K

Kantapöydässä: Tallink kiittää Suomen ja Viron poliitikkoja avaamalla meritien Riikaan

Itämeren suurin varustamoyhtiö Tallink haluaa ottaa kaiken irti Virosta Latviaan siirtyvästä viinarallista. Yhtiö osoittaa samalla kiitosta Suomen hallitukselle alkoholilain uudistuksen jahkailusta sekä Viron päättäjille alkoholiverojen korotuksista.
Tallink kertoo kokeilevansa risteilyreitin avaamista Helsingistä Riikaan. Varustamo tekee sunnuntaina parin vuorokauden koeristeilyn Latvian pääkaupunkiin. Risteilyn yhtiö päätti tehdä kuunneltuaan asiakkaidensa toiveita. Asiasta kertoo Suomessa ensimmäisenä Yle Uutiset.
Reitin testaaminen on valtaisaa bisnestä tekevän varustamon vastaus Suomen ja Viron hallitusten toimille. Suomessa eduskunta ja hallitus ovat jahkailleet alkoholilain kokonaisuudistuksen kanssa jo vuodesta 2011, eikä vieläkään ole tiedossa, minkälaisen lain kanssa saamme elää tulevat vuodet.

Halpa alkoholi on helppo ja toimiva markkinointikikka.

Alkoholilain vatuloinnin aikana juomien veroja eli hintoja on korotettu sekä mainontaa rajoitettu. Niinpä Viron-matkailussa paukutetaan tänä kesänä jälleen uudet ennätyslukemat.
Viro nosti mietojen juomien verotusta kuluvan kuun alussa. Lisää korotuksia on luvassa tulevina kuukausina. Niinpä virolaiset ovat siirtäneet omat juomaostoksensa etelänaapuriin Latviaan. Tuhannet suomalaiset ovat myös löytäneet Latvian Viron vastaiselle rajalle pikavauhtia syntyneet juomakeitaat, joissa paikallisten viinojen ja oluiden hinnat ovat tuntuvasti Viroa huokeammat.
Tallinkin pääanavausta on osattu odottaa jo jonkin aikaa. Riian-reissu vie ajassa saman verran kuin käynti Tukholmassa. Perillä kahdeksassa tunnissa ehtii syödä ja juoda hyvin, tehdä ostokset sekä nauttia kulttuurielämyksistä. Riian vanhakaupunki houkuttelee kokeneita risteilymatkaajia eri tavalla kuin useaan kertaan kolutut Tallinna ja Tukholma.

Baltian-matkailussa alkoholijuomien hamstraaminen on vain jäävuoren huippu.

Kansa äänestää lompakoillaan. Olen moneen kertaan jankuttanut, että Baltian-ostosmatkailussa ei ole kyse pelkästään alkoholijuomien hamstraamisesta. Virossa käydään kampaajalla, optikolla, ostamassa talvikengät ja hankkimassa käsityötarvikkeita. Samalla piipahdetaan lääkärissä, huollatetaan auto ja nautitaan ravintolapalveluista.
Kyse on koko eteläsuomalaisen palvelurakenteen valumisesta alas Baltiaan – siis ihmisten työpaikoista ja yritysten toimintaedellytyksistä.
Tämä yksinkertainen tosiasia ei mahdu sosiaali-ja terveysministeriön virkamiesten ja eduskunnan kukkahattutätien ja -setien päähän. Heille tärkeintä on ehkäistä väistämätöntä muutosta ja keksiä sen päälle vielä lisää rajoituksia alkoholijuomien hankkimisen estämiseksi.
Tolkku ei riitä niin pitkälle ymmärtää, että työttömyys ja syrjäytyminen ovat suurempia syitä alkoholiongelmiin kuin etanoli itse. Viinarallin ympärillä rehottava harmaa talous ja jopa ammattimainen rikollisuus sairastuttavat koko yhteiskunnan.

Kuva: Andres Teiss

Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viisi Tähteä Median toimituspäällikkö, joka ymmärtää viroa ja joka piipahti viikko sitten Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Facebook Comments