P

Panimoliitto ihmettelee alkoholilain viivyttelyä

Panimoala odottelee kuumeisesti uutta alkoholilakia, jonka piti alun perin tulla voimaan ensi vuoden alusta. Hallituspuolueiden linjaukset tehtiin jo toukokuussa, mutta laki ei ole vielä edennyt valmistelusta eduskuntaan asti.
”Olemme täysin pimennossa, emmekä tiedä, milloin laki tulee voimaan ja mikä on sen tarkka sisältö. Tilanne on kestämätön yritysten kannalta, kun seuraavan vuoden toimintaa pitäisi suunnitella. Tämä on aivan älytöntä pyörittelyä yhtä alaa kohtaan” Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa ihmettelee.
Panimoala pitää keväällä laadittuja alkoholilain linjauksia hyvinä. Alan suuri haaste on juomien matkustajatuonti Virosta ja laivoilta.
”Korkea alkoholivero on ensisijainen syy mittavaan juomien matkustajatuontiin, mutta kilpailua lisäämällä vaikutetaan hintatasoon ja vähennetään kuluttajien tarvetta hakea juomia. Seuraavaksi pitäisi tarkistaa verotasoa vastaamaan eurooppalaista tasoa”, Ussa toteaa.
Kotimainen panimoteollisuus työllistää Suomessa suoraan yli 1 700 henkilöä. Alalta on hävinnyt noin tuhat työpaikkaa kymmenen viime vuoden aikana. Välillisesti ja epäsuorasti ala työllistää noin 26 000 ja tuottaa verotuloja yli 2 miljardia euroa vuodessa.

Facebook Comments