M

MaRan kysely: 60 prosenttia vuokranantajista tullut vuokralaisia vastaan – oikeudenkäyntiaalto uhkaa

MaRa kertoo, että 40 prosenttia vuokranantajista ei ole alentanut tai poistanut vuokria koronakriisin ajalta. Näiden joukossa on useita kauppakeskuksia ja kuntia. MaRa vaatii vuokranantajilta vastuunkantoa koronakriisissä.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan jäsenkyselyn mukaan 32 prosenttia vuokranantajista on poistanut vuokranmaksuvelvollisuuden koronakriisin ajalta, 28 prosenttia on alentanut vuokria ja 40 prosenttia ei ole poistanut eikä alentanut vuokria.

”Vuokrien poistaminen tai merkittävä alentaminen on järkevää taloudenhoitoa, koska suuri konkurssien määrä ja siitä aiheutuva massatyöttömyys eivät ole vuokranantajienkaan etu. Joustamattomia vuokranantajia uhkaa pitkä ja uuvuttava oikeudenkäyntien aalto”, järjestö toteaa tiedotteessaan.

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten toiminta on käytännössä loppunut. Take away -myynti auttaa pientä osaa ravintoloista. Kuitenkin vuokrat juoksevat normaalisti vielä monella yrityksellä.

”Useat isot kauppakeskukset ovat lähettäneet jäsenyrityksillemme tylyjä viestejä siitä, etteivät ne tingi piiruakaan omista tuottotavoitteistaan. Tämä on todella lyhytnäköistä ajattelua. Olemme ryhtyneet keräämään jäsenyrityksiämme kokoon niissä kauppakeskuksissa, jotka eivät ole suostuneet tinkimään vuokrista”, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi varoittelee vuokranantajia oikeudenkäynneistä, mikäli ravintoloiden vuokria ei alenneta koronakriisin vuoksi. Kuva: MaRa.

Vuokrien poistaminen tai merkittävä alentaminen on järkevää taloudenhoitoa, koska suuri konkurssien määrä ja siitä aiheutuva massatyöttömyys eivät ole vuokranantajienkaan etu. Joustamattomia vuokranantajia uhkaa pitkä ja uuvuttava oikeudenkäyntien aalto.

”Toivomme pääsevämme neuvottelutulokseen, mutta jos näin ei käy, koronakriisin jälkeen alkavat pitkät ja uuvuttavat oikeudenkäynnit. Tilanne on niin poikkeuksellinen, että olemme varmoja siitä, että tuomioistuimet tulevat alentamaan vuokria lainsäädännössä olevien sovittelusäännösten perusteella”, Lappi tähdentää.

Kunnat omistavat useissa kaupungeissa matkailu- ja ravintolakäyttöön tarkoitettuja toimitiloja. Osa kunnista ei kuitenkaan ole tullut vuokralaisiaan vastaan.

”Joustamattomuus vuokrissa koituu myös kuntien tappioksi. Kunnilla ei ole varaa menettää työllistäviä ja veroja maksavia matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä. Erityisen vahingollista tämä on muuttotappiokunnissa, joissa yritykset ovat vaikeuksissa normaalioloissakin”, Lappi sanoo.

MaRan 3.–7. huhtikuuta tehtyyn jäsenkyselyyn vastasi 423 jäsenyritystä, joilla on yhteensä useita tuhansia ravintoloita, hotelleja, kylpylöitä ja muita toimialan yrityksiä.

Facebook Comments