V

Viron hallitus aikoo kerätä yli 200 miljoonaa euroa nostamalla mietojen juomien verotusta

Viron tänään nimitettävä hallitus aikoo kerätä 219 miljoonaa euroa lisää verotuloja nostamalla oluen, siiderin ja viininen valmisteveroja seuraavien neljän vuoden aikana. Valmisteverot nousevat 10 prosentilla ensi vuoden alusta. Viime helmikuussa verot nousivat jo 15 prosentilla.
Viron panimoteollisuus tyrmää uuden hallituksen suunnitelmat, jotka ovat nostamassa oluiden veroja ja hintoja enemmän kuin edellinen hallitus oli kaavaillut. Viron oluentuotannosta kaksi kolmasosaa juodaan kotimarkkinoilla.

Oluen valmistus Virossa laskussa

Oluen valmistus on Virossa kääntynyt laskuun. Maan panimot valmistivat olutta vuonna 2015 noin 140 miljoonaa litraa. Määrä on noin 13 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Pienpanimoiden osuus tuotannosta on alle yhden prosentin.
”Verojen korotus suosii väkeviä juomia. Oluen kulutus Virossa on EU:n pienempi kuin keskimäärin EU-maissa, kun taas väkevien kulutus on Euroopan korkeimpia. Hallituksen päätökset tuntuvat kansanterveyden näkökulmasta oudoilta, kun ihmiset ajetaan juomaostoksille Latviaan ja alkoholihaitat jäävät Viron hoidettaviksi”, sanoo Viron panimoiden liiton toimitusjohtaja Peeter Võrk.
Viron uuden hallituksen arviot mietojen juomien verojen korotuksen tuottamista lisätuloista:
2017 – 25 milj. euroa
2018 – 58 milj. euroa
2019 – 65 milj. euroa
2020 – 71 milj. euroa
yhteensä 219 milj. euroa

CategoriesJuomat Matkalla Olut

Facebook Comments