W

White Guide laittoi Viron kärkiravintolat järjestykseen – fine dining on Tallinnassa vahvassa murroksessa

Tallinnalainen 180° by Matthias Diether on tämän hetken Viron paras ravintola ruotsalaisen White Guide -listauksen mukaan. Toiseksi listalla on noussut toinen tallinnalaisravintola, Fotografiska. Fine dining elää Virossa renessanssia. Uusia ravintoloita avataan koronakriisistä huolimatta. Myös monet vanhat tutut paikat hiovat konseptejaan.

Noblessnerin entisestä telakka-alueesta on pikkuhiljaa noussut Telliskiven rinnalle Tallinnaan uusi gastronominen keskus. Berliinistä takaisin kotimaahansa muuttaneen Michelin-tähtikokin Matthias Dieterin luomus,  Restaurant 180°, on vakiinnuttanut paikkansa ruotsalaisen White Guide -listauksen kärjessä. 180° on Noblessnerin lippulaiva, joka luo suuntaa käynnissä olevalle Viron fine diningin murrokselle.

Matthias Dieter on luonut parissa vuodessa 180°:sta Viron ykkösravintolan.

White Guide jakaa ravintolat viiteen kategoriaan, joista korkeimmat ovat Global Master Level ja Master Level. Global-tasolle yltää listalla vain 180°. Master-tasolla on neljä ravintolaa: Fotografiska (Tallinna), Alexander (Muhu), Lee (Tallinna) ja GMP Pühajärve Peakoka Pool (Otepää).

Viron ravintolakentässä on koronapandemian seurauksena tapahtunut muutoksia jopa enemmän kuin Suomessa. Fine dining on joutunut luovuttamaan asemiaan rennommalle ruokailulle.

Samalla monet vanhat tutut paikat ovat sulkevat ovensa  Kartalta ovat poistuneet monet takavuosien White Guide -listauksen suosikit, kuten MEKK, NOA Chef’s Hall ja Ribe. Fine dining -tarjonta koki viime viikolla uuden kolauksen, kun Restoran Ö ja sen sisarravintola Kaks Kokka ilmoittivat pistävänsä ovensa säppiin lopullisesti. Varsinkin Ö jättää loven Tallinnan fine dining -paikkojen tarjontaan.

Vanhojen ravintoloiden poistuessa uudet ravintolaideat pyrkivät koronakriisistä huolimatta voimakkaasti esiin. Tallinna on nyt aiempaa vähemmän ravintolaelämän keskipiste, sillä pääkaupungin huipputekijät ovat avanneet ravintoloita muualle Viroon.

Viron pääkaupungissa Tallinnassa yksi merkittävimmistä ravintola- ja kapakkatrendeistä on viime vuosina ollut jatkuva muutos. Uusia ravintoloita on syntynyt erityisesti pohjoisiin kaupunginosiin Telliskiveen jaNoblessneriin. Samalla vanhankaupungin ravintolat ovat kärsineet asiakaskadosta, jota koronavirus syventää entisestään.

180° on saanut runsaasti kiitosta hyvästä palvelustaan.

Viron hallitus ja Tallinnan kaupunki ovat pyrkineet tukemaan erityisesti vanhankaupungin ravintoloita, mikä on herättänyt närää turistialueen ytimen ulkopuolella sijaitsevia ravintoloitsijoita. Ravintola Ö:n omistaja Martin Meikas arvosteli viime viikolla tukipolitiikkaa. Meikas sanoi jääneensä ilman tukea, koska hänen ravintolansa sijaitsi 10 metriä väärässä paikassa eli Vanhakaupungin kaupunginosan rajan ulkopuolella.

Yhden ahdinko voi olla toisen bisnes tai uuden liiketoiminnan alku. Viron gastronomian voimamies ja White Guide -listan kokoaja Aivar Hanson nosti kesällä Viiden Tähden pyynnöstä esille kiinnostavia kohteita, jotka edustavat Viron ravintoloiden uutta aaltoa. Uusista paikoista monet kipuavat jo nyt kohti White Guiden listauksen kärkeä.

Aivar Hansonin kokoama mielenkiintoisten uusien ravintoloiden lista on luettavissa täällä.

White Guide Estonia 2022 -listaus.

Pääkuva, Fotografiska: Andres Teiss. 180 Degrees -kuvat: Eesti Maitsed. 

Facebook Comments