K

Kolumni: Kampin kauppakeskuksen yrittäjät valmistautuvat taisteluun Goljatia vastaan

Kampin keskuksesta on muodostumassa koronakriisin vuokralainen-vuokranantaja-asetelman symboli. Samaan aikaan, kun muut isot vuokranantajat ja kauppakeskusyhtiöt ovat taipuneet vastaantuloon erilaisin järjestelyin ja vuokravapailla kuukausilla, Kampin keskuksen kansainväliset omistajayhtiöt ovat linnoittautuneet torniinsa. HOK-Elannon yksipuolinen ilmoitus, ettei se maksa huhti-toukokuun vuokria ravintolatiloistaan, käynnisti myös Kampissa yrittäjien järjestäytymisen. Viisi Tähteä kysyi Nuveen Real Estaten Pohjoismaiden johdolta, aikooko kauppakeskusyhtiö neuvotella uusista ehdoista vai käynnistääkö se oikeustoimet, joihin HOK on ilmoittanut olevansa valmis.

Helsingin Kampin kauppakeskuksen tilanne muistuttaa samaa, mikä näyttää toistuvan aiemmissakin kriiseissä, joissa esimerkiksi kävijämäärät eivät vastaa kauppakeskusyhtiön esittämiä lupauksia, joihin yrittäjä on perustanut omat laskelmansa. Samaa on se, että kauppakeskusyhtiön edustajat lakkaavat vastaamasta puheluihin ja sähköposteihin hädän hetkellä.

Siksi Viisi Tähteä esitti joukon kysymyksiä Nuveen-kiinteistösijoitusyhtiön Pohjoismaiden toimintojen johtajalle Johan Åströmille Tukholmaan.

Vastaus oli pikemminkin julkilausuma. Lisäksi viestin lähettäjä ei ollut Åström vaan Lontoon toimistossa toimiva Nuveenin PR-johtaja Kara Eigl, jonka vastuulla ovat ns. EMEA-maat eli Eurooppa, Lähi-Itä ja Afrikka, mutta myös Tyynenmeren alueen Aasian maat.

”Olen keskustellut tiimimme kanssa ja voin vakuuttaa, että sähköpostinne sisältö ei ole paikkansa pitävä. Olkaa hyvä ja lukekaa oheinen julkilausumamme.”

”Nämä ovat ennenkokemattomia aikoja vähittäiskauppasektorille, ja Helsingin keskeisenä vuokranantajana Nuveen Real Estate tekee töitä vuokralaistensa, paikallishallinnon, sijoittajien ja avainosakkeenomistajien kanssa navigoidessamme tänä vaikeana aikana. Huhtikuun vuokran jaksotus (referral) on jo otettu käyttöön, ja samaan aikaan harkitsemme laajempaa tukipakettia.”

Tässä esittämämme kysymykset, joihin yllä oleva julkilausuma tuli vastauksena:

Parahin Johan Åström

Koska olette Nuveen Real Estaten Pohjoismaiden johtaja, esitän teille muutaman kysymyksen, jotka koskevat tilannetta Kampin keskuksessa, joka on yhtiönne lippulaiva Helsingin keskustassa.

  1. Kun osuuskauppa HOK-Elanto ilmoitti, ettei se aio maksaa ravintoloidensa huhti-toukokuun vuokria Kampin keskuksessa, eikä missään muussakaan vuokrakohteessa, missä he ovat, osuusliike ilmoitti samalla, että se on valmis viemään asian oikeuteen. Tuliko ilmoitus teille yllätyksenä, ja millä toimilla aiotte vastata heille? Menemällä oikeuteen?
  2. Miksi Nuveen on kieltäytynyt neuvotteluista helpottaa ravintoloiden, kahviloiden jne. vuokien maksuehtoja Kampissa?
  3. Näyttää siltä, että Nuveen on ainoa merkittävä kauppakeskusvuokranantaja, joka on kieltäytynyt vastaantulosta ja pelaa kovilla. Oletatteko, että nyt keräämänne kielteinen maine unohtuu, kun kriisi on ohi – että sekä yrittäjät että kuluttajat unohtavat linjanne?

Väärin kysytty.

Nuveenin julkilausuma antaa ymmärtää, että vuokrahelpotuksia on jo tehty ja mahdollisesti lisää on tulossa. Jos julkilausumassa mainittuja helpotuksia on myönnetty, niin kenelle? Sensijaan kauppakeskuksen yrittäjät kertovat, että helpotuksista on liikkeellä vain huhuja, ja niiden mukaan jotakin on tiedossa pääsiäisen jälkeen. Huhu ei ole sama kuin tieto.

Tiedossamme on kuitenkin Kampin allekirjoittama, vuokralaisille lähetetty paperi, jossa Kamppi ilmoittaa, ettei se hyvitä vuokria.

Samaan aikaan merkittävä osa keskuksen yrittäjistä valmistelee haasteita kauppakeskusyhtiötä vastaan – jokainen erikseen, koska Suomessa ei tunneta joukkokannetta. Yrittäjillä on kuitenkin yhdessä joukkovoimaa, ja lukuisten erillisten oikeudenkäyntien suma sekä saamatta jääneet vuokrat osuisivat kipeästi Kampin omistajiin.

Kampin keskuksen tähän astinen asenne on tulkittavissa siten, että suuri ei liikahda, kun pieni tönäisee.

HOK-Elanto on suuri Suomen mittakaavassa ja tässä asiassa on selvää, että HOK:lla on alueosuuskauppojen yhtymän, SOK:n tuki vuokra-asiassa.

HOK-Elannon liikevaihto oli vuonna 2019 rapiat yli 2 miljardia, valtakunnallisen SOK-yhtymän 7,5 miljardia euroa. Amerikkalaisen kiinteistösijoitusyhtiön Nuveenin liikevaihto on sen sijaan 1000 miljardia. Puolet Kampin keskuksesta omistavan, saksalaisen Allianzin liikevaihto on 142 miljardia. Suuruus on siten suhteellista.

Kokoero osuuskaupan tappioksi kertoo kuitenkin siitä, että HOK-Elannon juridinen asema on varmistettu moneen kertaan eri asiantuntijoiden voimin. Lisäksi mahdollinen oikeudenkäynti tapahtuu Suomen lainsäädännön mukaan eikä USA:n suuruutta, rahaa ja voimaa suosivassa oikeuslaitoksessa.

Viimeinen niitti Kampin keskuksen toimintatavoille oli jättimäisen Triplan päätös keventää vuokralaistensa ahdinkoa ja yrittää pitää pakka koossa yhteisvastuullisesti.

Kampin keskuksen ja pääsiäisen aikaan liittyy nyt suurta symboliikkaa. Pääsiäinen on vertauskuva luonnon heräämiselle kevääseen. Pääsiäisenä valo nujertaa pimeyden ja lämpö voittaa kylmyyden – elämä voittaa kuoleman.

Pääsiäisen jälkeen tiedämme, mitä Nuveenin julkilausuma käytännössä tarkoittaa: vapautusta vuokrista vai maksamattomien ja lykättävien vuokrien muuttamista lainoiksi, jotka pitää joka tapauksessa maksaa myöhemmin.

Teksti: Eeropekka Rislakki
Kuvat: Justus Hirvi / Bonzu. 

Facebook Comments