S

Suomen paras olut tulee Espoosta

Vuoden 2021 Suomen Paras Olut on Olarin Panimon Runaway. Espoolaispanimo vei myös nimiinsä kolme sarjavoittoa. IPA ja APA -sarjan voiton lisäksi Olarin Panimo teki parhaan hapanoluen ja kypsytetyn oluen. Kahdentoista sarjan voitot jakautuivat panimoille ympäri Suomen.

Suomen Paras Olut 2021 on espoolaisen Olarin Panimon New England IPA -tyylin Runaway, 7,1 %. Kansainvälinen finaalituomaristo luonnehti IPA ja APA -sarjan voittajaa ja kokonaiskilpailun ykköstä hyvin tehdyksi olueksi ja erinomaiseksi tyylinsä edustajaksi.

Lisäksi Runaway-oluessa kilpailun tuomareiden huomion kiinnittivät kutsuvat ja hyvät aromit sekä tuoreet humalat, jotka toivat olueen useita eri tasoja. Kyseessä on kokonaisuudeltaan on sekä kompleksinen että helposti juotava olut.

Suomen Paras Olut valittiin 12 sarjavoittajan joukosta.

Finaalituomarointi suoritettiin sokkomaisteluna. S-ryhmä tukee enintään 5,5-prosenttisten kilpailun voittajaoluiden saamista kuluttajien saataville oman myymäläverkostonsa kautta ympäri Suomen.

Olarin Panimo nappasi sarjavoitot myös maustetuissa ja maustamattomissa hapanoluissa ja kypsytetyissä oluissa.
Paras hapanolut on Zesty Case gose, 5,3 %. Kypsytettyjen oluiden voittajaksi julistettiin DBA Big Momma barley wine,10,4 %.

Parhaan vehnäoluen, Vehnä, 4,7 %, teki Hailuodon Panimo. Stout ja portteri -sarjan voitto meni Jyväskylään Hiisi-panimon Ikiiursolle, 12,0 %.

Paras vaalea lager, Prykmester Keller, 5,0 %, tulee Uudestakaupungista Vakka-Suomen Panimolta, ja pils-sarjan voittaja Sulku Pils, 5,2 %, Vääksystä Kanavan Panimolta. Parhaan tumman tai värillisen lagerin, Bock’s Dunkelin, 4,9 %, teki vaasalainen Bock’s Corner Brewery.

Olarin Panimo otti yhteensä kolme sarjavoittoa Suomen Paras Olut -tittelin lisäksi. Kuva: Heikki Kähkönen.

Suomalainen oluttyyli sahti vei voiton vaalea tai keskitumma ale -sarjassa, jonka paras oli Pihamaan Panimon Pihamaan Sahti, 9,0 %, Heinolasta. Maustettujen oluiden voittaja oli tuusulalaisen CoolHead Brewin Party Smoosh, 5,0 %. Muut oluet -sarjassa kilpailivat muihin sarjoihin sopimattomat oluet, ja voiton vei raaseporilaisen Fiskarsin Panimon Kaksi Kotia Vailla Humalaa, 5,6 %.

Tämän vuoden Suomen Paras Olut -kilpailussa oli mukana uutena sarjana alkoholittomat ja vähäalkoholiset oluet. Voitto meni Iisalmeen Olvi Rye Mild Neipalle, 2,5 %. Lisäksi kilpailussa palkittiin paras gluteeniton olut, joka oli Prykmestar Keller, 5,0 %.

Kilpailuun ilmoittautui 441 olutta 60 panimolta. Tuomaristossa oli mukana kotimaisia olutharrastajia ja alan ammattilaisia sekä kansainvälisiä oluttuomareita.

Suomen Paras Olut 2021 on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa. Siihen voivat osallistua kotimaisten panimoiden Suomessa valmistetut oluet, jotka ovat säännöllisessä myynnissä.