V

Viron ravintoloiden uusi aalto nousee – Tallinnan ulkopuolella tapahtuu nyt paljon

Viron ravintolakentässä on koronan seurauksena tapahtunut muutoksia kenties enemmän kuin Suomessa. Tallinna on nyt aiempaa vähemmän ravintolaelämän keskipiste, sillä pääkaupungin huipputekijät ovat avanneet ravintoloita muualle Viroon. Fine dining on joutunut luovuttamaan asemiaan rennommalle ruokailulle. Lisäksi paikalliset käsityöläisjuomat ovat nousseet huippuruoan tasa-arvoisiksi kumppaneiksi.

Pyysimme Viron gastronomian voimamiestä ja ravintolakentän hyvin tuntevaa Aivar Hansonia nostamaan esiin kiinnostavia kohteita, jotka edustavat Viron uutta aaltoa.

TAJU
Ö-ravintolan entisen keittiömestarin Rauno Pauksonin uusi ravintola sijaitsee uskomattoman upeissa maisemissa puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Tarjolla on fine dining -osaamisella tehtyä simppeliä ruokaa samppanjan ja hyvien viinien kera.

Taju
Verkossa


LEE

Monen Tallinnan-kävijän tunteman Leib-ravintolan uudistuneissa tiloissa on nyt ravintola Lee. Kööpenhaminassa taitojaan hionut ja toisensa löytänyt keittiömestaripariskunta, virolainen Annika Uibo ja japanilainen Hiro Takeda tekevät yhdessä ruokaa, missä on runsaasti virolaisuutta ja vivahteita Aasiasta.

Lee resto
Uus 31, Tallinna, sisäpiha
Verkossa

 


VON GERNET

Etelä-Viron parhaan ravintolan GMP Pühajärve Restoranin taustavoimat ovat perustaneet uuden ravintolan Haapsaluun.

Elämäntyyliltään pientä ruotsalaiskaupunkia muistuttavassa Haapsalussa lisääntyi Von Gernetin mukana aimo annos venäläisranskalaista ylellisyyttä. Miksipä ei, sillä Pietarista Haapsaluun oli suora junayhteys viime vuosisadalla tsaarien vierailuiden takia. Tallinnasta pääsee nykyään busseilla Haapsaluun.

Villa Friedheim / Restoran Von Gernet
Supeluse 2, Haapsalu
Facebook


LA BOTTEGA
Vanha voi joskus näyttää upouutta uudemmalta. Ruokasaliin on lisätty katseen vangitsijaksi ja tilan jakajaksi muutama oliivipuu. Aidosta italialaisuudesta tunnettu La Bottega on nyt italialaisempi kuin koskaan, sillä keittiön tekijät ovat työskennelleet aikaisemmin enimmäkseen Viron ykkösravintolassa NOA:ssa.

La Bottegan ravintoloitsija on tehnyt saman tempun myös Ruhe-ravintolassaan, joka sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta Neeme satamassa Jõelähtmella.

La Bottega
Vene 4, Tallinna
Verkossa

Ruhe
Sadama tee 10, Neeme küla, Jõelähtme vald, Harjumaa
Verkossa


TSUNFT

Ruoan maku on alkuperästä kiinni, eikös vain? Tsunft tarjoa mahdollisuuden maistaa yhdessä tai erikseen Italian ja Viron alkuperä-ruokia. Jokainen raaka-aineen tuottaja tunnetaan henkilökohtaisesti ja heistä ollaan valmiit kertomaan loputtomiin. Harvinainen viinivalikoima kruunaa kaikki ateriat.

Tsunft
Toom-Kuninga 21, Tallinna
Facebook

 


KARJASE SAI

Karjase Sai on leipomo-pizzeria Tallinnan reunalla entisellä teollisuusalueella. Omistajat ovat itse joka päivä töissä ja he ovat hankkineet ideoita työskenneltyään Tanskassa ja Ruotsissa. Tuloksena on syntynyt makuja, jotka eivät ole eivät ole kopioita, vaan 100-prosenttisesti omaa käsialaa. Kööpenhamina ja Tukholma olisivat ylpeitä, mikäli Karjase Sai olisi jommassa kummassa kaupungissa.

