L

Liettuan ravintolat pääsevät mukaan Michelin-oppaaseen 1,7 miljoonalla eurolla

Ranskalainen Guide Michelin -ravintolaopas kattaa jatkossa kaikki Baltian maat, kun Viro ja Latvia saavat rinnalleen Liettuan. Guide Michelin Lithuania julkaistaan kesäkuussa Vilnassa. Michelin-oppaaseen pääseminen maksaa Liettualle peräti 1,67 miljoonaa euroa.

Michelin-tarkastajat ovat ulottaneet alkuvuodesta arviointimatkansa Liettuan pääkaupungin Vilnan ohella ainakin Kaunasin, Klaipedan ja Trakain ravintoloihin, joissa he ovat nauttineet sekä perinteisestä liettualaisesta ruoasta että kansainvälisistä keittiötaidon virtauksista.

Arviointikäyntien tulokset julkistetaan Vilnassa 13. kesäkuuta. Sen jälkeen kaikki kolme Baltian maata, Viro, Latvia ja Liettua, ovat mukana vuoden 2024 Guide Michelin -oppaassa.

Pääseminen mukaan maailmanlaajuiseen Michelin-oppaaseen ja -verkostoon on Liettuan matkailulle erittäin tärkeää näkyvyyden ja arvostuksen kannalta.

Yksi Klaipedan parhaista ravintoloista on Meridianas, joka sijaitsee Suomessa sotakorvaustöinä 1948 rakennetussa purjelaivassa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Uutissivusto 15min kertoo, että Liettuan valtion matkailutoimisto Lithuania Travel sijoittaa hulppeat 1,67 miljoonaa euroa Guide Michelinin kanssa tekemäänsä sopimukseen. Summalla Liettua saa Michelinin kautta gastronomista sekä matkailu- ja ravintolanäkyvyyttä kolmen vuoden ajaksi.

”Michelin-oppaassa pääsemme maailmanlaajuisesti esille aitojen kulinarististen elämystemme ansiosta. Tunnustusta tulemme juhlimaan yhdessä pääkaupungin Vilnan 700-vuotisjuhlen ja modernilla arkkitehtuurillaan Unescon maailmanperintökohteeksi listatun Kaunasin kaupungin kanssa”, sanoo ministeri Aušrinė Armonaitė Liettuan talous- ja innovaatioministeriöstä.

Guide Michelin vaatii kohdemailta tällä hetkellä suuria summia oppaaseen pääsemisestä. Kirjoitimme Viidessä Tähdessä helmikuussa 2023, että Tšekin matkailutoimistolta vaadittiin 10 miljoonan korunan eli noin 400 000 euron summan maksamista vuosittain oppaassa mukana olemisesta. Asiasta uutisoi tuolloin tšekkiläinen talouslehti Seznam Zprávy. 

The Baltic Times -lehden mukaan Latvian valtion investointi- ja kehitysvirasto LIAA pulitti  150 000 euroa Michelin-sopimuksesta viime vuonna. Liettuan tekemä kolmivuotinen sopimus on yli kymmenkertainen siihen verrattuna. Suomen mukana olemiseen sekä pohjoismaisten tähtien julkaisemiseen vuosi sitten Turussa ja tämän vuoden toukokuun lopussa Helsingissä liittyvistä kynnysrahoista ei ole kerrottu julkisuuteen.

Kuva: Simas Bernotas, Lithuania Travel.

Liettuassa kuusitoista vuotta asunut italialainen ammattikokki ja alan opettaja Gian Luca Demarco ylistää maan gastronomian huimaa kehitystä. Liettualaiset kokit ovat Demarcon mukaan kehittäneet taitojaan matkustamalla ympäri maailmaa ja työskentelemällä yhdessä maanviljelijöiden kanssa löytääkseen laadukkaimmat raaka-aineet ja niiden parhaat maut.

”Olen erittäin iloinen nähdessäni valtavan kehityksen ja kasvun, jonka Liettuan gastronomia on saavuttanut varsin lyhyessä ajassa. Alan ammattilaiset ovat todella ylittäneet itsensä ja luoneet ainutlaatuisia mestariteoksia kaikilla gastronomian osa-alueilla”, Demarco kehuu.

Michelin-oppaan Liettuan ensimmäiset ravintolan julkistetaan 13. kesäkuuta Pirkliu-klubilla Vilnassa. Viron Michelin-ravintolat julkistettiin kaksi vuotta sitten ja Latvian paikat viime marraskuussa.

Baltiassa on kolme Michelin-tähtiravintolaa. Tallinnassa sijaitsevalla 180° by Matthias Dietherillä on kaksi tähteä. Yhden tähden ravintoloita ovat tallinnalainen NOA Chefs Hall sekä riikalainen Max Cekot Kitchen.

Kuva: Simas Bernotas, Lithuania Travel.

 

Facebook Comments