K

Koronavirus pakottaa kiertämään lakia – Pyynikin panimo toimittaa oluet osakkailleen Viron kautta

Tamperelainen Pyynikin Brewing Company turvaa tuotteidensa saatavuuden noin 7000 osakkaalleen. Virolaisen yhteistyökumppanin kautta osakkaat voivat tilata panimon valmistamat juomat kotiovelleen sekä noutopisteille turvallisesti ja laillisesti.

Anniskelupaikkojen sulkemiset ja ihmisten liikkumisen rajoitukset pakottavat panimot keksimään uusia keinoja tavoittaakseen asiakkaansa. Ravintolat ja Suomenlahdella seilaavat laivat ovat juomanvalmistajille merkittävä tulonlähde. Nyt tärkeät kanavat ovat kiinni.

Menetetyn myynnin paikkaaminen vaatii yrityksiltä ketteryyttä ja kekseliäisyyttä. Pyynikin Brewing Company hyödyntää yhteyksiään etelänaapuriin Viroon, jossa toimivan kumppaniyrityksen kautta on mahdollista hankkia tamperelaiset oluet ja muut juomat koti-Suomeen.

”Yhtiömme osakkaat voivat tilata juomat kotiovelleen tai noutopisteelle Virosta. Kaikista tuotteista maksetaan tietysti asiaankuuluvat verot Suomeen. Tällä hetkellä toimitukset ovat vain osakkaillemme”, kertoo panimon perustaja Tuomas Pere.

Virolaiseen kauppaan tulee myyntiin myös muiden suomalaisten pienpanimoiden oluita. Toisten panimoiden mukaan tulemiseen verkkomyyntiin ja jakeluun Pyynikki hakee ennakkopäätöstä verottajalta.

Pyynikin yhteisömanageri Veikko Sorvaniemi (vas,) ja panimon perustaja Tuomas Pere arvostavat osakasyhteisöä tärkeästä tuesta. Kuva: Ronja Honko.

Oluiden kierrättäminen ulkomaiden kautta on järjellä ajateltuna tolkutonta puuhaa. Toisin kuin muualla Euroopassa, suomalaiset pienpanimot eivät saa harjoittaa etämyyntiä eli kuljettaa verkkokaupassa myymiään oluita asiakkaiden kotiovelle. Kielto perustuu alkoholilakiin. Etämyynti on kuitenkin mahdollista ulkomaisille toimijoille.

”Tilanne on epäreilu. Olemme kotimaassamme eriarvoisessa asemassa ulkomaalaisiin nähden. Myös ruokakaupoille tulisi antaa mahdollisuus lisätä alkoholipitoiset juomat kotiinkuljetuksiinsa. Yhteistyökuviolla haluamme näyttää, että on hölmöläisen hommaa viedä juomat ensiksi Viroon ja sitten raahata ne takaisin Suomeen”, Pere toteaa.

Pyynikin panimon 7000 pienosakasta takaavat uskollisen asiakaspohjan. Aktiivinen osakasyhteisö on henkinen ja taloudellinen voimavara vaikeana aikana.

Mennyt maaliskuu oli tamperelaispanimolla yhtä vuoristorataa. Kuun alussa brittiläinen talouslehti Financial Times listasi Pyynikin FT1000-listallaan Euroopan nopeimmin kasvavaksi panimoksi. Pari viikkoa sen jälkeen koronavirus pysäytti Suomen.

”Onneksi saimme asiat rullaamaan ja tukitoimet käyntiin. Saimme melko nopeasti Business Finlandilta tukirahoituksen ja aloimme tehostaa myyntiämme sekä kehittää verkkokauppaa. Samalla aikaistimme muutamien uutuuksen lanseerauksen ja käynnistimme muita tukioperaatioita. Palkkasimme lisää väkeä ja satsasimme reilusti markkinointiin”, Pere kertoo pelastustoimista.

Financial Times arvioi Pyynikin panimon tuhannen erurooppalaisen kasvuyrityksen joukossa nopeimmin kasvavaksi panimoksi. Kuva: Heikki Kähkönen.

Koronapandemiasta huolimatta Pyynikin Brewing Company katsoo luottaen tulevaisuuteen. Käynnissä on toukokuun loppuun asti jatkuva osakeanti, jonka myötä panimo on muuttamassa nykyisestä kiinteistöstä uusiin ja isompiin tiloihin, mikä takaa yrityksen kasvuohjelman jatkumisen.

”Toimintamme alkuvuosina tulipalo meinasi lopettaa koko panimotouhun Selvisimme siitä kriisistä ja selviämme myös tästä. Vahva osakaspohja auttaa meitä, ja käynnissä olevan osakeannin kautta olemme jo saaneet lisää resursseja. Yhteisön voima korostuu tällaisina hetkinä”, Pere tähdentää.

Facebook Comments