S

Suomalaiset jäivät ilman mitalia sommelierien PM-kisoissa

Tanskan Jonathan Gouveia on vuoden 2023 Pohjoismaiden paras sommelier. Gouveia otti voiton sunnuntaina Helsingissä järjestetyssä PM-kilpailussa. Toiseksi sijoittui Nikolai Haram Svorte Norjasta ja kolmanneksi Emma Ziemann Ruotsista. Suomen Antero Niemiaho ja Dmitrii Frolov eivät yltäneet kolmen parhaan finaaliin.

Pohjoismaiden mestari Jonathan Gouveia toimii sommelierina Michelin-tähdelllä palkitussa ravintola Formel B:ssä Kööpenhaminan Frederiksbergissä, Tanskassa.Hopealle sijoittunene norjalaisen Nikolai Haram Svorten työpaikkana on Speilsalen Trondheimissa.

Proinssimitalisti Emma Ziemannin työskentelee ravintola Ängissä Etelä-Ruotsin Tvååkerissa. Speilsalen ja Äng ovat myös saaneet yhdet Michelin-tähdet.

”Keskityin kilpailussa tekemään oman suoritukseni mahdollisimman hyvin. Tehtävät sujuivat mielestäni mallikkaasti ja niitä oli mukava tehdä. Sokkotasting oli haastavin osuus, kuten kilpailuissa yleensäkin”, Gouveia kertoi onnistuneen kilpailusuorituksen jälkeen.

Kilpailijat suorittivat ravintolan asiakaspalvelutilanteista tuttuja tehtäviä kuten Dry Martinin valmistaminen, viinien oikeaoppinen tarjoilu, sopivien ruokalajien suosittelu viineille sekä viinien ja väkevien juomien aistinvarainen tunnistaminen.

Vuosittain järjestettävään kisaan osallistui kunkin Pohjoismaan kaksi parasta sommelieria. Suomea semifinaalissa edustivat Best Sommelier of Finland 2023 -voittaja Antero Niemiaho Ravintola Vinkkelistä sekä SM-kisoissa toiseksi sijoittunut Dmitrii Frolov Ravintola Emosta. Molemmat ovat Helsingistä.

Kilpailu järjestettiin sunnuntaina Glo Hotel Artissa, Helsingissä. Suomea tuomaristossa edusti Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Heidi Mäkinen MW.