T

Tallinnan Bocuse d’Or -kisoja uhkaa peruuttaminen – Viron valtion rahoitus puuttuu yhä

Epävarmuus Bocuse d’Or Europe -kokkikisan järjestämisestä kesäkuussa 2020 Tallinnassa kasvaa päivä päivältä. Järjestäjät eivät ole saaneet vahvistusta valtion rahoituksesta. Vain Viron hallituksen liki 2 miljoonan euron tuki ja tappiotakuut voivat pelastaa Euroopan-karsintojen järjestämisen. Muussa tapauksessa kisat järjestetään muualla.

Viro sai monen vuoden yrittämisen jälkeen maailman arvostetuimman kokkikilpailun Bocuse d’Orin Euroopan-karsintojen järjestämisen viime tammikuussa Lyonissa Ranskassa. Viron edellinen hallitus lupasi Eesti Kulinaaria Instituutille ja Bocuse d’Or Estonialle, että valtio on mukana kilpailun järjestämisessä kesäkuussa 2020.

Käytännössä Kulinaaria Instituut ja Viron Bocuse d’Or ovat yksi ja sama asia. Molempia vetää tallinnalaisen Glorian ravintoloitsija ja virolaisen keittiön grand old man, Bocuse d’Or Estonian presidentti Dimitri Demjanov, 72. Kaikki valmistelut ovat hänen käsissään.

Demjanovin laskelmien mukaan kokkien olympialaisiksi mainitun Bocuse d’Orin  karsintojen järjestäminen Tallinnassa maksaisi 1,7 miljoona euroa. Kokkiveteraani on luottanut hänelle aiemmin annettuihin lupauksiin, että Viron valtio maksaa viulut.

Bocuse d’Or Estonia ja Visit Estonia esittelivät vuoden 2020 Tallinnan-kilpailua Bocuse d’Orin finaalissa Lyonissa viime tammikuusssa. Kuva. Bocuse d’Or Estonia.

Myös Suomi, Kroatia ja Puola hakivat vuoden 2020 Euroopan-karsintojen järjestämistä, mutta ne myönnettiin Virolle.

Suomen Bocuse d’Or -organisaation sen aikainen presidentti Pekka Terävä toteaa, että hakuun ei voi edes osallistua, jos takuut eivät ole kunnossa. Terävän mukaan koko prosessi periaatteessa on hyvin yksinkertainen.

GL Events, joka osti Bocuse-oikeudet Paul Bocusen perikunnalta, vaatii julkista tukea osallistujamaalta 500 000 euroa ennen kuin voi edes hakea kilpailua. Tuki voi jakautua esimerkiksi 250 000 euroa kisakaupungilta ja valtiolta toiset 250 000 euroa. Vasta tämän jälkeen ryhdytään hakemaan yksityistä rahaa, joka olisi ollut laskelmiemme mukaan Suomessa arviolta 5,0−5,5 miljoonaa euroa”, Terävä selvittää.

Terävän kertoman perusteella on vedettävissä johtopäätös, että Viron hakemuksen pohjana on ollut lupaus julkisesta rahoituksesta tai takauksesta, sillä muutoin Viron hakemus olisi hylätty. Viron valtion takuumiehenä Lyonissa viime tammikuussa esiintyi alivaltiosihteeri Viljar Lubi.

Nyt hommalle on tullut kuitenkin esteitä, sillä Viron uusi hallitus vaatii ulkopuolista ja yksityistä rahoitusta, jota ei ole saatu kerättyä nimeksikään.

Viron Dimitri Demjanov (edessä vas.) ja Suomen Pekka Terävä (kesk,) tuomaroivat rinnakkain Bocuse d´Or Europe 2016 -kisoissa. Kuva: Jussi Ulkuniemi / Elo-Säätiö.

EKRE-puoluetta edustava ulkomaankauppa- ja tietotekniikkaministeri Kert Kingo toivottaa Bocuse d´Or -tapahtuman tervetulleeksi Tallinnaan, mutta ilman yksityistä rahoitusta valtiolta ei tukea heru.

Ministeri Kert Kingo tähdensi viime viikolla lehtihaastattelussa, että Viron valtio ei lähde yksin tapahtuman maksumieheksi. Kingon mukaan valtion tukipäätöksen tekemistä on vaikeuttanut järjestäjien puutteellinen valmistelu eli käytännössä yksityisen rahoituksen puuttuminen.