Karjase Sai
Marati 5, Tallinna
Facebook


JAHU

Jahun tarina sai alkuunsa pienestä kioskikopista Tallinnan ydinkeskustassa, Vapauden aukion bussipysäkin takana. Siellä tehtiin kaupungin parhaita burgereita ja pizzoja sekä tanssittiin viikonloppuisin DJ:n voimin.

Kioski joutui kuitenkin antamaan tilaa uudelle, rakennettavalle talolle. Jahu-ravintolan löytää jälleen odottamattomasta paikasta Balti jaama -alueelta. Jauhoista tehdään edelleen paljon hyvää kuten pastoja, pizzoja, burgereita ja mm. itse leivottuja briosseja, jotka on täytetty hummerilla.

Jahu resto
Kopli 3, Tallinna
Facebook

 


ANDRI-PEEDO

Pohjois-Euroopan suurimmalla ja moderneimmalle vuohitilalla on oma pikkuravintola. Kaikki ruoat tehdään vuohesta ja vuohenmaidosta. Talon juustomestarilla on toinenkin ammatti – viinimestari. Eipä ihme, että juustot ja viinit sopeutuvat erinomaisesti yhteen.


Andri-Peedo talu
Nõmme Kimalasõ küla, Rõuge vald, Võrumaa
Verkossa

 


KOLME SõSARA HõRGUTISED

Nyt on kyse maalaisravintolasta aidoimmillaan. Suurin osa siitä, mitä on lautasella, kasvatetaan talon takana puutarhassa tai kasvihuoneessa. Tuoreempaa lähiruokaa ei Virossa voi olla. Vaikka annokset ovat selkeitä ja yksinkertaisia, yksi siskoista on hionut taitojaan Kööpenhaminan kuulussa Nomassa. Ei siis mikä tahansa maalaisravintola.

Kolme Sõsara Hõrgutised
Kirikumõisa tee 9, Lüllemäe, Valgamaa
Facebook

 


SIIDRIKODA, MURIMÄE VIINITILA

Viroon viinimatkalle? Miksipä ei.

Eesti Veinitee -kartalla on 18 käsityöläisviinitilaa ympäri maata. Kiertäminen viinitiellä kannattaa, sillä siten Virosta saa kuvan täysin uudesta näkökulmasta.

Murimäen Viinitilalla voisi helposti uskoa olevansa Italiassa. Viinirypäleet kasvavat järven rannalla rinteessä ja niiden yllä on itse viinitalo.

 

Siidrikoda on muuttanut uusiin tiloihin ja avannut puhdasta, rehellistä ja nykyaikaista maalaisruokaa tarjoavan ravintolan.

Kodas resto, Siidrikoda
Valgjärve, Põlvamaa
Facebook

Murimäe Veinikelder
Truuta küla, Otepää vald, Valgamaa
Verkossa


VIIRELAID

Viirelaid on pikkusaari, missä käy satoja kertoja enemmän vieraita kuin siellä on asukkaita. Kaikki Viron huippukokit ovat tehneet siellä ruokaa.

Saarella eletään täysin omaa, muusta poikkeavaa elämää. Tilaa saarella on niin vähän, että koko saaren voi vuokrata omaan, pienen tuttavapiirin käyttöön.

Viirelaid
Kuivastu, Saare maakond
Verkossa


Teksti Aivar Hanson

Kuvat Lauri Laan
Artikkeli on tehty Visit Estonian kanssa yhteistyössä EU:n lähialuerahaston tuella.
This project is in co-operation with Visit Estonia and funded by European Union European Regional Development Fund. 

Facebook Comments