V

Viro aikoo järjestää Bocuse d’Or -kisan Euroopan karsinnat kiihtyvästä korona-aallosta huolimatta

Viron hallitus antaa tukensa, jotta Bocuse d’Or -kilpailun karsinnat voidaan järjestää Tallinnassa runsaan kahden viikon kuluttua. Korona-aalto kiihtyy eri puolilla Eurooppaa. Saku Suurhalliin ollaan luomassa erityinen koronakupla, jotta kisa voidaan viedä turvallisesti läpi.

Viro aikoo toteuttaa kokkien olympialaisiksi kutsutun Bocuse d’Orin Euroopan karsintakilpailut Tallinnassa 15.–16. lokakuuta. Kilpailu järjestetään Saku Suurhallissa ja suuri gaalaillallinen Lentosatamassa.

Saku Suurhallin toimitusjohtaja Tarmo Hõbe totesi Viron yleisradion ERR:n haastattelussa, että kilpailupaikalle ei päästetä katsojia ja muuta yleisöä. Kisaa voi seurata suorana lähetyksenä netin ja television välityksellä.

Kaikki kilpailijat sekä heidän joukkueensa ja valmentajat tullaan testaamaan heidän saapuessaan Viroon sekä lähtiessään maasta koronatartuntojen varalta.

Kilpailusta vastaavan LG Eventsin johtaja Florent Suplisson (vas.) ja Viron Bocuse d’Or Akatemian presidentti Dimitri Demjanov aikovat viedä Tallinnan-kilpailun läpi koronapandemiasta huolimatta. Kuva: Andres Teiss.

Jokaisen kilpailussa mukana olevan tulee tehdä koronatesti 72 tuntia ennen saapumista Viroon ja tuotava englanninkielinen todistus negatiivisesta tuloksesta mukanaan. Tallinnan lentokentälle perustetaan erillinen testauspiste maahan saapuville.

”Lentokentältä kilpailijat siirretään suoraan heille erikseen varattuihin hotelleihin. Kukaan ei saa poistua huoneestaan ennen kuin maahantulotestin tulokset ovat selvillä ja tulos negatiivinen”, Hõbe kertoo.

Kilpailijat viettävät koko Tallinnassa oleskelunsa eristyksessä. Heidät kuljetetaan autoilla kilpailupaikalle ja takaisin hotelliin. Osallistujia ei päästetä tutustumaan paikallisiin ravintoloihin, eivätkä he saa olla läheisissä kontakteissa kisan ulkopuolisiin henkilöihin.

Bocuse d’Or -karsinta tuo Tallinnaan huippukokit kaikkialta Euroopasta. Kilpailu piti alun perin järjestää Tallinnassa toukokuussa, mutta se siirrettiin lokakuulle koronapandemian vuoksi.

Viron matkailulle, gastronomialle ja elintarvikesektorille kilpailun tuoma suuri kansainvälinen huomio on erittäin tärkeää. Maan hallitus tukee kisan järjestämistä 775 000 eurolla.

Mikko Kaukosen (kesk.) johtama Suomen Bocuse d*Or -joukkue harjoittelee parhaillaan Tallinnan-kisaa varten.

Bocuse d’Or Europe Tallinn -karsintaan on ilmoittautunut mukaan joukkueet 17 Euroopan maasta. Suomea edustaa Mikko Kaukonen Food Camp Finlandista Helsingistä. Hänen assistenttina toimii Anni Peräkylä. Valmentaja on Heikki Liekola.

Karsinnan 10 parasta jatkaa matkaansa Ranskan Lyonissa 26.–27. tammikuuta järjestettävään finaaliin.

Koronaepidemia on kiihtynyt viime viikkoina Virossa. Ilmaantuvuusluku (todettuja tapauksia 100 000 asukasta kohti 14 vrk:n aikana) on maassa noussut jo 45:een. Suomessa luku on 20. Osanottajamaista vaikeimmat tilanteet ovat Espanjassa (329), Ranskassa (232), Alankomaissa (180), Unkarissa (127) ja Tanskassa (125).

Afrikan maiden karsinta on Marrakechissa Algeriassa 24.–25. lokakuuta. Amerikan karsinnoista finaaliin ovat varmistaneet paikkansa Argentiina, Brasilia, Chile, Kanada ja Yhdysvallat. Aasian ja Tyynenmeren maiden karsinnoista Lyoniin raivasivat tiensä Australia, Etelä-Korea, Japani, Singapore ja Thaimaa.

Saku Suurhalliin ei ole ulkopuolisilla asiaa Bocuse d’Or Tallinn-kisan aikana. Kuva: Kaupo Kalda.

Facebook Comments