”Valtio voi tarjota vain jonkin verran taloudellista tukea. Viron matkailun kehittämiskeskuksen kautta tapahtumaa voidaan markkinoida kansainvälisesti. Emme kuitenkaan voi ottaa koko kilpailua ja siihen liittyviä riskejä vastattaviksemme”, Kingo sanoi virolaisessa Maalehdessä.

Demjanov kertoo laskeneensa tapahtuman kustannukset tarkkaan ja moneen kertaan. Tallinnan-kilpailun budjetti on hänen mukaansa 1,7 miljoonaa euroa, mikä on pieni aiempiin Euroopan-karsintoihin verrattuna.

Unkarissa Budapestissä 2016 kustannukset olivat 4,6 miljoonaa ja Sveitsin Genevessä vuonna 2010 jopa 6 miljoonaa euroa.

Demjanov kertoo Maalehdelle tehneensä kaikkensa valmistelujen ja rahoituksen hankkimisen suhteen. Hän syyttää hallitusta hukkaan heitetystä mahdollisuudesta markkinoida Viroa ruokakulttuuri- ja matkailumaana.

Dimitri Demjanov kertoo tehneensä kaikkensa ulkopuolisen rahoituksen löytämiseksi Tallinnan-kilpailulle. Kuva: Kaupo Kalda.

”Tarkoituksenamme on ollut toteuttaa kilpailu niin pienillä taloudellisilla kustannuksilla kuin vain mahdollista itse tapahtuman tason ja laadun siitä kärsimättä”, kokkiveteraani sanoo.

Koko tapahtuman järjestäminen riippuu valtion tuesta. Tukipäätöksellä alkaa olla kiire, sillä järjestelyt eivät ole edenneet kuukausiin mihinkään.  Itse kilpailuun on aikaa vain kahdeksan kuukautta.

Kilpailujen peruminen Tallinnassa ja siirtäminen muualle olisi Demjanovin mukaan suuri kansallinen häpeä. Maineen ja luottamuksen palauttaminen veisi Virolta vuosia.

Bocuse d’Or Estonia on varannut Saku Suurhallin tapahtuman keskuspaikaksi 10 päiväksi. Suurhallin yhteyteen on tarkoitus rakentaa erityinen ruokakulttuurin kylä, joka toimisi virolaisen gastronomian näyteikkunana paikalle saapuville ulkomaisille vieraille. Tapahtumia tulisi myös Lennusadamaan.

Päätöstä Tallinnan karsinnoista odotellaan myös Bocuse d’Orin kotikaupungissa Lyonissa. Lisäksi 24 kisaan osallistuvaa joukkuetta haluaisivat kuumeisesti varata matkalippuja ja majoituksia, mutta edes kisan päivämääriä ei ole vielä julkistettu.

Bocuse d’Or Estonian laskujen mukaan Euroopan-karsintakilpailu toisi Tallinnaan 6000 ulkomaista vierasta, joiden joukossa on joukkueiden lisäksi suuri joukko Michelin-tähtiä keränneitä ravintola-ammattilaisia, ruokakriitikoita ja toimittajia. Saku-halliin odotetaan jopa 13 000 ihmistä kilpailupäivien aikana.

”Haluamme tehdä kilpailusta valtavan juhlan, jonka aikana Tallinna elää kolme neljä päivää tapahtuman hengessä. Bocuse d’Or Europen näkyvyys vastaisi yksinään 10 vuoden matkailumarkkinointia kansainvälisesti. Tämä on 120-prosenttisesti koko kansakunnan hanke”, Demjanov vakuuttaa.

Saku Suurhall Tallinnassa on varattu ensi kesäkuussa Bocuse d’Or -kilpailua varten. Kuva: Kaupo Kalda.

Tapahtuman peruuntuminen olisi Demjanoville suuri henkilökohtainen tappio. Hänen mukaansa sillä olisi vaikutusta koko Viron uskottavuudelle ruokakulttuurin saralla.

”Siitä tulisi todennäköisesti kansainvälinen skandaali. Koko Eurooppa oppisi kerralla, että Viro syö lupauksensa. Ainoaksi tehtäväksi jäisi muotoilla hieno peruutusilmoitus, jotta Viron maine ei kärsisi enempää”, Demjanov sanoo.

Teksti: Heikki Kähkönen, Eeropekka Rislakki
Pääkuva: Jussi Ulkuniemi, muut kuvat: Bocuse d’Or Estonia, Kaupo Kalda, Liis Kängsepp. 

Facebook Comments