N

Nato-oluista tunnettu savonlinnalainen Olaf Brewing lopettaa panimotoiminnan

Nato-oluilla maailmalla runsaasti huomiota saanut Olaf Brewing luopuu oluidensa ja muiden juomien valmistuksesta Savonlinnassa. Panimon viimeiset itse tuottamat oluet on tölkitetty lokakuussa. Yhtiö jatkaa kuitenkin ravintola- ja tapahtumatoimintaa paikkakunnalla House of Olaf -tapahtumatalossa. Jatkossa Olaf-oluita ja -lonkeroita valmistetaan muualla.

Olaf Brewing kertoo tiedotteessaan, että panimotoiminnan lopettamisen syinä ovat raaka-aine- ja muiden kustannusten kallistuminen sekä inflaatio ja korkojen nousu. Ne ovat vaikuttaneet katteiden kapenemiseen sekä kysynnän vähenemiseen.

”Otin taskulaskimen käteen ja laskutoimituksen tulos oli, että pienpanimo-oluiden tuottaminen meidän volyymeillamme ja kustannusrakenteellamme ei kannata”, panimon perustaja ja toimitusjohtaja Petteri Vänttinen kertoo.

Veljekset Petteri (vas.) ja Santeri Vänttinen aloittivat oluenpanijan uransa ahtaissa kellaritiloissa 2016. Yritys tunnettiin silloin nimellä Mustan Virran Panimo. Nimi muuttui kolme vuotta sitten Olaf Brewingiksi. Kuva. Heikki Kähkönen.

Vänttisen mukaan oluiden tuotantokustannukset ovat nousseet tasaisesti pari kolme vuotta.

”Emme ole pystyneet siirtämään kustannusten nousua tarpeeksi tehokkaasti myyntihintoihin. Viisainta tässä tilanteessa on lopettaa oma tuotanto, ja jatkossa tuottaa oluemme muualla”, Vänttinen sanoo.

Olaf Brewingin tulos vuonna 2022 oli raskaasti tappiollinen. Tässä tilanteessa lopettamispäätös oli ainoa vaihtoehto.

”Meillä oli vielä kesällä pitkälle edenneitä neuvotteluja ulkopuolisen sijoittajan kanssa panimon toiminnan laajentamisesta. Näiden neuvottelujen lopulta kariuduttua jouduimme tekemään päätöksen oman tuotannon lopettamisesta”, Vänttinen perustelee.

Tapahtumatalo House of Olaf aloitti toimintansa Savonlinnassa kesällä 2022. Kuva: Andres Teiss.

Yhtiö kuitenkin jatkaa toimintaansa vuonna 2022 perustetussa ravintola- ja tapahtumakeskus House of Olafissa. Savonlinnan vanhaan veturitalliin remontoidussa kiinteistössä yhtiö järjestää konferensseja, konsertteja sekä muita tilaisuuksia. House of Olaf oli ehdolla vuoden tapahtumapaikaksi Music & Median Industry Awards -gaalassa lokakuussa.

”House of Olaf on lyhyen toiminta-aikansa aikana noussut merkittäväksi tapahtumataloksi ja toiminta on ollut kannattavaa. Siksi päätimme tässä tilanteessa jatkaa toimintaa siellä ja luopua tappiollisesta panimosta”, Vänttinen toteaa,

OTAN-oluet ovat saaneet laajaa kansainvälistä huomiota. Kuva: Andres Teiss.

Olaf Brewing sai maailmanlaajuista huomiota toukokuussa 2022 myyntiin tuomallaan OTAN-oluella, joka juhlisti Suomen Nato-jäsenyyshakemusta. OTAN-olutta myytiin kokonaisuudessaan puolentoista vuoden aikana satojatuhansia tölkkejä. Muita panimon julkisuutta saaneita oluita olivat mm. Olkiluoto III-olut, reserviläisolut M/22 sekä Leopard-olut.

”Olaf-oluiden valmistus ei lopu. Kun yksi ovi sulkeutuu niin uusia voi aueta, joten tämä päätös ei ole loppu vaan uuden alku”, Vänttinen uskoo.

Facebook Comments