P

PAM: Matkailu- ja ravintola-alan työntekijöille on koittamassa ankara talvikausi

Liki jokainen matkailu- ja ravintola-alan työntekijöistä uskoo, että koronaepidemia heikentää yritysten myyntiä lähikuukausina. Tärkeimpänä syynä myynnin supistumiseen työntekijät pitävät Suomen hallituksen ja viranomaisten asettamia rajoituksia. Myös kuluttajien heikentynyt taloustilanne näkyy myynnissä.

Yli 90 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan työntekijöistä arvelee, että koronaepidemia heikentää alan myyntiä seuraavien kolmen kuukauden aikana. Peräti 64 prosenttia PAMin suhdannebarometrin vastaajista arvioi epidemian heikentävän myyntiä voimakkaasti.

”Matkailu- ja ravintola-alan talven näkymät ovat kaikilta osin heikot, kun epidemiatilanne ei osoita hellittämisen merkkejä”, PAMin ekonomisti Olli Toivanen toteaa .

Toivasen mukaan lomautuksia ja irtisanomisia voidaan odottaa tulevina kuukausina, ellei tilannetta saada kääntymään.

”Lisäksi alalla työskentelee tavallisesti runsas joukko tarvittaessa töihin kutsuttavia, vuokratyövoimaa sekä kausityöntekijöitä, jotka jäävät tänä talvena vailla töitä”, Toivanen muistuttaa.

Monet kausityöntekijät jäävät vaille töitä tulevana talvena. Kuva: Heikki Kähkönen.

Myynnin laskun taustalla ovat sekä rajoitukset sekä kuluttajien heikentynyt taloustilanne.

Suhdannebarometrissa tiedusteltiin myös pääasiallista syytä myynnin heikentymiseen korona-aikana. Vastaajista lähes kaksi kolmasosaa kertoi keskeisenä syynä olevan Suomen hallituksen ja viranomaisten asettamat rajoitukset.

”Ulkomaisten matkailijoiden maahantulolle sekä ravintoloiden aukioloajoille ja asiakasmäärälle asetetut rajoitukset osuvat matkailu- ja ravintola-alan toimintaan aivan poikkeuksellisella tavalla”, Toivanen perustelee.

Konkurssilain muutosten ja kustannustukien avulla on toistaiseksi vältytty konkurssiaallolta. Silti työttömyys uhkaa kymmeniätuhansia ihmisiä.

Lomautuksia ja irtisanomisia voidaan odottaa tulevina kuukausina, ellei tilannetta saada kääntymään, PAMin barometrissä arvioidaan. Kuva: Heikki Kähkönen.

Hallituksen ja viranomaisten asettamat rajoitukset ovat pääsyinä myynnin heikentymiseen myös turvallisuusalalla. Kiinteistöpalveluissa sekä kaupan alalla merkittävimpänä tekijänä koettiin puolestaan kuluttajien sekä muiden yritysten heikentynyt taloustilanne.

Huomattava osuus vastaajista kaikilta tarkastelluilta toimialoilta kertoi lisäksi asiakkaiden huolista palvelun turvallisuuden suhteen.

Pääkuva: Andres Teiss. 

Facebook Comments