M

Missä viipyy jokakesäinen viinakohu?

Viinaranneke, Pori Jazzin juomakielto ja alkoholilain jumittuminen. Valtamedialla riitti viime kesänä teemoja juopottelusta. Mätäkuu on jo pitkällä, eikä edes limuviinasta tai Latvian-viinarallista irtoa kansan juomatapoja tuomitsevia moraalisaarnoja.
Suomen suurin oluttapahtuma Suuret oluet – pienet panimot on meneillään Helsingin Rautatientorilla ja koulutkin alkavat pian. Lomakausi kääntyy lopuilleen, eivätkä Yle, Helsingin Sanomat ja Lännen Media ole vielä löytäneet Suomen kesäjuopottelusta mitään moraalisesti tuomittavaa.

STM:n kaukokirjoittimet valtamediassa ovat hukanneet otteensa.

Suuri osa työssä käyvistä kansalaisista päättää kesälomansa joko tänä viikonloppuna tai viikon kuluttua. Pakollisia kesätoimittajien lomatissuttelusta ja katkojen jonoista kertovia juttuja näkyi lehdissä jo juhannuksen jälkeen, mutta todellinen lööppikama on antanut odottaa itseään.
Onko syytä huolestua, kun sosiaali- ja terveysministeriön etäispäätteet valtakunnan medioiden toimituksissa näyttävät hukanneet otteensa suomalaisten holhoamisesta?
Hesarissakin kovin juttu on toistaiseksi ollut huolestuneen espoolaisen kansalaisen alkoholinkäytön jyrkästi tuomitseva mielipidekirjoitus ”Alkoholin kohtuukäyttö on riskikäyttöä”. Jos se oli tarkoitettu jonkinlaiseksi puheenavaukseksi, yrityksenäkin se jäi täysin suutariksi.

Mitä on tapahtunut? Olutfestareilla ihmiset juovat tuoppien sijaan desin annoksia!

Monissa toimituksissa on jäänyt huomaamatta, että toppatakkikeleistä huolimatta meillä on tänä kesänä ennätysmäärä oluen, viinin ja sahdin sekä niihin yhdisteltävien ruokien ympärillä pyöriviä maistelutapahtumia, joita jatkuu vielä syyskuulle saakka.
Samanaikaisesti olutfestivaaleilla ovat annoskoot pienentyneet. Maisteluoluita voi ostaa desilitran kerrallaan. Siihen voi ottaa kyytipojaksi lähijuustolan juustoa kotimaisen luomuhillokkeen kera. Pientislaamoilla menee lujaa, ja kuluttajat tyytyvät yhden tai kahden senttilitran kielenkostukkeisiin.
Mitä hittoa, olemmeko me suomalaiset oppineet vihdoinkin juomaan? Ja pohditaanko sittenkin toimitusten kokouksissa alkoholinkäyttöä ja alkoholipitoisia juomia muultakin kantilta kuin ongelmalähtöisesti? Emmekö eläkään enää alkoholiasenteissa 1970-lukua?
Ei huolta. Alkoholilaki etenee syksyllä eduskuntaan. Silloin taas kohuotsikoita riittää.

CategoriesYleinen

Facebook Comments