A

Altia ja norjalainen juomatalo Arcus yhdistyvät – Uuden yhtiön nimeksi tulee Anora Group

Altia ja Arcus ASA yhdistyvät Pohjoismaiden suurimmaksi viinien ja väkevien juomien bränditaloksi. Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna 640 miljoonaa euroa. Uuden yrityksen nimeksi tulee Anora Group, joka työllistää 1100 juoma-alojen ammattilaista Pohjoismaissa, Baltiassa ja Saksassa.

Anora Groupiin yhdistyvät mm. Suomessa operoineet Argus Finland, Vingruppen ja Social Wines. Anorasta tulee ylivoimaisesti suurin viinien ja muiden alkoholijuomien maahantuoja, valmistaja ja tukkukauppa Pohjoismaissa. Norjalaisen Argus ASA:n liikevaihto oli viime vuonna 280 miljoonaa ja Altian 360 miljoonaa euroa sekä yhteenlaskettu liikevoitto 51 miljoonaa euroa.

Altian osakkeenomistajien omistusosuus Anorassa on 53,5 prosenttia ja Arcuksen 46,5 prosenttia. Yhtiön pääkonttori tulee Helsinkiin. Toimitusjohtajaksi nimitetään Altian Pekka Tennilä ja talousjohtajaksi Arcusin Sigmund Toth. Hallituksen puheenjohtajaksi tulee Michael Holm Johansen Arcusista ja varapuheenjohtajaksi Sanna Suvanto-Harsaae Altiasta.

”Kahden tasavertaisen pohjoismaisen yhtiön yhdistyminen on looginen jatkumo Altian strategisella matkalla, joka alkoi vuonna 2018 listautumisannilla. Yhdessä nämä kaksi innovatiivista yhtiötä ovat ottamassa tärkeää askelta matkalla Pohjoismaiden viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditaloksi, jolla on erinomainen kasvupotentiaali myös Pohjoismaiden ulkopuolella”, perustelee yhdistymistä Altian hallituksen nykyinen puheenjohtaja Sanna Suvanto-Harsaae.

Altian Pekka Tennilä nimitetään Anora Groupin toimitusjohtajaksi. Kuva: Altia Group.

Järjestelyissä Arcus sulautuu Altiaan. Yhtiöt laskevat saavuttavansa 8-10 miljoonan euron synergiaedut vuosittain. Yhdistyminen vaatii vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Vuonna 1996 perustettu Arcus on Suomen Altian tavoin Norjan entinen valtion omistama alkoholijuomien valmistusyhtiö Vinmonopolet. Arcus listattiin Oslon pörssiin 2016. Altian listautuminen tapahtui 2018. Anoran osakkeiden listaus jatkuu Nasdaq Helsingin pörssilistalla.

CategoriesJuomat Kansi

Facebook Comments