K

Kantapöydässä: STM ja tyhjät alkoholilupaukset

Joskus ennen muinoin valheen huippu oli tilasto. Nyt vanhaan ketjuun ”valhe, emävalhe…” tilaston tilalle voi laittaa kolme kirjainta – STM. Sillä niin turhia ovat sosiaali- ja terveysministeriön tyhjät puheet alkoholilain kokonaisuudistuksesta ja sen etenemisaikatauluista.
Ministeriö on vatuloinut alkoholilakia jo reilut viisi vuotta. Nykyinen hallitus aloitti lain poliittisen valmistelun helmikuussa eli yhdeksän kuukautta sitten. Ja hallituspuolueiden sisällön julkistamisestakin eli toukokuun kihlauksesta on kulunut reilut puoli vuotta.
Lakinivaskan päällä tiukasti ahteriaan lämmittelevä hallitusneuvos Ismo Tuominen lupasi viimeksi 10 päivää sitten, että lakiehdotus lähtee lausuntokierrokselle ”ensi viikolla” (Kauppalehti 11.11.), vaan eipä näkynyt. Hartaasti toivottu lapsi pysyy kohdussansa.

Kun valheita ja tyhjiä lupauksia paukutetaan tarpeeksi pitkään, ne alkavat muuttua todeksi.

Kun valheita ja tyhjiä lupauksia paukutetaan tarpeeksi pitkään ihmisten päähän, ne alkavat muuttua todeksi. Niin on käynyt nytkin.
Monien mielestä kapakoissa voi ostaa tuplia tai kantaa prikallisen viskiä pöytään yhdellä kertaa. Joidenkin mielestä lonkerot ja vahvat oluet ovat jo kaupoissa, ja aika monet pitävät totena, että pienpanimot saavat myydä oluitaan suoraan valmistuspaikalta.
Näiden uskomusten esittäneiden joukossa ei ole ollut pelkästään kantapöydän olutveikkoja, vaan opettajia, maistereita ja muita kirjanoppineita.
Olen vastannut heille, että mikään ei ole laissa muuttunut vuoden 2015 alun mietojen juomien mainontakiellon jälkeen. ”Minä kun luulin, että… Näistä kun on puhuttu niin paljon”, he vastaavat hämillään.
Turhaan luulit. Joku kusee meitä silmään ja tarkoituksella.
Kohta ovat kunnallisvaalit. Niiden perään ovatkin jo presidentinvaalit. Sen tietää Päivi Räsänen varsin hyvin.
Heikki Kähkönen

Facebook Comments