V

Viranomaisten ajojahti päättyi nolosti – syyttäjä jätti nostamatta syytteen viinien nettikauppiasta vastaan

Syyttäjä on päättänyt olla nostamatta syytettä Viinilehden perustajaa Juha Berglundia ja hänen tytärtään Nea Berglundia vastaan viinien etämyyntiä koskevassa asiassa. Berglundien omistama viinitila Château Carsin oli yksi kymmenestä alkoholin nettimyyjästä, joista lupa- ja valvontavirasto Valvira teki tutkintapyynnön Tullille syksyllä 2020.

Château Carsiniin liittyvä esitutkinta on saatu päätökseen. Erikoissyyttäjä Mari Mattila Etelä-Suomen syyttäjäalueelta on päättänyt olla nostamatta syytettä viiniyrittäjä Juha Berglundia ja hänen tytärtään Nea Berglundia vastaan.

Tullin tekemä esitutkinta koski viinien etämyyntiä Suomessa. Tutkintapyyntö kohdistettiin yrityksiin, jotka maksoivat verot Suomeen sekä käyttivät veroedustajaa – eli toimivat Verohallinnon ja Tullin ohjeiden mukaisesti.

Keväällä 2021 syyttäjä päätti lopettaa neljän alkoholin nettimyyntiä koskevan tapauksen tutkinnat. Syyttäjän mukaan asian oikeudellinen epäselvyys ei edellyttänyt esitutkinnan jatkamista kyseisten yhtiöiden osalta.

Berglundien kohdalla esitutkinta suoritettiin loppuun. Se siirtyi syyteharkintaan viime vuoden joulukuussa. Syyttäjä tiedotti tiistaina, ettei hän nosta syytteitä.

Nea ja Juha Berglund. Kuva: Château Carsin.

Château Carsinin viinintekijä Nea Berglund tähdentää yhtiön tiedotteessa, että Château Carsin on harjoittanut viinien maahantuontia 25 vuotta. Tähän asti viranomaiset ovat päinvastoin auliisti neuvoneet heitä liiketoiminnassa.

“Minä ja isäni Juha Berglund jouduimme viranomaisten välikappaleiksi tässä absurdissa sotkussa. Olemme luonnollisesti hyvin helpottuneita syyttämättäjättämispäätöksestä ja iloisia siitä, että voimme nyt keskittyä viininviljelyyn oikeustoimien sijaan”, Nea Berglund kertoo.

Alkoholin etämyyntiä ei ole alkoholilaissa kielletty. Monien suomalaisten viranomaisten tulkinnat sekä lupa- ja valvontavirasto Valviran ohje ovat antaneet kuvan, että se olisi kiellettyä.

Château Carsin on suomalaisessa omistuksessa oleva viinitila Ranskan Bordeaux´ssa. Carsin myy viinejään Alkon ja nettikauppansa kautta. Carsin kuuluu samaan konserniin kuin Viinilehti ja Decanter.

Facebook Comments