S

Seuraava Suomen Bocuse d’Or -kilpailijan valinta on titaanien taistelu

Suomen Bocuse d’Or -edustajan paikasta kaudelle 2024-2025 kilpailee kolme huippuosaajaa. Syyskuun 26. päivä Kespron messuilla Helsingissä pidettävissä karsinnoissa kisakeittiöihin nousevat Filip Langhof, Mikko Pakola ja Ismo Sipeläinen.

Bocuse d’Or on maailman vaativin kokkikilpailu. Suomen edustaja ikimuistoiselle ja ammatillisesti hyvin antoisalle kilpailukaudelle 2024-2025 valitaan 26.9. Kespron messuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Suomen edustajan paikkaa hakevat Filip Langhof, Mikko Pakola ja Ismo Sipeläinen.

Bocuse d’Or -kilpailuihin valittu kokki sitoutuu harjoittelemaan Euroopan-karsintoja ja loppukilpailua varten täysipäiväisesti noin vuoden ajan. Euroopan karsinnat pidetään maaliskuussa 2024 Trondheimissa ja loppukilpailut Ranskan Lyonissa tammikuussa 2025.

”Bocuse d’Or on erittäin vaativa kilpailu, johon osallistuvilla täytyy olla paljon kokemusta, luovuutta ja teknistä osaamista. Lisäksi kisaajilla on oltava äärimmäisen kova paineensietokyky. Näitä kaikkia koettelemme karsinnoissa, jotta Suomi saa parhaan mahdollisen Bocuse d’Or -kilpailijan”, kuvailee Bocuse d’Or Academy Finland ry:n puheenjohtaja ja karsintakilpailuiden päätuomari Tommi Tuominen.

”Olen erittäin tyytyväinen hakijoiden tasoon: kandidaateissa on kokeneita kilpailijoita ja kaikki ovat ammattitaidoltaan kovia tekijöitä”, Tuominen täydentää.

Kuka kukin on?

Filip Langhof on keittiömestari ja ravintoloitsija Sekel Bar & Restaurantissa. Hänellä on pitkä ura ravintoloitsijana, yrittäjänä, keittiömestarina ja kokkina. Langhof on edustanut Suomea Bocuse d’Orissa kaudella 2008-2009 ja valmentanut Suomen Kokkimaajoukkuetta. Hän näkee, että vuosien tuoma kokemus on tehnyt hänestä edellistä kilpailukertaa vahvemman niin taidoiltaan kuin henkisesti ja fyysisesti.

Mikko Pakola on Ravintola Smörin keittiömestari. Pakolalla on ansioluettelossaan useita arvostettuja ravintoloita, ja hän on ollut kahdesti Suomen Kokkimaajoukkueen jäsenenä sekä Global Chef Challenge -kilpailussa. Pakola mainitsee Bocuse d’Or -kilpailuun osallistumisen olevan yksi hänen uransa suurimmista tavoitteista.

Ismo Sipeläinen työskentelee ravintola Speilsalenissa Trondheimissa. Sipeläisellä on laaja työkokemus arvostetuista ravintoloista. Hän on edustanut Suomea Bocuse d’Orissa kaudella 2019-2020 ja kilpaillut aiemmin yhden kauden myös assistenttina. Lisäksi Sipeläinen on Vuoden Kokki 2015. Sipeläisen tavoite on tuoda Suomelle ensimmäinen mitalisija Bocuse d’Orista.

Ismo Sipeläisen kuva: Mikko Mäntyniemi
Mikko Pakolan kuva: Arto Arvilahti

Taustaa

Karsintakilpailusta ja tulevan edustajan matkasta maailmanfinaaliin vastaa Bocuse d’Or Academy Finland ry. Suomen Bocuse d’Or -menestyksen kilpailukaudella 2024-2025 mahdollistaa K-ryhmän ohella laaja partneriverkosto, joka julkaistaan Kespron messukiertueella järjestettävässä karsintakilpailussa Helsingin messukeskuksessa 26.9.2023.

Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 14 kertaa. Viime vuosina Suomi on sijoittunut lähes poikkeuksetta maailman kuuden parhaan maan joukkoon, parhaimpina sijoituksina Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen 4. sija vuonna 2019.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 lähtien ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.

 Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa.

Kilpailu koostuu noin 5 tunnin 30 minuutin pituisesta suorituksesta, jonka aikana valmistetaan tyypillisesti 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 14 annosta lautasille. Tuomaristo koostuu jokaisen kilpailevan maan Bocuse d’Or Academyn presidentistä. Tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely.

Edustajan lisäksi viralliseen Bocuse d’Or -joukkueeseen kuuluvat assistentti, valmentaja, tuomarina ja joukkueen johtajana toimiva Bocuse d’Or Academy Finlandin presidentti sekä promotion manager.

CategoriesKilpailut

Facebook Comments