi maistuu tuomareiden lautasilla muun muassa pikkelöityinä kasviksina ja hapankermana.

”Vahvanmakuinen appelsiinilla ja sahramilla maustettu simpukkaemulsio on suunniteltu jättämään tuomareille vahva makumuisto, joka kestää mielessä koko pitkän kisapäivän”, Sipeläinen luottaa.

Vadilla tarjoiltavan kilpailutehtävän pääraaka-aine on maitovasikan kare.

Lisäksi kilpailijan on valittava vatiannokseen vasikansorkka, kateenkorvaa, munuaisia tai suolta. Vuosi sitten menehtynyttä Paul Bocusea kunnioittavassa kilpailutehtävässä kare on paahdettava luullisena ja kokonaisena. Vatitehtävässä tuomarit arvioivat myös kilpailijan kotimaan identiteetin esiintuomista.

Suomen-vadilla tuoksuu poltettu rosmariini, joka tuo mieleeni kotimaan metsät ja tukee annoksissa käytettyjen metsäsienten makua.

”Lisäksi vadilla on juuriselleriä ja perunaa. Kaiken sitoo yhteen poltetulla rosmariinilla ja Jaloviinalla maustettu kermainen kastike. Suomen vahva jäätä, lunta ja hiiltynyttä puuta henkivä kisateema näkyy sekä poltetuissa luissa että itse vadin designissä”, Sipeläinen kertoo.

Tärkeässä roolissa olevan vadin ovat suunnitelleet Aalto Yliopiston opiskelijat.

Suunnittelusta vastasivat Niko Mankinen ja Jinghua Zeng. Vadin suunnittelua ohjasi muotoilija Pekka Paikkari. Kilpailuteeman kuvastoon kuului palanutta puuta ja jäätä sekä muinaista mystiikkaa, joten ryhmä halusi pitää värimaailman yksinkertaisena.

Vadilla on hangenvalkoista ja hiilenmustaa saarnia maustettuna viileällä teräksellä. Lasi ja valkoisuus vievät ajatukset äärettöminä jatkuviin hankiin.

”Saarnin syykuviot kuultavat läpi muistuttaen tuiskun kasaamia dyynejä, josta sieltä täältä pilkistää jäätyneitä ja huurteisia kasveja. Vadissa on keveyttä ja haurautta sekä pohjoiselle luontevaa rosoisuutta”, suunnittelijat perustelevat.

Suomen annoskuvat

Suomen lautasilla tarjottava kilpailutehtävä: chartreuse simpukoista ja juuriselleristä pikkelöidyn jääsalaatin sekä osterihelmien kera. Kuva: Kim Öhman.

 

Suomen lautasilla tarjottavan kilpailutehtävän lisukkeet: yrtti-merilevätomu, hyytelöity omena-kurkkusalaatti pikkelöidyillä sinapinsiemenillä, marinoitua tomaattia, lehtiselleriä ja sipulia, salaatinversoja, piparjuurella ja persiljalla maustettua hapankermaa sekä appelsiinilla ja sahramilla maustettu simpukkaliemiemulsio. Kuva: Kim Öhman.
Suomen lautasilla tarjottavan kilpailutehtävän lisukkeet: yrtti-merilevätomu, hyytelöity omena-kurkkusalaatti pikkelöidyillä sinapinsiemenillä, marinoitua tomaattia, lehtiselleriä ja sipulia, salaatinversoja, piparjuurella ja persiljalla maustettua hapankermaa sekä appelsiinilla ja sahramilla maustettu simpukkaliemiemulsio. Kuva: Kim Öhman.
Suomen kilpailuvati: paahdettua vasikan karetta, pekonia, kateenkorvaa ja sieniä. Vasikanmunuaishöystöllä täytetty perunakroketti. Juuriselleriä ”Pont Neuf” ja juustokeksi. Sokeriherneillä, sitruunakreemillä ja yrteillä täytetty maa-artisokkatartaletti. Poltetulla rosmariinilla maustettua Jaloviina-kermakastiketta ja sinappihelmiä.

 

 

Suomen vadilla tarjottava kilpailutehtävä: paahdettua vasikan karetta, pekonia, kateenkorvaa ja sieniä. Kuva: Kim Öhman.

 

Suomen vadilla tarjottavan kilpailutehtävän lisuke: juuriselleriä ”Pont Neuf” ja juustokeksi. Kuva: Kim Öhman.

 

Suomen vadilla tarjottava kilpailutehtävä: paahdettua vasikan karetta, pekonia, kateenkorvaa ja sieniä Kuva: Kim Öhman.

 

Suomen vadeilla tarjottavan kilpailutehtävän lisuke: vasikanmunuaishöystöllä täytetty perunakroketti. Kuva: Kim Öhman.

 

 

CategoriesKilpailut

Facebook Comments