P

Pientislaamot vaativat väkeville juomille ulosmyyntioikeutta

Kolme suomalaista tislaamoa on aloittanut kampanjan, jolla ne vaativat valmistamilleen väkeville juomille ulosmyyntioikeutta suoraan tislauspaikalta. Tislaamojen mielestä ulosmyyntioikeus kasvattaisi vero- ja vientituloja sekä lisäisi tislaamojen matkailijamääriä.

Valamon Luostarin Tislaamo, The Helsinki Distilling Company ja Kyrö Distillery Company eivät esitä Alkon monopolin purkamista tai väkevien alkoholijuomien myyntiä marketeissa. Ne tuovat esille mallin, joka toimii jo Brittein saarilla. Isossa-Britanniassa yli 20 prosenttia ruoka- ja juomaviennistä muodostuu viskeistä.

”Suomalaiset pientislaamot ovat investoineet kymmenen viime vuoden aikana miljoonia euroja. Jos voisimme myydä tuotteitamme itse, olisimme liiketoiminnallisesti vähemmän riippuvaisia muusta alkoholimyynnistä”, sanoo Samuli Taponen Valamon Luostarin Tislaamolta.

Brittiläisen Scotch Whisky Associationin laskelmien perusteella viskin viennin kokonaisarvo Skotlannissa ponnahti vuonna 2022 yli 6 miljardiin euroon. Kasvua edellisvuoteen oli 37 prosenttia. Taposen mukaan uudistuksessa olisi hankala nähdä muita kuin voittajia.

”Tislaamoiden liiketoimintaedellytykset paranisivat ratkaisevasti. Harvaan asutut alueet ja kaupungit saisivat kipeästi kaipaamiaan matkailijoita ja Suomi-kuva paranisi”, hän perustelee tislaamojen tiedotteessa.

Suomessa on yli 5,5-prosenttisten juomien ulosmyyntioikeus tilaviineillä, sahdilla ja käsityöläisoluilla. Tislaamot tähdentävät, että pientislaamoiden tuotteita ostetaan kohtuukäyttöä varten. Kotimaiset viskit ovat premium-tuotteita, joiden osuus Alkon viskin kokonaismyynnistä on alle 3,5 prosenttia. Kotimaisen viskin osuus kaikesta Alkon myymästä alkoholista on alle 1 promillen.

Suomalaisen tislaamoalan tuottamalla videolla Kyrö Distillery Companyn, The Helsinki Distilling Companyn sekä Valamon Luostarin Tislaamon ja Valamon luostarin edustajat avaavat viskiin ja sen vähittäismyyntiin liittyviä ajatuksiaan.

 

Facebook Comments